Της Ελένης Στεργίου

Τέλος στα… όνειρα του πρόεδρου της ΔΕΗ για την απευθείας σύμπραξη της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού με την κινεζική CMEC – προκειμένου να κατασκευαστεί η νέα λιγνιτική μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας – έβαλε και επίσημα η κυβέρνηση, δια στόματος του υφυπουργού Οικονομίας, Στέργιου Πιτσιόρλα.

Ο υφυπουργός, ο οποίος έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων, «πάγωσε» το σχέδιο του κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, που προβλέπει την κοινοπραξία των δύο επιχειρήσεων μαζί με ελληνικές τεχνικές εταιρείες για την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ρεύματος.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως για την αναβάθμιση, την πώληση ή την κατασκευή νέων μονάδων από τη ΔΕΗ δεν θα προχωρήσει με απευθείας ανάθεση, αλλά μόνο έπειτα από ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες, μέσω των οποίων θα υποβληθούν προσφορές.

Αναφορικά με την στάση της Κομισιόν στη συμμετοχή μη ευρωπαϊκών εταιρειών σε επενδύσεις που αφορούν δίκτυα υποδομών και ενέργειας, υπογράμμισε ότι πρέπει σε όλες τις περιπτώσεις να ακολουθούνται ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες.

Να θυμίσουμε ότι το σχέδιο συμπράξεων με τους Κινέζους είχε υποστηριχθεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη. Η συνεργασία ΔΕΗ-CMEC προέβλεπε την σύσταση κοινοπρακτικού σχήματος, στο οποίο η ΔΕΗ θα συνεισέφερε τη μονάδα Μελίτη 1 και η CMEC θα αναλάμβανε το κόστος κατασκευής της Μελίτη 2 (700 εκατ. ευρώ), ενώ είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο, σύμφωνα με τις δηλώσεις, δεν θα υλοποιηθεί.

Για την εξαγορά από την κινεζική State Grid του 24% του ΑΔΜΗΕ, o κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι αποτελεί απτή απόδειξη του κινεζικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά δίκτυα και προσέθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κινεζική συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου – Κρήτης – Αττικής.

Σημειώνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ προωθεί το έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, το οποίο συνδέεται με την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου – Κρήτης – Αττικής και να συμβάλει στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ στη νησιά προς την ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα με πηγές, οι εν λόγω επενδύσεις αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα, ενώ ήδη κινεζικές εταιρείες έχουν κλείσει ραντεβού για την επιτάχυνση των συμφωνιών.