Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, μετά την απόφαση βόμβα για τις αμβλώσεις που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο, ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα να «στραγγαλίσει», ουσιαστικά, την εξουσία της αμερικανικής κυβέρνησης να δράσει για την κλιματική κρίση.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην υπόθεση West Virginia v. EPA ερμηνεύεται ήδη ως «κούρεμα» των αρμοδιοτήτων της Environmental Protection Agency (Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος) να περιορίσει τα αέρια του θερμοκηπίου από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Μετά την απόφαση, όπως σχολιάζεται, ο οργανισμός θα μπορούσε να υιοθετήσει νέους κανονισμούς που απαιτούν τεχνολογίες όπως η δέσμευση άνθρακα, δηλαδή πολύ πιο ακριβές από την προσέγγιση που απέρριψε το δικαστήριο. Ακόμη οι νέες αρχές που καθορίζονται από το δικαστήριο θα μπορούσαν να προχωρήσουν στη διάβρωση της εξουσίας της EPA και οποιασδήποτε ομοσπονδιακής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες είναι σαφείς ότι δεν υπάρχουν πολλά ακόμη χρόνια για να δράσουν οι χώρες ώστε να αποτρέψουν τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο, ο αρχιδικαστής Τζον Ρόμπερτς έκανε μόνο μια εμφανή αναφορά σε αυτή την πραγματικότητα στη γνωμοδότησή του: «Ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο που θα αναγκάσει μια πανεθνική μετάβαση μακριά από τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να είναι μια λογική ‘λύση στην κρίση της εποχής’», έγραψε ο Ρόμπερτς. «Αλλά δεν είναι εύλογο ότι το Κογκρέσο έδωσε στην EPA την εξουσία να υιοθετήσει μόνη της ένα τέτοιο ρυθμιστικό σύστημα» σύμφωνα με το νόμο που διέπει τις σταθερές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης. «Μια απόφαση τέτοιου μεγέθους εναπόκειται στο ίδιο το Κογκρέσο ή σε μια υπηρεσία που ενεργεί σύμφωνα με μια σαφή εντολή από αυτό το αντιπροσωπευτικό σώμα», έγραψε.

Το δικαστήριο δεν αντέστρεψε –ούτε καν επανεξέτασε– την απόφασή του του 2007 ότι η EPA έχει την εξουσία να ρυθμίζει τα αέρια του θερμοκηπίου ως ρύπους βάσει του νόμου για τον καθαρό αέρα. Τεχνικά, η απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση της Δυτικής Βιρτζίνια ανέτρεψε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που κατέρριπτε τους αδύναμους κανονισμούς των σταθμών παραγωγής ενέργειας τους οποίους έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση Τραμπ, κανόνες που θα είχαν μειώσει τις εκπομπές άνθρακα λιγότερο από 1%.

Τελικά η απόφαση έχει σαφώς περιορίσει το τι μπορεί να κάνει η EPA βάσει του νόμου χωρίς περαιτέρω, ρητές οδηγίες από το Κογκρέσο, σε ένα θέμα όπως η κλιματική αλλαγή, όπου το νομοθετικό σώμα έχει αποδείξει ότι είναι ανίκανο να συμφωνήσει εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της δράσης για το κλίμα και της κυβέρνησης Μπάιντεν υποστηρίζουν ότι παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο οργανισμός έχει τόσο καθήκον, όσο και κάποια νομική εξουσία, να ενεργεί με τους τρόπους που μπορεί για τη ρύπανση από άνθρακα σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλους τομείς της οικονομίας.

«Αν και είμαι βαθιά απογοητευμένος από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες πεδίο εφαρμογής των αρχών της EPA για να προστατεύσουμε τις κοινότητες και να μειώσουμε τη ρύπανση που οδηγεί στην κλιματική αλλαγή. Θα προχωρήσουμε για να παρέχουμε βεβαιότητα και διαφάνεια στον τομέα της ενέργειας, γεγονός που θα στηρίξει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της βιομηχανίας να αναπτύξει την οικονομία της καθαρής ενέργειας» δήλωσε ο υπεύθυνος της EPA Michael Regan.

«Βασιλικότεροι του βασιλέως»

Στην προκειμένη περίπτωση το Ανώτατο Δικαστήριο υπήρξε πιο στενόμυαλο ακόμη και σε σχέση με την ίδια την ενεργειακή βιομηχανία που παρενέβη στην υπόθεση της Δυτικής Βιρτζίνια, παρέχοντας προφορικά επιχειρήματα προς υποστήριξη της εξουσίας της EPA ώστε να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση για να οδηγήσει το ηλεκτρικό σύστημα σε καθαρή ενέργεια. Αλλά 20 πολιτείες, με επικεφαλής τη Δυτική Βιρτζίνια και τη Βόρεια Ντακότα που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα και ενώθηκαν με τη βιομηχανία εξόρυξης άνθρακα, ζήτησαν από το δικαστήριο να περιορίσει την εξουσία της EPA, ακόμη και πριν η κυβέρνηση Μπάιντεν θέσει τους δικούς της κανόνες για τα αέρια του θερμοκηπίου.

Οι επιλογές που απομένουν για την EPA, κατά ειρωνικό τρόπο, θα μπορούσαν να είναι πιο περιοριστικές και πιο ακριβές για τον τομέα της ενέργειας από την προσέγγιση που το Ανώτατο Δικαστήριο είπε ότι ήταν σαφώς εκτός της εξουσίας του οργανισμού.

Η δεξαμενή σκέψης Resources for the Future ανέλυσε πώς η EPA θα μπορούσε να επιβάλει κανονισμούς που περιορίζουν τις εκπομπές άνθρακα ανά μεγαβατώρα σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα μέσω τεχνολογιών όπως η εγκατάσταση στροβίλων φυσικού αερίου, -κάτι που ορισμένα εργοστάσια έχουν ήδη υιοθετήσει για να εξοικονομήσουν χρήματα ή να αντιμετωπίσουν τους ρύπους που σχηματίζουν αιθαλομίχλη-, ή θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, διαπιστώνοντας ότι η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα είναι βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική και να απαιτήσει από τις μονάδες άνθρακα ή φυσικού αερίου να εγκαταστήσουν τέτοια τεχνολογία για να μειώσουν τις εκπομπές τους. Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο, συμπεριέλαβε 12 δισεκατομμύρια δολάρια προς υποστήριξη αυτής της τεχνολογία σε νομοσχέδιο για τις υποδομές του περασμένου έτους.

«Αυτή η προσέγγιση που έχει απομείνει στο πλαίσιο του νόμου, ενώ μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματική ακόμα, θα είναι λιγότερο ευέλικτη, δυνητικά. Και θα μπορούσε να έχει το απροσδόκητο αποτέλεσμα να κάνει τον έλεγχο αυτών των εκπομπών πιο ακριβό από ό, τι έπρεπε να είναι» δήλωσε ο David Doniger, ανώτερος στρατηγικός διευθυντής για το κλίμα και την ενέργεια στο Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων.

Το σίγουρο είναι ότι όποια προσέγγιση κι αν αποφασίσει να ακολουθήσει η EPA, θα βρει μπροστά της ακόμη περισσότερες δικαστικές διαμάχες από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και τους συμμάχους της. Και η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην υπόθεση της Δυτικής Βιρτζίνια δίνει στους εχθρούς της προστασίας του κλίματος ένα νέο εργαλείο…