«Για την εταιρία μας, το φυσικό αέριο είναι σαν το αίμα στον άνθρωπο. Ζούμε από αυτό καθώς καταναλώνουμε το ένα τρίτο των εγχώριων ποσοτήτων» είχε δηλώσει σε σχετικά ανύποπτο χρόνο, προ τετραετίας, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος προκειμένου να δείξει τη στρατηγική σημασία του «γαλάζιου χρυσού» για τον όμιλό του.

Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, η Mytilineos έχει «εκτοξεύσει» το εκτόπισμα και τις επιδόσεις της σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της, ενώ και ο ίδιος ο όμιλος έχει αλλάξει οργανωτική δομή. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί και οι ανάγκες του σε φυσικό αέριο, εξ ου και η Mytilineos διαθέτει στρατηγικές συμφωνίες συνεργασίας με κορυφαίους παραγωγούς, ενώ πρωταγωνιστεί και στις εισαγωγές LNG.

Έτσι, παρά τις θεαματικές αλλαγές που έχουν επέλθει στο εσωτερικό του Ομίλου, ο βραχίονας της προμήθειας φυσικού αερίου παραμένει πάντα διακριτός και κρίσιμος.

Η Mytilineos δραστηριοποιείται στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου κυρίως στην ελληνική αγορά, με την MNG Trading και ειδικότερα μέσω μεταφοράς φορτίων ΥΦΑ αλλά και μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγού, με δυνατότητα εξαγωγικής δραστηριότητας.

Επιπλέον της κύριας δραστηριότητάς της, η MNG Trading είναι σε θέση να αναλαμβάνει την κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και διαχείριση εγκαταστάσεων, αγωγών μεταφοράς και δικτύων φυσικού αερίου αλλά και άλλων σχετικών υποδομών, καθώς και να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοίκησης έργου στους σχετικούς τομείς.

Σημειώνεται ότι από την ίδρυση της έως σήμερα, η MNG Trading έχει υπογράψει συμφωνίες-πλαίσιο με την πλειονότητα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ΥΦΑ στην Ευρώπη – εθνικές και διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες (NOC/IOC) και εμπορικούς οίκους – και έχει ήδη παραδώσει στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου περισσότερα από 30 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, καταλαμβάνοντας περίπου 25% του μεριδίου αγοράς. Ταυτόχρονα δραστηριοποιείται και στα διασυνοριακά σημεία του ΔΕΣΦΑ.

Πώς η M&M Gas έγινε MNG Trading

Η MNG Trading, όμως, έχει και μια ενδιαφέρουσα ιστορία καθώς δεν είναι άλλη από την M&M Gas που ξεκίνησε την πορεία της ως joint venture των Ομίλων Μυτιληναίου και Motor Oil το 2010.

Η M&M Gas μάλιστα ήταν αυτή που κατάφερε να «σπάσει» το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΠΑ, εισάγοντας στη Ρεβυθούσα το πρώτο ιδιωτικό φορτίο LNG, όταν ακόμη η έννοια της απελευθερωμένης αγοράς φυσικού αερίου ήταν «άγνωστη» στη χώρα μας.

Το 2018 η Motor Oil αποχώρησε από την M&M με το ποσοστό της (50%) να αποκτάται από την Mytilineos που κατέστη έτσι ο μοναδικός μέτοχός της. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2019 ανακοινώθηκε και επίσημα από τη ΡΑΕ η μετονομασία της M&M Gas, σε MNG Trading (Mytilineos Natural Gas Suplly and Trading).

Στη διοίκησή της συμμετέχουν σήμερα ο Ντίνος Μπενρουμπή ως Πρόεδρος, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ως Διευθύνων Σύμβουλος και οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Ιωάννης Καλαφατάς και Ιωάννης Γιαννακόπουλος ως μέλη του Δ.Σ.

Δεύτερος βραχίονας

Πριν λίγες μέρες, πάντως, προστέθηκε άλλος ένας βραχίονας στο ίδιο πεδίο καθώς με απόφαση της ΡΑΕ εγκρίθηκε η εγγραφή της εταιρείας ΜΕΤΚΑ Power Investments Ltd στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) υπό την ιδιότητα της ως Τρίτο Πρόσωπο.

Η ΜΕΤΚΑ Power Investments Ltd εδρεύει στον Κύπρο, έχει συσταθεί από το Νοέμβριο του 2016 και ανάμεσα στα πρόσωπα που εμφανίζονται να ασκούν διευθυντικό ρόλο περιλαμβάνεται και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Η σχετική αίτηση είχε υποβληθεί στη ΡΑΕ από τις 29 Νοεμβρίου 2022.

Διαβάστε ακόμη

Tα προφίλ των επισκεπτών της Αθήνας και πόσα ξοδεύουν: Από τους αρχαιόφιλους μέχρι τους νυχτόβιους και τους…θαλασσινούς (πίνακες)

ΔΕΗ: Αλλαγή πορείας με στρατηγικό προβάδισμα στην εμπορία, τις ΑΠΕ και τα δίκτυα ηλεκτρισμού στα Βαλκάνια

Το πανηγύρι και τα νευράκια με τα γκάλοπ, οι χρυσές μεζονέτες στο Κεφαλάρι, η διόρθωση του Χ.Α και η ΔΕΗ