Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός για υπεράκτια αιολικά στην Ολλανδία, φέρνει πλωτά ηλιακά συστήματα, αλλά και πράσινο υδρογόνο, συνδυάζοντας τρεις πηγές ενέργειας από ισάριθμες τεχνολογίες.

Ειδικότερα, η κοινοπραξία μεταξύ της Vattenfall και της Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), στην οποία έχει ανατεθεί η υπεράκτια αιολική περιοχή IJmuiden Ver Beta για ανάπτυξη 2 GW θα κατασκευάσει επίσης ένα πλωτό ηλιακό πάρκο εντός του υπεράκτιου χώρου του έργου και θα εγκαταστήσει έναν ηλεκτρολύτη μεγάλης κλίμακας στο λιμάνι του Ρότερνταμ με σκοπό να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται στο IJmuiden Ver Beta για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προχθές 11 Ιουνίου, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τους ενεργειακούς ομίλους που επιλέχθηκαν στον μεγαλύτερο διαγωνισμό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα μέχρι σήμερα. Σε αυτόν προσφέρθηκαν 4 GW συνολικής ισχύος σε δύο περιοχές, την IJmuiden Ver Alpha και την IJmuiden Ver Beta. Η άδεια για το IJmuiden Ver Alpha εξασφαλίστηκε από κοινοπραξία που αποτελείται από την SSE Renewables και την AGP, η οποία ενεργεί ως διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων για το ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο ABP.

Η κοινοπραξία μεταξύ της Vattenfall και της CIP, με την επωνυμία Zeevonk, που επικράτησε στην περιοχή IJmuiden Ver Beta υπέβαλε χρηματοδοτική προσφορά ύψους 20 εκατ. ευρώ ετησίως για 40 χρόνια και θα καλύψει επίσης το κόστος των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των μελετών χωροθέτησης ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Για το πεδίο IJmuiden Ver Beta, ο Ολλανδικός Οργανισμός Επιχειρήσεων (RVO), ο οποίος ηγείται των διαδικασιών υποβολής προσφορών, έθεσε μια πρόσθετη απαίτηση για λύσεις ενοποίησης συστημάτων.

Το υπεράκτιο ηλιακό πάρκο

Στο πλαίσιο αυτό, η Vattenfall και η CIP στην πρότασή τους παρουσίασαν σχέδιο για την κατασκευή ενός πλωτού υπεράκτιου ηλιακού πάρκου 50 MWp στην υπεράκτια τοποθεσία, παρόμοιο με αυτό που σχεδιάζει να κάνει η RWE στο OranjeWind, ένα αιολικό πάρκο για το οποίο ο γερμανικός όμιλος εξασφάλισε την άδεια στον ολλανδικό διαγωνισμό για τις περιοχές Hollandse Kust West το 2022.

Ωστόσο, το πλωτό υπεράκτιο ηλιακό πάρκο των Vattenfall και CIP για το IJmuiden Ver Beta θα έχει δεκαπλάσια χωρητικότητα από το πρώτο τέτοιο έργο στο Hollandse Kust West Site VII.

“Η εισαγωγή ενός πλωτού υπεράκτιου ηλιακού πάρκου 50 MWp είναι το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη και περαιτέρω αναβάθμιση της υπεράκτιας ηλιακής ενέργειας, σε σύγκριση με το πλωτό ηλιακό πάρκο 5 MWp που κατασκευάζεται επί του παρόντος στα ανοικτά των ολλανδικών ακτών. Ο συνδυασμός ηλιακής και αιολικής ενέργειας σημαίνει ότι ο διαθέσιμος χώρος χρησιμοποιείται πιο αποτελεσματικά. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια αλληλοσυμπληρώνονται και είναι σε θέση να μοιράζονται την ίδια σύνδεση με το δίκτυο, γεγονός που οδηγεί σε πιο αποτελεσματική χρήση του ηλεκτρικού δικτύου “, ανακοίνωσε η κοινοπραξία Zeevonk μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού IJmuiden Ver.

Ο ηλεκτρολύτης στο Ρότερνταμ

Οι δύο εταίροι σχεδιάζουν επίσης να εγκαταστήσουν έναν ηλεκτρολύτη μεγάλης κλίμακας στο λιμάνι του Ρότερνταμ για την παραγωγή υδρογόνου χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στο IJmuiden Ver Beta.

Ο ηλεκτρολύτης θα έχει χωρητικότητα 1 GW και, δεδομένου ότι θα κατασκευαστεί κοντά στην τοποθεσία όπου το υπεράκτιο αιολικό πάρκο θα συνδεθεί με το σύστημα στην ξηρά, η ηλεκτρική ενέργεια δεν χρειάζεται να εισέλθει πρώτα στο εθνικό δίκτυο.

«Η Ολλανδία κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην ενεργειακή μετάβαση με το IJmuiden Ver. Συνδυάζοντας αιολική, ηλιακή ενέργεια και υδρογόνο, το έργο αυτό θα δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο ενεργειακό σύστημα και θα υποστηρίξει την περαιτέρω απαλλαγή των βιομηχανιών και της κοινωνίας μας από τον άνθρακα. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που μας χορηγήθηκε αυτή η άδεια και ανυπομονούμε να εφαρμόσουμε τα σχέδιά μας για αυτό το ενεργειακό πάρκο μαζί με την CIP», δήλωσε ο Martijn Hagens, Διευθύνων Σύμβουλος της Vattenfall Netherlands.

Διαβάστε ακόμη

Ναυτιλία – Ποσειδώνια 2024: Συμφωνίες $1 δισ., οι Χούθι και τα πυρηνικά καύσιμα

Και «Κέντρο και κόμμα», νέα ονόματα στο τραπέζι του Κ.Μ, οι μνηστήρες του ΠΑΣΟΚ, ο (ξαφνικά) ευγενής αρχηγός, ο δήμαρχος Χάρης και ο μικρός Μανώλης

Το μεγάλο στοίχημα της Νoval Property: Στόχος χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ