Της Μαριάννας Τζάννε

Eπέκταση στις έρευνες για υδρογονάνθρακες προαναγγέλλει ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), κ. Γιάννης Μπασιάς.

Μιλώντας χθες στο τρίτο workshop που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τις έρευνες υδρογονανθράκων, αποκάλυψε ότι το ενδιαφέρον εντοπίζεται σε πέντε αδιάθετα μπλοκ προηγούμενων γύρων παραχωρήσεων, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η επανεπεξεργασία των σεισμικών δεδομένων καθώς και η αξιολόγησή τους.

Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ, δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες σε επενδυτές του εξωτερικού προκειμένου μέσα στο επόμενο έτος να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από σημαντικούς παίκτες της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Όπως ανέφερε το ένα οικόπεδο συνορεύει με το «οικόπεδο 2» των Total – ΕΛ.ΠΕ- Edison , το δεύτερο με το «οικόπεδο 10» του Κυπαρισσιακού Κόλπου, το τρίτο βρίσκεται νοτίως του μεσσηνιακού κόλπου και φτάνει έως τα Χανιά, ενώ τα δύο της Κρήτης βρίσκονται νότια του νησιού, κάτω από τη Γαύδο και το Λασίθι. Εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα κινητοποιήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον των πετρελαϊκών κολοσσών και σε αυτό σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΔΕΥ συνηγορεί η θετική συγκυρία με τις αυξημένες τιμές πετρελαίου αλλά και οι νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν έρευνες σε μεγάλα βάθη.

Εάν τελικά επιβεβαιωθεί το διεθνές ενδιαφέρον και υπάρξουν νέες παραχωρήσεις, στις συγκεκριμένες περιοχές, σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, θα έχει καλυφθεί σχεδόν όλη η θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης. Εκτός μένει μόνο ένα τμήμα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, το οποίο, εξαιτίας των εβαποριτών θεωρείται «δύσκολο σημείο» για έρευνα υδρογονανθράκων.

Όπως ανέφερε χθες ο κ. Μπασιάς «πρέπει να εκμεταλλευτούμε το δυναμικό της Ελλάδας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τα νέα μπλοκ παρουσιάζουν ενδιαφέρον και απευθύνονται σε επενδυτές οι οποίοι δεν είναι μόνο όσοι έχουν εκφράσει έως σήμερα ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες αλλά και νέοι οι οποίοι διαβλέπουν προοπτικές».

Στην ΕΔΕΗ εκτιμούν ότι σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις των μεγάλων πετρελαϊκών έχουν παίξει και οι νέες υποδομές που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται όπως είναι οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και ο East Med.