Στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία εκτινάχθηκαν τον Απρίλιο οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με το νέο μηνιαίο report του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Παράλληλα, ο διεθνής οργανισμός αναθεώρησε προς τα πάνω και τις ετήσιες προβλέψεις του για τα παγκόσμια επίπεδα ζήτησης, γεγονός που σταδιακά θα αναζωπυρώσει την πίεση και προς τις διεθνείς τιμές.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του διεθνούς οργανισμού, οι συνολικές ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα, ήτοι στα 8,3 εκατ. βαρέλια, αγγίζοντας έτσι το υψηλότερο σημείο τους, σε μηνιαίο επίπεδο, από την εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκριτικά οι ρωσικές εξαγωγές κυμάνθηκαν στα 7,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022 και στα 7,5 εκατ. βαρέλια το 2021.

Κορυφαίοι πελάτες του ρωσικού αργού παραμένουν οι «φιλικές» χώρες της Κίνας και της Ινδίας, που απορροφούν από μόνες τους περίπου το 80% των ποσοτήτων.

Ο παράγοντας της Κίνας

Ειδικά οι μεταφορές μέσω θαλάσσης έφτασαν, τον Απρίλιο, τα 5,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, που είναι το υψηλότερο νούμερο από το Μάιο του 2022, ποσότητα από την οποία τα 2,1 εκατ. βαρέλια απορροφήθηκαν από την Κίνα και άλλα 2 εκατ. από την Ινδία.

Η κινεζική βιομηχανική μηχανή με την επιστροφή της σε πλήρη λειτουργία μετά την άρση των σκληρών περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού έχει καταγράψει σημαντική ανάκαμψη στα επίπεδα ζήτησης, που συμπαρασύρει ανοδικά και τα επίπεδα παγκόσμιας ζήτησης. Η πετρελαϊκή ζήτηση της Κίνας εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό στα 16 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τον Απρίλιο.

Η συνεχόμενη άνοδος στις μεταφορές ρωσικού αργού επιβεβαιώνει την επιτυχία του Κρεμλίνου να συνεχίζει να διασφαλίζει αγοραστές παρά το εμπάργκο της ΕΕ, που ήταν παραδοσιακά ο κυριότερος πελάτης της, αλλά και τη δυνατότητα της να συνεχίζει απρόσκοπτα τη μεταφορά των ποσοτήτων αυτών παρά τους περιορισμούς και το πλαφόν του G7.

«Η Ρωσία φαίνεται πως συναντά ελάχιστα προβλήματα στην προσπάθεια της να διασφαλίσει πρόθυμους αγοραστές για το αργό και τα πετρελαϊκά της προϊόντα» ανέφερε χαρακτηριστικά η έκθεση του ΙΕΑ.

Περισσότερες εξαγωγές, λιγότερα έσοδα

Πάντως, οι κυρώσεις δεν έχουν αφήσει αλώβητο το Κρεμλίνο και τα οικονομικά του. Ο ΙΕΑ προσθέτει πως, παρά την αύξηση στις εξαγωγές, τα έσοδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά κατά 27% σε ετήσια βάση.

Αυτό οφείλεται τόσο στην πτώση των διεθνών τιμών όσο και στο γεγονός ότι η Μόσχα, ακριβώς για να διασφαλίσει εναλλακτικούς αγοραστές, προσφέρει το πετρέλαιο της σε πολύ ελκυστικές τιμές, με μεγάλες εκπτώσεις. Αν και στρεφόμενη σε μη δυτικούς αγοραστές και έχοντας χτίσει τον δικό της «σκιώδη» στόλο δεξαμενόπλοιων που παρακάμπτουν παράτυπα το πλαφόν στην τιμή, έχει καταφέρει να συγκρατήσει τη διολίσθηση στα έσοδα της.

Για τον Απρίλιο, οι εξαγωγές πετρελαίου απέφεραν στα ρωσικά ταμεία 15 δισ. δολάρια, ποσό αισθητά μειωμένο σε σχέση με πέρυσι, αλλά ψηλότερα από τα 13,3 δισ. δολάρια που συγκέντρωσε το Μάρτιο.

Ανάκαμψη της ζήτησης και των τιμών

Με τις τιμές του μαύρου χρυσού να συνεχίζουν να υποχωρούν οι χώρες παραγωγής, μεταξύ τους και η Ρωσία, θα συνεχίσουν να αισθάνονται μεγαλύτερη πίεση, παρά το γεγονός ότι ο ΙΕΑ επιμένει πως η αύξηση της ζήτησης θα επαναφέρει σε ανοδική τροχιά τις τιμές. 

Πραγματικά, η έκθεση στέκεται στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών τον Απρίλιο, αλλά και μέχρι τώρα το Μάιο, εν μέσω των ανησυχιών των αγορών για πιθανή επιβράδυνση των οικονομιών, εξέλιξη που μπορεί να περιορίσει και τα επίπεδα ζήτησης.

Ωστόσο, ο διεθνής οργανισμός επιμένει πως οι αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες με πιο «σφιχτά» δεδομένα στον πετρελαϊκό κλάδο από το δεύτερο μισό του έτους, δεδομένης και της σταθερής αυξημένης ζήτησης από την Κίνα, εξέλιξη που θα επαναφέρει σε ψηλότερα επίπεδα τις τιμές. Εξάλλου, όπως επισημαίνεται, μέσα στο μήνα θα ενεργοποιηθούν οι επιπλέον περικοπές στα επίπεδα προσφοράς που έχει αποφασίσει ο ΟΠΕΚ+.

Πραγματικά με αιχμή του δόρατος την ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης, ο ΙΕΑ προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση του εκτιμώμενου ρυθμού αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, για τη φετινή χρονιά, κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ήτοι στα 102 εκατ. βαρέλια.

Διεθνείς αναλυτές σχολιάζουν πως τα στοιχεία αυτά θα απασχολήσουν τους ηγέτες του G7, κατά την επικείμενη σύνοδο τους στην Ιαπωνία, όπου θα βρεθεί ψηλά η συζήτηση για την ανάγκη να κλείσουν τα… παραθυράκια που επιτρέπουν στο Κρεμλίνο να παρακάμπτει τις κυρώσεις, κυρίως δε, στον ενεργειακό κλάδο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Ερντογάν… ξανάρχεται (ξεσαλωμένος), το μισοάδειο ποτήρι του ΠΑΣΟΚ, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ο Ντομίνγκο στην Κρήτη και η Six Senses στους Πεταλιούς

Deutsche Bank: Επιβεβαιώνει την καλή πορεία της Τράπεζας Πειραιώς – Στα €3 η τιμή στόχος

Άλεξ Μπάλντοκ: Πώς η Κωτσόβολος εξελίχθηκε σε στήριγμα για το βρετανικό όμιλο Currys

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ