Κάθε χρόνο παράγονται 100 δισ. ενδύματα, εκ των οποίων 92 εκατ. τόνοι καταλήγουν στα σκουπίδια με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι με την αυξανόμενη τάση απορριμμάτων γρήγορης μόδας ο αριθμός αναμένεται να ανέλθει στους 134 εκατ. τόνους ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Έρευνα που διεξήχθη το 2022 από το Αυστραλιανό Συμβούλιο Μόδας (AFC) αποκαλύπτει πως μόνο 7.000 τόνοι υφασμάτων ανακυκλώνονται κάθε χρόνο στην Αυστραλία, με την παγκόσμια ανακύκλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων να βρίσκεται στα σπάργανα.

Μόλις πέρυσι στη Σουηδία ξεκίνησε η λειτουργία μονάδας κυκλικής μόδας Renewcell, η οποία ανακυκλώνει παλαιά ενδύματα και τα μετατρέπει σε Circulose, ένα υλικό που το χρησιμοποιούν εταιρίες ρουχισμού για να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα και το βαμβάκι για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα τους

Όπως αναφέρει ο Guardian τα ενδύματα είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν και να μετατραπούν σε υφάσματα, αφού παράγονται με τη μείξη πολλών διαφορετικών υλικών και έχουν μεγάλη χρωματική γκάμα γεγονός που περιπλέκει τη διαδικασία. Το Αυστραλιανό Συμβούλιο Μόδας τους περασμένους μήνες λάνσαρε την εκστρατεία Seamless (σ.σ. που σημαίνει χωρίς ραφές αλλά και συνεχές) για τη χρηματοδότηση υποδομών ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και άλλων κυκλικών πρωτοβουλιών.

Στην Αυστραλία δραστηριοποιούνται δύο δομές ανακύκλωσης Upparel και Blocktexx, οι οποίες κατασκευάζουν διαφορετικών ειδών αντικείμενα από τα ανακυκλωμένα υφάσματα.

Photo: Facebook/Upparel

Μαξιλάρια και παζλ

Η εταιρία Upparel με έδρα στην Μελβούρνη από το 2016 ανακυκλώνει υφάσματα και τα μετατρέπει σε γέμισμα για μαξιλάρια, κρεβάτια, λούτρινα, μόνωση αλλά και σε υλικό που θυμίζει ταμπλό, πάχους 3 χιλιοστών μέχρι 10 εκατοστά, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάγκους, ντουλάπια κουζίνας, τοίχους, παλέτες μέχρι και παιδικά παζλ. Σύμφωνα με την εταιρία μέχρι τώρα έχουν αξιοποιηθεί 10.000.000 υφάσματα σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που καταλήγουν στην Upparel προέρχονται από επιχειρήσεις που διαθέτουν το απόθεμά τους, ή τα ελαττωματικά κομμάτια, καθώς και από επιστροφές πελατών, οργανώσεις ή αθλητικούς ομίλους που δε χρησιμοποιούν πια τις στολές των ομάδων τους, αλλά και από ιδιώτες που μπορούν να απαλλαγούν από τα παλιά τους ενδύματα. Το προσωπικό στη συνέχεια προχωρά στη διαλογή των ρούχων, τα οποία αν βρίσκονται σε καλή κατάσταση στέλνονται σε καταστήματα μεταχειρισμένων ενδυμάτων ή σε ιδρύματα. Όσα δε μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν περνούν από ειδική επεξεργασία και μετατρέπονται σε 900 τόνους γεμίσματος και 560 τόνους ταμπλό κάθε χρόνο.

Photo: Facebook/Upparel

Κρεμάστρες, γυαλιά ηλίου και υλικά εδαφοκάλυψης

Στην εταιρία BlockTexx με έδρα το Κουίνσλαντ αναπτύχθηκε μηχανισμός που μπορεί να διαχωρίσει τα κατασκευασμένα ενδύματα από πολυεστέρα και βαμβάκι, καθώς και τα κλινοσκεπάσματα που παράγονται από δύο υλικά. Από τον πολυεστέρα προκύπτει τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) που στη συνέχεια μετατρέπεται σε πλαστικά σφαιρίδια PolyTexx, ενώ από το βαμβάκι ένας πολτός που ονομάζεται CelTexx και βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση για τη δυνατότητα χρήσης του στην εδαφοκάλυψη. Όσο για το PolyTexx μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κρεμαστρών και γυαλιών ηλίου. Η BlockTexx συνεργάζεται με προμηθευτές επαγγελματικών στολών εργασίας, κρατικούς φορείς, επιχειρήσεις και επεξεργάζεται 4.000 τόνους κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων ετησίως που αναλογεί σε 4.000 μπλουζάκια την ώρα.

Photo: Facebook/BlockTexx

 

Διαβάστε ακόμη:

Αρχίζουν φοροέλεγχοι και σε μισθωτούς – συνταξιούχους

Γιατί ο Ελον Μασκ κινείται νομικά εναντίον της Media Matters (tweet)

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 24 Νοεμβρίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ