Ενέργεια & Περιβάλλον

Νέο «ψαλίδι» στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ για να χρηματοδοτηθούν οι μεγαλύτερες εκπτώσεις στο ρεύμα

  • newsroom


Στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το 74% των δικαιωμάτων από τους πλειστηριασμούς των ρύπων

Στα 101 εκατομμύρια ευρώ αφαιρουμένων των 70 εκατ. ευρώ που αποτελούν το αποθεματικό του ΕΛΑΠΕ, διαμορφώνεται το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού αποζημίωσης για τις ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το δελτίο, που ανακοινώθηκε χθες από τον διαχειριστή του Ειδικού Λογαριασμού (ΔΑΠΕΕΠ) για το τρίμηνο Αυγούστου -Οκτωβρίου, ο ΕΛΑΠΕ παραμένει πλεονασματικός παρά το γενναίο ψαλίδι στα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των ρύπων που τον τροφοδοτούν.

Με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 19 Νοεμβρίου, τα έσοδα από τους ρύπους περιορίστηκαν στο 8%. Ασφαλείς πληροφορίες μιλούν και για νέα συρρίκνωση του λογαριασμού στο 4% εντός των ημερών αξιοποιώντας το ευνοϊκό περιβάλλον που δημιουργείται στην αγορά από το κόστος των CO2.

Αυτό θα περιορίσει μόλις στα 40 εκατ. ευρώ, τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού από τους ρύπους καθώς το 74% από σχεδόν 70% θα χρηματοδοτήσει τις εκπτώσεις στο ρεύμα και την αύξηση της επιδότησης από τα 39 ευρώ στα 49,5 ευρώ το Δεκέμβριο.

Η εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας μπορεί να έχει δυσμενή αποτελέσματα στους οικιακούς προϋπολογισμούς και τις επιχειρήσεις λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους ωστόσο επέτρεψε την επιστροφή στον ΕΛΑΠΕ εσόδων που προκύπτουν ως διαφορά μεταξύ της εγγυημένης ταρίφας των ΑΠΕ και της οριακής τιμής συστήματος.

Τα έσοδα αυτά αποτελούν μάλιστα και τον βασικό τροφοδότη του ΤΕΜ, από τον οποίο ασκείται η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης εξαιτίας της αύξησης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ΔΑΠΕΕΠ, ο ειδικός λογαριασμός θα έχει μια σταθερά ανοδική πορεία και το 2022. «Είμαστε και θα παραμείνουμε σταθεροί στην στρατηγική μας, που είναι η προσγειωμένη και συγκρατημένη αισιόδοξη εικόνα του ΕΛΑΠΕ» αναφέρει  ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γ. Γιαρέντης.

Σύμφωνα με το ΔΑΠΕΕΠ, η οικονομική ευρωστία του ΕΛΑΠΕ, έχει δώσει το περιθώριο για περαιτέρω μείωση στα ποσοστά των δικαιωμάτων ρύπων, που ενισχύουν τον λογαριασμό και με αυτό τον τρόπο αυξάνουν τον κουμπαρά του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

«Βλέπουμε μια εικόνα που δίνει ένα σημαντικό πλεόνασμα 170 περίπου εκατομμυρίων για το κλείσιμο της χρονιάς” τονίζει ο κ. Γιαρέντης. Μάλιστα εκτιμά ότι το κλείσιμο της χρονιάς θα είναι ακόμη καλύτερο και ακόμη πιο αισιόδοξη η εικόνα για το 2022 όπου η πρόβλεψη για τον ΕΛΑΠΕ είναι να φτάσει τα 178,54 εκ. ευρώ.

Η μέση τιμή των πλειστηριασμών αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου ανά μήνα για την νέα χρονιά εκτιμάται στα 75 €/tn. Αντίστοιχα, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς για το έτος 2022 στα 112,5 €/MWh.

Σύμφωνα με το δελτίο του διαχειριστή η διείσδυση των ΑΠΕ για το 2021 υπολογίζεται σε 1.430 MW και σε ότι αφορά την κατανομή της είναι 640 MW για τα Αιολικά, 763 MW για τα Φωτοβολταϊκά, 10 MW για τα ΜΥΗΣ, 15 MW για τη Βιομάζα και 2 MW για τα ΣΗΘΥΑ. Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς για τον Δεκέμβριο του 2021 προβλέπεται ως 225 €/MWh.