Η TerraPower, η οποία ανήκει στον Mr. Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, το 2008, κατασκευάζει ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο Kemmerer του Ουαϊόμινγκ. Το εργοστάσιο θα είναι το πρώτο του είδους του, με την εταιρεία να ελπίζει να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ προκειμένου να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να υποστηρίξει την αμερικανική ενεργειακή ανεξαρτησία.

Ο Γκέιτς δήλωσε, επίσης, ότι η πυρηνική ενέργεια έχει μερικά απίστευτα πλεονεκτήματα (…) δεν εξαρτάται από τον καιρό, μπορείς να φτιάξεις ένα εργοστάσιο, αλλά η ποσότητα ενέργειας που βγαίνει από ένα πολύ μικρό εργοστάσιο είναι γιγάντια».

Ενώ η πυρηνική ενέργεια είναι ευρέως γνωστό ότι έχει πολλές δυνατότητες, οι κίνδυνοι ασφάλειας που συνδέονται με αυτήν έχουν ιστορικά απασχολήσει ορισμένους επενδυτές. Ωστόσο, ο Γκειτς δηλώνει σίγουρος ότι η TerraPower μπορεί να κατασκευάσει έναν καινοτόμο πυρηνικό αντιδραστήρα που είναι ασφαλής και πρακτικός για το μέλλον.

Υγρό νάτριο αντί για νερό

Οι περισσότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν νερό για την ψύξη του συστήματος, αλλά το νερό δεν είναι το καλύτερο στην απορρόφηση της θερμότητας και υπάρχουν κίνδυνοι πίεσης που σχετίζονται με την υπερθέρμανση, η οποία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε τήξη. Αυτός ο νέος αντιδραστήρας, ο οποίος πρόκειται να ανοίξει το 2030, θα χρησιμοποιεί υγρό νάτριο αντί για νερό για την ψύξη του. Το σημείο βρασμού του νατρίου είναι οκτώ φορές υψηλότερο από το νερό και, σε αντίθεση με το νερό, το υγρό νάτριο δεν χρειάζεται να αντλείται συνεχώς πίσω στο σύστημα.

Διαβάστε ακόμα

Η Ζωή… ξανάρχεται, η ταραχή στα ψάρια, του Παντελή του λείπουν 700 και το μέρισμα στη ΔΕΗ

Τα συμπεράσματα από το debate: Χωρίς νικητές και ηττημένους η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών

Εκρηκτική αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων διεθνώς – Τι συμβαίνει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ