Με τη Γερμανία και την Ολλανδία να δυναμιτίζουν το κλίμα για μια συμφωνία σε σχέση με το πλαφόν στο φυσικό αέριο, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ δεν κατάφεραν ούτε χθες να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους.

Οι διαπραγματεύσεις μεταφέρονται πλέον στο τακτικό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου αν και εκτιμάται ότι σε πολιτικό επίπεδο το θέμα θα απασχολήσει και την αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Η Ελλάδα και 11 ακόμη χώρες συντάσσονται με την πρόταση το πλαφόν να καθοριστεί σε ένα εύρος από 160 έως 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την χώρα μας να αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες συσπείρωσης της ΕΕ, οι οποίες κορυφώθηκαν χθες σε διμερές αλλά και πολυμερές επίπεδο.

Το επίπεδο του πλαφόν παραμένει όμως το μοναδικό αγκάθι στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις των τελευταίων μηνών που έχουν περάσει από σαράντα κύματα καθώς το ισχυρό μπλόκ των Βόρειων χωρών συνεχίζει να «πολεμά» ένα χαμηλό πλαφόν, εκτιμώντας ότι θα στρέψει τους προμηθευτές αερίου σε άλλες αγορές και θα προκαλέσει σοβαρές ρωγμές στο σχέδιο ομαλούς τροφοδοσίας των κρατών-μελών για τον επόμενο χειμώνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντιπροτείνει ενεργοποίηση του πλαφόν όταν η τιμή στον ολλανδικό κόμβο συναλλαγών του TTF ξεπερνά τα 275 ευρώ /ΜWh για 10 μέρες. Η τσεχική προεδρία αντιπρότεινε η τιμή αυτή να υποχωρήσει στα 220 ευρώ /MWh για 5 μέρες ενώ προτείνεται επίσης η διαφορά μεταξύ των τιμών του TTF και του LNG στις αγορές να είναι πάνω από 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα για 3 μέρες. Οι υπουργοί συμφώνησαν πάντως να υπάρξει ευελιξία στην εφαρμογή του πλαφόν αν διαπιστωθούν δυσλειτουργίες.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν μπορεί να εξασφαλίσει φυσικό αέριο στην τιμή που ορίζει τον πλαφόν, θα κινητοποιείται μηχανισμός υποστήριξής της από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εάν δεν επιτευχθεί λύση  θα αναστέλλεται η εφαρμογή του πλαφόν για μια ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και όχι για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ή για μια μόνο χώρα.

Σε δηλώσεις του χθες ο υπουργός ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στα τεχνικά ζητήματα που συνδέονται με το πλαφόν, όμως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Άφησε μάλιστα  ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί λύση όχι με ομοφωνία, αλλά με πλειοψηφία.

Επομένως η σκυτάλη μεταφέρεται πλέον στην σύνοδο των υπουργών πριν τα Χριστούγεννα ενώ το θέμα δεν παραπέμφθηκε στην αυριανή σύνοδο Κορυφής γιατί καμία χώρα δεν τον ζήτησε επισήμανε χθες ο Προεδρεύον του Συμβουλίου κ. Γ. Σικέλα. Μαζί με την συζήτηση για τον καθορισμό του πλαφόν την επόμενη Δευτέρα το Συμβούλιο Υπουργών θα κληθεί να αποφασίσει  και για τα υπόλοιπα ζητήματα για τα οποία υπάρχει ενιαία  γραμμή πλεύσης και αυτά είναι οι κοινές αγορές φυσικού αερίου, η επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, η δημιουργία ενός συμπληρωματικού σημείου αναφοράς τιμών LNG και η ενεργειακή αλληλεγγύη.

Υπενθυμίζεται ότι για τον καθορισμό της τιμής του πλαφόν σε χαμηλά επίπεδα αναλήφθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες από τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα από το βράδυ της Δευτέρας. Στις πολύωρες αυτές διαπραγματεύσεις ο υπουργός παρουσίασε τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία υιοθετήθηκαν από τους παρευρεθέντες ώστε να υποστηριχθούν στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών. Πρόκειται για ένα δυναμικό πλαφόν συνδεδεμένο με ξένους δείκτες, το οποίο θα εφαρμόζεται σε όλα τα hubs και τη δημιουργία ενός μηχανισμού αναστολής του πλαφόν όπως άλλωστε συμφωνήθηκε.

Διαβάστε ακόμη

Στεγαστικά δάνεια: Τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων σε έξι μήνες – Πόσο έχουν «φουσκώσει» οι δόσεις

Η βαθιά ανάσα του Μαξίμου, το κληρονομικό χάρισμα, οι μνηστήρες της Καλαμάτας και το καζίνο Πηλαδάκη

Έφθασε η D-Day για τις κεντρικές τράπεζες – Τι θα γίνει με τα επιτόκια σε ΗΠΑ και Ευρώπη