Της Μαριάννας Τζάννε

Έτοιμη αλλά υπό όρους για να συμμετάσχει στις ζημιές των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα εμφανίζεται η ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο ελκυστικό για τους ιδιώτες το πρότζεκτ του λιγνίτη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η επιχείρηση δέχεται να συμμετάσχει στις ζημιές των λιγνιτικών μονάδων για δύο χρόνια με ποσοστό 50%, όπως έχει προτείνει η κοινοπραξία των Τσέχων με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ωστόσο, η συμμετοχή της στις ζημιές ζητά να μην υπερβαίνει το 10% του τιμήματος που θα δοθεί για την απόκτηση των μονάδων.

Το μεγάλο ζητούμενο για την διοίκηση της ΔΕΗ είναι να επιμηκυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Στόχος της είναι οι προσφορές που θα υποβληθούν, να υπολογίσουν τον μηχανισμό των ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος -αποζημίωση για τους ηλεκτροπαραγωγούς στην χονδρική), που αποτελούν πάγιο αίτημα των επενδυτών και παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο παρά την θετική έκβαση που εκτιμάται ότι θα έχουν.

Την προσεχή Δευτέρα προβλέπεται να περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, το σχέδιο της συμφωνίας αγοραπωλησίας, Sales and Purchase Agreement (SPA).

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, ανέφερε ότι η εταιρεία θα ζητήσει μέσα στις επόμενες μέρες από την Κομισιόν νέα παράταση στο διαγωνισμό για το λιγνίτη μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα ΑΔΙ. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τελευταία παράταση, η καταληκτική ημερομηνία είναι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ δεν έκρυψε ότι ο προβληματισμός των επενδυτών είναι εύλογος, λέγοντας ότι ένας εκ των δυο μνηστήρων έχει εκφράσει την άποψη ότι η κοινοπραξία του θα προτιμήσει να μην υποβάλλει πρόταση, εάν πρόκειται να δοθεί εξευτελιστικό τίμημα. Σε ότι αφορά το θέμα με τους εργαζόμενους, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι δεν είναι ουσιαστικό πρόβλημα καθώς π.χ στην Μεγαλόπολη, πολλοί εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια και θα αποχωρήσουν.

Σχετικά με την μονάδα του Αμύνταιο, ο κ. Παναγιωτάκης επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό για διατήρησή της με επιχειρηματικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ σκοπεύει να προκηρύξει διαγωνισμό μέσα στο Φεβρουάριο, καλώντας και τους τέσσερις υποψήφιους επενδυτές σε διαβούλευση (Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζου και Ιντρακάτ) ώστε να επιλέξει την πιο συμφέρουσα πρόταση για την αναβάθμιση της μονάδας.

Σχετικά με τα βιομηχανικά τιμολόγια, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι η Χαλυβουργική δεν είναι πλέον πελάτης της ΔΕΗ (έχει καταγγείλει την σύμβαση) και ότι σύντομα πρόκειται να προχωρήσει σε άρση της εκπροσώπησης και για τη Λάρκο.

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται η εταιρεία με την ΒΦΛ του ομίλου Λαυρεντιάδη για χρέος που φτάνει τα 14 εκ. ευρώ. Η ΔΕΗ με δικαστική απόφαση έχει πάρει το πράσινο φως για να σταματήσει την παροχή ρεύματος στην εταιρεία ωστόσο η υπόθεση δεν έχει κλείσει.