Με τις ΑΠΕ να αναπτύσσονται με ταχύ βηματισμό σε όλο τον κόσμο, ως η πιο ρεαλιστική «απάντηση» για την μείωση των εκπομπών και την όσο το δυνατόν επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής, αναζητούνται διαρκώς λύσεις σε προβλήματα που προκαλεί και η πράσινη ενέργεια.

Για παράδειγμα, η Ørsted, ο δανέζικος κολοσσός των ΑΠΕ, ολοκλήρωσε και έθεσε σε λειτουργία πριν λίγες μέρες ένα νέο χερσαίο αιολικό πάρκο ισχύος 200 MW στο Κάνσας των ΗΠΑ.

Το Sunflower Wind, όπως ονομάζεται, θα είναι το 13ο επιχειρησιακό αιολικό πάρκο της Ørsted στις Ηνωμένες Πολιτείες και με τη λειτουργία του θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περισσότερων από 70.000 νοικοκυριών.

Εκτός από την παροχή προσιτής, ανανεώσιμης ενέργειας και τα οικονομικά οφέλη προς τις τοπικές κοινότητες, το Sunflower Wind είναι το πρώτο που θα χρησιμοποιεί ένα νέο σύστημα φωτισμού ανίχνευσης αεροσκαφών, έτσι ώστε τα νυχτερινά φώτα στις ανεμογεννήτριες να αναβοσβήνουν μόνο όταν εντοπιστούν αεροσκάφη, με σκοπό τη μείωση της φωτορύπανσης για τους κατοίκους.

Το Aircraft Detection Lighting System

Με άλλα λόγια το Sunflower Wind είναι το πρώτο αιολικό πάρκο στην Πολιτεία του Κάνσας που διαθέτει Aircraft Detection Lighting System (ADLS), χρησιμοποιώντας ειδικά ραντάρ για «σάρωση» των αεροσκαφών.

Όταν το ADLS εγκαθίσταται σε ένα αιολικό πάρκο, τα νυχτερινά φώτα στις ανεμογεννήτριες αναβοσβήνουν μόνο όταν ανιχνεύονται αεροσκάφη, μειώνοντας έτσι την ενόχληση για τους κατοίκους που ζουν αρκετά κοντά.

Για να γίνει αυτό βέβαια υπάρχουν κάποια «προαπαιτούμενα». Έτσι, για την εγκατάσταση του ADLS χρειάζεται έγκριση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) και μάλιστα η FAA εξετάζει κάθε ανεμογεννήτρια ξεχωριστά. Η FAA απαιτεί το ADLS να ενεργοποιείται και να αναβοσβήνει εάν ένα αεροσκάφος βρίσκεται στα 1.000 πόδια και πιο κάτω σε σχέση με την ψηλότερη ανεμογεννήτρια ενώ παράλληλα πλησιάζει μια περίμετρο τριών ναυτικών μιλίων (3,45 μίλια) γύρω από το αιολικό πάρκο.

Στο Κάνσας, το ADLS θα μπορούσε πραγματικά να έχει αντίκτυπο καθώς το 2022, η αιολική ενέργεια αντιπροσώπευε το 47% της καθαρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Πολιτείας, ποσοστό που ήταν το τρίτο υψηλότερο στις ΗΠΑ μετά την Αϊόβα και τη Νότια Ντακότα.

Τοποθετημένο στην κομητεία Marion του Κάνσας, το αιολικό πάρκο Sunflower Wind των 200 MW περιλαμβάνει 52 ανεμογεννήτριες Vestas V100/2000, με διάμετρο 100 μέτρων.

Απόσυρση και αποκατάσταση

Η Ørsted επιδιώκει μέσω των πρακτικών που ακολουθεί να λειτουργεί ως καλός διαχειριστής της γης όπου δραστηριοποιείται. Έτσι το μεγαλύτερο μέρος των μισθωμένων ακινήτων παραμένει στην αρχική του χρήση καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του έργου. Στο πλαίσιο αυτό, τα έργα αιολικής ενέργειας, όπως το Sunflower Wind, είναι συμβατά με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και άλλες γεωργικές δραστηριότητες, καθώς συνήθως καλύπτουν μόνο το 2-3% της εκμισθωμένης γης. Στο τέλος ζωής του έργου, η εταιρεία δεσμεύεται ότι θα το παροπλίσει με τρόπο ώστε να διασφαλίσει ότι η γη θα αποκατασταθεί και θα επανέλθει στην πρότερη κατάσταση.

Η Ørsted διαθέτει επί του παρόντος σχεδόν 6 GW χερσαίας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε λειτουργία ή υπό κατασκευή και στοχεύει να φτάσει τα 17,5 GW χερσαίων ΑΠΕ παγκοσμίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Διαβάστε ακόμη

Oι μεγάλοι του design – Αrne Jacobsen: Το έργο του πρωτοπόρου της σκανδιναβικής αισθητικής

Η πλουσιότερη βασιλική οικογένεια της Ευρώπης χτίζει μια αυτοκρατορία $300 δισεκατομμυρίων (γράφημα)

Tesla: Γιατί επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη (tweets + vids)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ