H Silicon Valley Bank αποτελούσε ένα κύριο συστατικό της ανάπτυξης πολλών startups και venture capital funds ανά τον κόσμο. Οι επιπτώσεις της κατάρρευσής της αναμένεται να γίνουν αισθητές σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια.

«Η SVB αποτελούσε το “νονό” του τραπεζικού οικοσυστήματος της Silicon Valley. Πιστεύουμε πως η κατάρρευσή της θα έχει μακροπρόθεσμες και γενικευμένες επιπτώσεις στον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα», τόνισε ο αναλυτής της Wedbush Securities, Νταν Άιβς. 

H κατάρρευση αυτή ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα όταν η τράπεζα τόνισε πως έπρεπε να αντλήσει $2,25 δισ. χρηματοδότησης για τον εξορθολογισμό του ισολογισμού της. Οι VCs υπογράμμισαν στους επενδυτές τους πως έπρεπε να προχωρήσουν σε άμεση ανάληψη των κεφαλαίων τους, προκαλώντας ένα γενικευμένο bank run. Η τράπεζα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επιζήμια πώληση assets.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αναγκάστηκαν να κλείσουν την τράπεζα, κάνοντας τη χρηματοδότηση των startups ακόμη πιο δύσκολη, σύμφωνα με αναλυτές και επενδυτές οι οποίοι μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων CNBC.

Η τράπεζα η οποία δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα εδώ και 40 χρόνια παρείχε χρηματοδότηση και τραπεζικές υπηρεσίες σε εταιρείες οι οποίες θεωρούνταν υπερβολικά επισφαλείς για τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των χαμηλών επιτοκίων και του «φθηνού χρήματος», η SVB τα πήγαινε εξαιρετικά. Από τη στιγμή που η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκιά της προς καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων, τα προβλήματα για τον τεχνολογικό τομέα ξεκίνησαν. Οι «κάνουλες» της χρηματοδότησης έκλεισαν, δυσκολεύοντας την προσπάθεια εύρεσης κεφαλαίων για πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις των ΗΠΑ, της Ευρώπης, και άλλων περιοχών του πλανήτη.

Σύμφωνα με το στέλεχος της MSA Capital, Μπεν Χάρμπουργκ, «κανείς δεν περίμενε την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Πρόκειται για κάτι το οποίο κανείς δεν ήθελε να συμβεί». Σημειωτέον πως πολλές startups είχαν ήδη αναγκαστεί να «σφίξουν τα ζωνάρια», ενώ πολλές Big Tech εταιρείες έχουν προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις για τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους.

Ο CEO της RSE Ventures, Ματ Χίγκινς, τόνισε στο CNBC πως «η SVB προσέφερε υπηρεσίες μισθοδοσίας, δάνεια και γραμμές πίστωσης στις startups αυτές. Πολλές από τις εταιρείες αυτές ήδη αντιμετώπιζαν πρόβλημα άντλησης κεφαλαίων, κάτι το οποίο αποδεικνύεται όλο και δυσκολότερο αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα δεδομένης της αναμενόμενης ύφεσης. Όπως όλα δείχνουν, καμία άλλη τράπεζα δεν είναι έτοιμη ή διατεθειμένη να αναλάβει τα καθήκοντα της SVB».

Όσο για το στέλεχος της ΕΥ, Πολ Μπρόντι, υπογράμμισε πως πολλές εταιρείες, όπως η εταιρεία κρυπτονομισμάτων POAP έχει το ήμισυ των κεφαλαίων της στην SVB και δεν μπορεί, αυτή τη στιγμή, να τα «σηκώσει». Ο ιδρυτής της POAP, Πατρίσιο Ουορτχάλερ, τόνισε πως «η μισθοδοσία της εταιρείας μας δεν κινδυνεύει, αλλά έχουμε μεγάλο μέρος των κεφαλαίων μας στην SVB. Έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε μόνο τα μισά».

Σύμφωνα με τον CEO της Taboola, Άνταμ Σινγκόλντα, «οι εταιρείες θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούνται». Ο συνιδρυτής της Hoxton Ventures, Χουσέιν Κάντζι, τόνισε στο CNBC πως «οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις άμεσα και να μην καθυστερήσουν περαιτέρω. Τα πράγματα μπορεί να μην βελτιωθούν. Την επόμενη τριετία, θα υπάρξουν σημαντικές αναδιαρθρώσεις εταιρειών».

Τέλος, ο Άιβς συμπλήρωσε πως «ο αντίκτυπος της κατάρρευσης της SVB θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στον τεχνολογικό τομέα της Silicon Valley για αρκετά χρόνια. Ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες, νέες καταρρεύσεις τοπικών τραπεζών και startups».

Διαβάστε ακόμη

Το σχέδιο για νέες φορο-ελαφρύνσεις την ερχόμενη τετραετία

PIMCO: Τι σηματοδοτεί η απόφαση της ΕΚΤ για νέα αύξηση στα επιτόκια – Τα πρώτα σενάρια για τον Μάιο

Βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη: Μια ιστορία 118 χρόνων κλείνει με πλειστηριασμούς (pics)