Συνδυασμός πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, θα είναι τα κονδύλια που θα πέσουν στην αγορά για να χρηματοδοτήσουν το νέο «Εξοικονομώ» για την Τουρισμό που αναμένεται να βγει στον αέρα μέχρι τον Ιούνιο.

Όπως δήλωσε χθες στην Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, από το ΕΣΠΑ, θα αναζητηθούν πόροι ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ ενώ επιπλέον 500 εκατομμύρια θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για να χρηματοδοτηθεί η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων ξενοδοχείων και μικρών καταλυμάτων.

Το ακριβές όμως ποσό που θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον τουρισμό δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί καθώς τα 500 εκ. ευρώ, είναι πόροι που προορίζονται συνολικά για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, με δημόσια δαπάνη 600 εκατ. περίπου, θα υπάρξει μόχλευση κεφαλαίων άνω από 1 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 έως 3 χρόνια, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση τουριστικών μονάδων.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Επιλέξιμες δαπάνες θα είναι οι παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές (κέλυφος), στα συστήματα θέρμανσης – ψύξης, στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, στην εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, στη διαχείριση εξοικονόμησης νερού και απορριμμάτων καθώς και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Όπως εξήγησε χθες στη Βουλή ο κ. Σκρέκας, τα ξενοδοχεία που θα προχωρήσουν σε παρεμβάσεις μέσα από το νέο πρόγραμμα, θα έχουν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Στόχος όπως αναφέρθηκε είναι η μετατροπή των κτιρίων σε κλιματικά ουδέτερα καταλύματα και ξενοδοχειακές μονάδες.

«Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας παρεχόμενες υπηρεσίες, άρα μεγαλύτερο έσοδο τελικά και για τους ξενοδόχους και για τις τοπικές κοινωνίες και για την εθνική οικονομία».

Όπως είπε, περισσότεροι τουρίστες σημαίνει περισσότερες πηγές, περισσότερο νερό και περισσότερα απορρίμματα. Θα πρέπει, επομένως η διαχείριση να γίνεται με ένα φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον.

Το ΥΠΕΝ, σκοπεύει να ενισχύσει τις πράσινες δράσεις με τη χρήση έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων άλλες και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες (π.χ περιβαλλοντικές μελέτες ή επιθεωρήσεις), οι οποίες θα γίνουν για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για να χρηματοδοτηθούν.

Κριτήρια και προτεραιοποίηση

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι οι νέοι πόροι να διαχυθούν σε όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς. «Θα κατευθύνουμε χρήματα σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο πραγματικά και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε όχι μόνο τους ίδιους, όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και όλους τους συνοδούς κλάδους που θα υποστηρίξουν και θα πραγματοποιήσουν αυτές τις κατασκευές».

Για να είναι επιλέξιμες οι δαπάνες θα υπάρχουν οικονομικά κριτήρια, όπως ισχύουν και για τα άλλα προγράμματα, επομένως, δεν θα μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις υπό πτώχευση ή υπό εκκαθάριση, ή εκείνες που είναι σε αναγκαστική διαχείριση κ.α. Επιπλέον, θα υπάρχουν και κριτήρια προτεραιοποίησης σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση.

Για παράδειγμα θα τεθεί σε εφαρμογή ο όρος της «βαθμοημέρας», δηλαδή πόσες ημέρες του χρόνου είναι πολύ ψυχρές ή πολύ θερμές αντίστοιχα.

Έτσι οι περιοχές που καταναλώνουν πολλή ενέργεια για να ψύχουν ή να ζεσταίνουν τα κτίρια θα έχουν μια προτεραιότητα.

Ο κ. Σκρέκας, αναφέρθηκε χθες και στον τρόπο που γίνονται οι αιτήσεις. Όπως είπε η λογική «του first come, first served», εφαρμόστηκε για να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες του Εξοικονομώ και να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Φωτογράφησε αλλαγές στο επόμενο πρόγραμμα, λέγοντας ότι θα μπουν νέα κριτήρια αλλά και λίστα επιλαχόντων που θα μπορούν να αξιοποιούν πόρους, κάθε φορά που βγαίνει ένα νέο πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμη:

Μάρω Βαρβατέ: Γιατί το LNG θεωρείται ως καύσιμο «γέφυρα» στην πράσινη ενέργεια

Ωράριο σούπερ μάρκετ: Νέες ώρες λειτουργίας – Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν

Ανοίγει ο δρόμος και για τις αποζημιώσεις σε εθελοντικές μειώσεις ενοικίων