Δύο προτάσεις της ελληνικής πλευράς συμπεριλήφθηκαν στο τελικό κείμενο συμβιβασμού στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε  χθες στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης και της επιδιωκόμενης μεταρρύθμισης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο τελικό κείμενο, προβλέπεται ρητά η δυνατότητα ενεργοποίησης του μηχανισμού προστασίας έναντι τυχόν υψηλών τιμών όπως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και αποτυπώθηκε σε σχετικό κανονισμό της Ε.Ε. Ο μηχανισμός αν χρειασθεί σε περίπτωση νέας κρίσης προβλέπει συλλογή υπερεσόδων από τη χονδρική αγορά για τη χρηματοδότηση επιδοτήσεων των τιμών καταναλωτή.

Επίσης, στο πλαίσιο των μηχανισμών διαθεσιμότητας ισχύος περιελήφθη ρητή διάταξη που επιτρέπει την αμοιβή διαθεσιμότητας μονάδων φυσικού αερίου εφόσον ικανοποιούν τις τεχνικές προδιαγραφές που θα απαιτηθούν, διάταξη με την οποία θα μπορεί να εφαρμοσθεί ο μηχανισμός για την ευελιξία όπως ανέφερε ρητά και η Επίτροπος Ενέργειας.

Η διαφωνία που παρέμεινε στο Συμβούλιο αφορά στον τρόπο εφαρμογής των συμβάσεων οικονομικών διαφορών μεταξύ του κράτους και πυρηνικών σταθμών που ανακαινίζονται και παρατείνεται ο χρόνος ζωής τους. Σε όλα τα λοιπά θέματα επετεύχθη συμφωνία.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κάπρος έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός μηχανισμού ευελιξίας που θα αποζημιώνει την διαθεσιμότητα μονάδων φυσικού αερίου αλλά και υδροηλεκτρικών έργων και θα στηρίξει το μελλοντικό σύστημα που θα βασίζεται στις ΑΠΕ. Ωστόσο χθες με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ ανέφερε ότι η  πρόταση της ΕΕ δεν θεωρούσε αρχικά επιλέξιμους πόρους τα υδροηλεκτρικά και τις σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίοι κατά την ελληνική πλευρά είναι απαραίτητοι σε βραχυχρόνιο και μεσοχρόνιο ορίζοντα ώστε να συμπληρώνεται η λειτουργία των ΑΠΕ και να θωρακίζεται η αξιοπιστία του συστήματος.

«Υποβάλαμε τροποποιητική πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία υποστηρίχτηκε και από άλλες χώρες» ανέφερε χθες το απόγευμα το ΥΠΕΝ. Μένει να αποσαφηνιστεί ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την αμοιβή ευελιξίας που ανακοινώθηκε σήμερα το υπουργείο ότι επιτεύχθηκε η τελική συμφωνία.

 

Διαβάστε ακόμη

Στο δρόμο των εγκρίσεων η μετατροπή της Διπλαρείου Σχολής σε ξενοδοχείο στην πλατεία Θεάτρου (pic)

Το ακίνητο στην Ακρόπολη του «Mr. Bodyline» που έφυγε σε πλειστηριασμό σαν «ζεστό ψωμί»

Τα (πιο) φρέσκα γκάλοπ, ο Καζάκος στο Χρηματιστήριο, το νέο παιδί των Lamda – ΤΕΜΕΣ, το φιλικό διαζύγιο και ο χάρτινος πύργος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ