Νέα στοιχεία έρχονται να δικαιώσουν την ανησυχία που δείχνουν οι εταιρείες τροφίμων και κυρίως σνακ για το πως τα νέα δημοφιλή φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, όπως το Ozempic, μπορούν να βλάψουν τα έσοδα και την κερδοφορία τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται έκθεση της Morgan Stanley και της εταιρείας ερευνών Numerator, όταν οι μηνιαίες δαπάνες για τρόφιμα προσαρμόζονται σε παράγοντες όπως το μέγεθος του νοικοκυριού και το επίπεδο των εισοδημάτων, τότε τα συνολικά έξοδα για τρόφιμα σε νοικοκυριά που λαμβάνουν φάρμακα όπως το Ozempic εμφανίζονται μειωμένα κατά 6% έως 9% σε σχέση με τα έτερα νοικοκυριά.

Κοινώς τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που μπορεί να μειώσουν την πείνα και να αυξήσουν τον κορεσμό οδηγούν, κατά την έκθεση, σε λιγότερες αγορές τροφίμων! Και μάλιστα, τα είδη τροφίμων που κυρίως επηρεάζονται είναι τα θεωρούμενα ως πιο ανθυγιεινά όπως τα σνακ, τα γλυκά και το παγωτό!

Αντιθέτως, οι πωλήσεις πιο υγιεινών τροφίμων, όπως τα λαχανικά, το γιαούρτι και το ψάρι αυξήθηκαν!

Η έρευνα έδειξε το 12,3% των εν λόγω νοικοκυριών είχαν τουλάχιστον ένα μέλος που λάμβανε φάρμακα κατά της παχυσαρκίας. Επίσης έδειξε πως σε περίπτωση που υπάρχει διακοπή της λήψης των συγκεκριμένων φαρμάκων, οι αγοραστικές συνήθειες και τα μηνιαία έξοδα των νοικοκυριών για τρόφιμα επανέρχονταν στα πρότερα επίπεδα τους.

Οι εταιρείες τροφίμων, οι παραγωγοί τυποποιημένων προϊόντων και οι αλυσίδες λιανικής προσπαθούν ακόμη να αποτιμήσουν τις συνέπειες που θα προκύψουν από την εκτίναξη της χρήσης των νέων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, δεδομένου πως παρά την υψηλή τιμή των σκευασμάτων, η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς.

Εκτιμάται, μάλιστα, πως η αγορά του κλάδου θα φτάσει τα 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2030.

Ο CEO της Walmart, της κορυφαίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ, είχε παραδεχτεί ήδη από πέρυσι πως η εταιρεία διαπιστώνει πως οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα φάρμακα αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα.

Αντιστοίχως, ο CEO της δανέζικης φαρμακευτικής Novo Nordisk, που παράγει το Ozempic και το αντίστοιχο Wegovy, σε πρόσφατη συνέντευξη του αποκάλυψε πως έχει δεχτεί τηλέφωνα από διευθυντικά στελέχη εταιρειών τροφίμων, στα οποία του εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επίδραση που θα δεχτούν από τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Διαβάστε ακόμη

Οι Χούθι «χτύπησαν» και το λιμάνι του Πειραιά (pics)

ΕΕ: Πώς κατέρρευσε η πολύκροτη ιστορική συμφωνία για τις πλατφόρμες ντελίβερι

Πώς οι super rich επιλέγουν να μεταβιβάσουν την αμύθητη περιουσία τους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ