Γνωρίζατε ότι οι αφρικανικοί ελέφαντες, οι ενυδρίδες, οι τάπιροι, οι φάλαινες και οι λύκοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και, εν αγνοία τους, προστατεύουν το περιβάλλον;

Η συμβολή των ζώων είναι πολύτιμη στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και τα παραπάνω πέντε είδη θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του οικοσυστήματος.

Οι συνήθειες και η διατροφή τους συμβάλλουν στην απομόνωση του διοξειδίου του άνθρακα, ευνοώντας με αυτό τον τρόπο τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου συστήματος, όπως αναφέρει ο μη κυβερνητικός οργανισμός One Earth.

Αφρικανικοί ελέφαντες

Το μικρότερο από τα τρία είδη ελεφάντων, ο αφρικανικός ελέφαντας του δάσους ζει στο τροπικό δάσος του Κονγκό. Γνωστός ως «κηπουρός του Κονγκό», ο ελέφαντας «καθαρίζει» την πυκνή βλάστηση της ζούγκλας κατά την αναζήτηση τροφής. Καθώς ψάχνει για σπόρους, φρούτα και φύλλα ποδοπατά τους θάμνους, γεγονός που επιτρέπει στα βραδύτερα αναπτυσσόμενα δέντρα να βρουν χώρο και να ευδοκιμήσουν. Τα δέντρα συγκρατούν άνθρακα σε μεγαλύτερο βαθμό από τα μικρότερα φυτά. Ο κάθε ελέφαντας βοηθά στη δέσμευση περισσότερων από 9.000 τόνων άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Παράλληλα, οι κοινοί ελέφαντες σε περιόδους ξηρασίας σκάβουν τις άνυδρες κοίτες, αναζητώντας για νερό με αποτέλεσμα να δημιουργούν πηγές για τους ίδιους και άλλα ζώα. Επιπλέον, μέσω της τροφής και της διαδικασίας της πέψης διασπείρουν σπόρους συμβάλλοντας στην διατήρηση του βιότοπου.

Θαλάσσιες ενυδρίδες

Είναι συμπαθέστατες, έχουν χαριτωμένη μουσούδα, πυκνή γούνα και είναι δεινές κολυμβήτριες. Οι θαλάσσιες ενυδρίδες, όμως, είναι πολλά περισσότερα: Προστατεύουν τα θαλάσσια λιβάδια, τα οποία απομονώνουν διοξείδιο του άνθρακα. Η βλάστηση, ωστόσο, είναι λιχουδιά για τους αχινούς. Αν, λοιπόν, τα μικρά στρογγυλά θαλάσσια ζώα, τα οποία αναπαράγονται ταχύτατα, αφεθούν ελεύθερα μπορεί να καταβροχθίσουν σημαντικές ποσότητες βλάστησης. Οι θαλάσσιες ενυδρίδες διατηρούν τον πληθυσμό των αχινών υπό έλεγχο. Όπως αναφέρει ο μη κυβερνητικός οργανισμός, από μελέτη προκύπτει ότι τα υποθαλάσσια δάση που φυλάσσονται από τις ενυδρίδες μπορούν να απορροφήσουν 12 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από εκείνα που δεν προστατεύονται από τους πολύτιμους τριχωτούς φύλακες.

Τάπιροι

Έχουν ιδιαίτερη μορφή, μικρά μάτια και αυτιά, κοντή προβοσκίδα και στιβαρό κορμό. Οι τάπιροι είναι απαραίτητοι γιατί χάρη στα κόπρανά τους τροπικά δάση που μπορεί να έχουν συρρικνωθεί αναζωογονούνται. Τα μικρόσωμα ζώα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων, διασπείροντας σπόρους με τα περιττώματά τους, από τους οποίους αναπτύσσονται νέα δέντρα. Αυτή η φυσική αναγέννηση είναι από τους οικονομικότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους αποκατάστασης των τροπικών δασών. Οι ερευνητές εντόπισαν 24 διαφορετικά είδη σπόρων στα περιττώματα των ταπίρων, πολλά από τα οποία τελικά εξελίσσονται σε μεγάλα δέντρα που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα.

Φάλαινες

Ως το μεγαλύτερο θηλαστικό της Γης, οι φάλαινες απορροφούν κατά μέσο όρο 33 τόνους άνθρακα η καθεμία σε όλη της τη ζωή. Όταν πεθαίνουν, τα κουφάρια τους βυθίζονται στον πυθμένα του ωκεανού και παραμένουν εκεί για χρόνια, κρατώντας τον αποθηκευμένο άνθρακα μακριά από την ατμόσφαιρα. Ακόμα και τα περιττώματά τους κάνουν δουλειά! Τα κόπρανα των φαλαινών λειτουργούν ως λίπασμα για το φυτοπλαγκτόν, το οποίο συγκρατεί δέκα γιγατόνους άνθρακα από την ατμόσφαιρα ετησίως. Δυστυχώς, ο πληθυσμός των φαλαινών έχει μειωθεί δραματικά από την ρύπανση και τη φαλαινοθηρία.

Λύκοι

Η συμβολή των λύκων στην ισορροπία του οικοσυστήματος έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν στις ΗΠΑ όταν το 1926 στο πλαίσιο πολιτικής για την εξάλειψη θηρευτών, η τελευταία αγέλη λύκων εξοντώθηκε από τους υπαλλήλους του πάρκου. Αυτό οδήγησε σε μία άνευ προηγουμένου ανισορροπία του οικοσυστήματος, καθώς ο πληθυσμός των ελαφιών εκτοξεύθηκε, οδηγώντας σε υπερβόσκηση. Εξαιτίας της έλλειψης δέντρων, όπως η ιτιά και η λεύκα, άρχισαν να εξαφανίζονται τα ωδικά πτηνά. Οι κάστορες δεν μπορούσαν να χτίσουν τα φράγματά τους, καθώς οι όχθες των ποταμών διαβρώθηκαν, και η θερμοκρασία του νερού αυξήθηκε μέχρι που ήταν πολύ υψηλή για τα ψάρια κρύου νερού. Όταν το 1995 εισήχθησαν 14 λύκοι στο χώρο, ο πληθυσμός των ελαφιών περιορίστηκε, οι όχθες επανήλθαν και τα πουλιά μαζί με κάστορες, αετούς, αλεπούδες και ασβούς επέστρεψαν.

Αυτά τα πέντε είδη είναι μερικά μόνο παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο οι πληθυσμοί της άγριας ζωής είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ισορροπίας του παγκόσμιου συστήματος. Η προστασία της άγριας ζωής είναι το κλειδί για την επίλυση της κλιματικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί ανεβαίνει (ξανά) το Bitcoin

Coco-Mat: Από τα luxury στρώματα και τα 5άστερα hotels, στα βιολογικά προϊόντα (pics)

«Χαμός» με το επίδομα θέρμανσης – Ξεπέρασαν τις 880.000 οι αιτήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ