Ενέργεια & Περιβάλλον

Πέφτουν σήμερα οι υπογραφές για την «πράσινη» Χάλκη

  • Μαριάννα Τζάννε


Και η Vodafone στο project μαζί με τις γαλλικές Citroen, Vinci, Akou Energy - Στα πρότυπα της Αστυπάλαιας το νέο εγχείρημα

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για το… «πρασίνισμα» της Χάλκης στα πρότυπα της Αστυπάλαιας, πρόκειται να προχωρήσει σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το AMOU θα υπογράψουν η Πρεσβεία της Γαλλίας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Χάλκης, Γαλλικές  εταιρείες και η Vodafone.

Το νέο πρότζεκτ είχε προαναγγελθεί προ μηνών σε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με τρεις γαλλικές εταιρείες, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα.

Όπως είχε ανακοινωθεί τότε, για την ανάπτυξη του έργου τον τομέα ενεργειακών εγκαταστάσεων (φωτοβολταϊκά, σύστημα αποθήκευσης) θα αναλάβει η Akuo Energy. Τις υποδομές ηλεκτροκίνησης αλλά και της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού θα αναπτύξει η Vinci Energie και την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων η Citroen.

Με αφορμή την συνυπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για το έργο «Χάλκη, Πράσινο – Έξυπνο Νησί» από τη Vodafone Ελλάδας, η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων της Vodafone Ελλάδας, Μαρία Σκάγκου δήλωσε:

«Με μεγάλη χαρά και πίστη στις αρχές της βιωσιμότητας, αλλά και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία στον στόχο αυτό, η Vodafone ανέλαβε να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τηλεπικοινωνιακής και τεχνολογικής αναμόρφωσης της Χάλκης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Vodafone υλοποιεί μια επένδυση στρατηγικής σημασίας για το νησί, η οποία περιλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων συνδεσιμότητας μέσω υποδομών 5G και την εγκατάσταση και συντήρηση εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης – WiFi.

Στόχος μας είναι να καταδείξουμε πώς η συνδεσιμότητα του νησιού μέσω δικτύων επόμενης γενιάς μπορεί να συνεισφέρει στην δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντας, ενισχύοντας περαιτέρω την τοπική οικονομία.

Παράλληλα, η Vodafone έχει αναλάβει την ανάπτυξη μίας σειράς έξυπνων IoT εφαρμογών και λύσεων που θα εξυπηρετήσουν, για παράδειγμα, την παρακολούθηση και διαχείριση του στόλου οχημάτων του Δήμου Χάλκης σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας.

Τέλος, έχουμε επιλέξει να συνεισφέρουμε και στην ευρύτερη τεχνολογική αναβάθμιση της κοινωνίας της Χάλκης, μέσω ενός πρότυπου προγράμματος διάχυσης των STEM επιστημών στους μαθητές του νησιού, αλλά και την ενίσχυση της προσβασιμότητας των κατοίκων της Χάλκης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, μέσω του προγράμματος Τηλεϊατρικής που προτίθεται να φέρει στην Χάλκη το Ίδρυμα Vodafone».

Διαβάστε ακόμη:

Καύσωνας διαρκείας και στα πρατήρια καυσίμων – Η Ελλάδα 4η ακριβότερη στην ΕΕ

Διακοπές ρεύματος στην Κρήτη λόγω βλάβης στη μονάδα της ΔΕΗ Χανίων – H ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

Ενρία (EKT): Σχέδια ελέγχου των τραπεζών με υψηλό ρίσκο