Ποσοστό 40,86% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων θα διατεθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που συστήνεται για να ενισχύσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και να χορηγήσει το επίδομα θέρμανσης φυσικού αερίου.

Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα παγιωθεί ως ένας νέος μηχανισμός οικονομικής στήριξης που όπως έχει δηλώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα αποκτήσει σταδιακά και άλλες πηγές τροφοδοσίας.

Συνολικά, ο νέος φορέας θα προικιστεί με πόρους 400 εκατ. ευρώ, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναθεωρηθούν πριν το τέλος του χρόνου, λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου.

Στον ειδικό λογαριασμό πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ που μέχρι σήμερα πήγαινε το 60% των εσόδων από τους ρύπους θα καταλήξει τελικά πολύ μικρότερο ποσοστό, το 38%, ψαλιδίζοντας σε σημαντικό βαθμό τους πόρους του αλλά και τους πόρους και των άλλων φορέων (Πράσινο Ταμείο, λιγνιτικές περιοχές κ.α) που χρηματοδοτούνταν από τον ίδιο «κουμπαρά» και καλούνται να μοιραστούν 600 εκατ. ευρώ.

Για φέτος τα συνολικά έσοδα από τους ρύπους υπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ. Το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο προέβλεπε ότι στον ΕΛΑΠΕ θα πήγαινε το 50% των εσόδων των ρύπων. Όμως η ένταση της κρίσης και η συνεχής κούρσα των τιμών επέβαλλαν την ενίσχυση του νεοσύστατου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης με νέους πόρους.

Για την επιβάρυνση του ειδικού λογαριασμού δεν έχουν κρύψει την ανησυχία τους και οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι η οικονομική του αφαίμαξη θα δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά των ΑΠΕ.

Η κατανομή των εσόδων περιγράφεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί άμεσα από το ΥΠΕΝ. Εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθεί και νέα ΚΥΑ με την οποία θα περιγράφεται αναλυτικά η λειτουργία του Ταμείου και ο τρόπος διάθεσης των εσόδων στους δικαιούχους.

Με βάση την αναθεώρηση των πόρων τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των ρύπων θα κατανεμηθούν ως εξής:

  • Ποσοστό 38% αποτελεί έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).
  • Στον Ειδικό Λογαριασμό «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» που συστήνεται για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη των τιμών θα διατεθεί ποσό 40,86% των εσόδων. Ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους προβλέπεται ότι θα μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη μέχρι την εξάντλησή του.
  • Ποσοστό 11% των εσόδων διατίθεται στη βιομηχανία για να καλύψει τις ανάγκες ενίσχυσης σε επιχειρήσεις που εκτίθενται σε κίνδυνο διαρροής άνθρακα.
  • Ποσοστό 0,6% των εσόδων στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), εκ του οποίου, ποσοστό 10% διατίθεται για την αποκλειστική υποστήριξη του έργου της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ.
  • Ποσοστό 4,5% των εσόδων στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση δράσεων και την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές ή και σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν σε αυτές.
  • Ποσοστό 1,5% των εσόδων στο λογαριασμού ειδικού σκοπού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη.
  • Επιπλέον 1,5% των εσόδων διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο των επιλέξιμων δαπανών που προβλέπονται στους καταστατικούς σκοπούς το Πράσινου Ταμείου.
  • Ποσοστό 1% των εσόδων στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για τη χρηματοδότηση δράσεων για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο των σκοπών του ΕΟΑΝ.
  • Ποσοστό 1% των εσόδων διατίθεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να καλύψει λειτουργικές ανάγκες πληρωμής συνδρομών της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.
  • Ποσοστό 0,04% στον «Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας», για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών του.

Διαβάστε ακόμη: 

Κύπρος: Προχωρά η συνεργασία με ExxonMobil – Οι εκτιμήσεις για κοίτασμα «Γλαύκος» – γεωτρήσεις (vid)

Oι big tech θέλουν να γίνουν «πράσινες»- Δείτε τις νέες εγκαταστάσεις της Google στη Σίλικον Βάλεϊ