Bloomberg

Oι big tech θέλουν να γίνουν «πράσινες»- Δείτε τις νέες εγκαταστάσεις της Google στη Σίλικον Βάλεϊ

  • newsroom


Tα σχέδια της Google για τις ανανεώσιμες πηγές και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Οι νέες εγκαταστάσεις της Google, με όνομα Google Bay View αποτελούνται από τρία κτίρια στην ακτή του San Francisco, λίγα μίλια μακριά από τα κεντρικά γραφεία στο Mountain View της Καλιφόρνια. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι οι οροφές.

Με απαλές καμπύλες, σα σκηνές τσίρκου, αγγίζουν -σχεδόν- τη γη. Κάθε οροφή είναι καλυμμένη με ηλιακούς συλλέκτες που αντικατοπτρίζουν το φως. Η Google αποκαλεί το νέο της σχέδιο «Dragonscale», μια αναφορά στα λέπια των δράκων της μυθολογίας. Ένας τέτοιος δράκος, τώρα, αναπαύεται στη Silicon Valley.

To νέο συγκρότημα της Google αποτελεί μέρος της προσπάθειάς της για την ολική της μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια. Η εταιρεία θα ανοίξει τα νέα γραφεία σε μικρό αριθμό εργαζομένων τον Ιανουάριο, λόγω της πανδημίας. Στα έγκατα της γης, χιλιάδες τσιμεντένιοι πυλώνες δρουν ως είδος γεωθερμικής μπαταίας που θα κατακρατούν τη θερμότητα χωρίς τη χρήση φυσικού αερίου, ενώ οι ηλιακοί συλλέκτες είναι ειδικά σχεδιασμένοι έτσι ώστε να αντανακλούν το απαλό ηλιακό φως στο εσωτερικό των κτιρίων. Σύμφωνα με τον Asim Tahir, στέλεχος του τομέα ακινήτων της Google, οι νέες εγκαταστάσεις πρόκειται για τον «Καθεδρικό της Εργασίας».

To πρόγραμμα της Google

Όλα ακολουθούν το νέο πρόγραμμα που ανακοίνωσε πέρυσι ο CEO της Alphabet/Google, Sundar Pichai. Με προθεσμία το 2030, ο Pichai θέλει να επιτύχει την ολική μετάβαση του τεχνολογικού κολοσσού σε εναλλακτικές, καθαρές πηγές ενέργειας. Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Τα κέντρα δεδομένων της Google, στα οποία βασίζεται ο πλανήτης ολόκληρος, χρησιμοποίησαν 15,1 μεγαβατώρες το 2020. Το ίδιο έτος, το 67% της ενέργειας που κατανάλωση η Google στα data centers προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μερικά κέντρα δεδομένων, όπως στην Οκλαχόμα και το Όρεγκον, χρησιμοποιούν ενέργεια προερχόμενη κατά 90% από καθαρές πηγές ενέργειας.

Green, Big Tech

Η Google στοχεύει να ξεπεράσει κατά πολύ το στόχο των «μηδενικών ρύπων» των περισσοτέρων εταιρειών. Η Apple Inc, από την πλευρά της πέτυχε το στόχο αυτό, ενώ θα κάνει το ίδιο και για τη γραμμή παραγωγή της μέχρι το 2030. Η Amazon έχει ανακοινώσει πως θα το επιτύχει μέχρι το 2040. Η Google, όμως, δε θέλει μόνο μηδενικούς ρύπους. Θέλει να βασίζεται ολοκληρωτικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 24 ώρες το 24ωρο.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού η Google επενδύει σε νέες τεχνολογίες που αφορούν τις μπαταρίες λιθίου, μέχρι αλγόριθμους και γεωθερμικές πηγές. Παράλληλα βήματα κάνει και η Microsoft η οποία και αυτή θέλει να μεταβεί σε απόλυτα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα «πράσινα» σχέδια της Google προφανώς αποτελούν και καλή ευκαιρία για μείωση του κόστους λειτουργίας, αφού η ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για δεδομένα και διασύνδεση σήμαινε -μέχρι πρότινος- και αυξημένη αγορά και χρήση υδρογονανθράκων.

Προφανώς, μεγάλο μέρος της προσπάθειας αυτής αποτελεί και το λογισμικό. Οι developers της εταιρείας δημιούργησαν ένα εργαλείο με ονομασία «carbon-intelligent computing platform» το οποίο προγραμματίζει υπολογιστικές διεργασίας τη στιγμή που υπάρχει μείωση στη ζήτηση ενέργειας. Άλλοι αλγόριθμοι υπολογίζουν τη δυναμική της αιολικής ή ηλιακής ενέργειας σε διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ ειδικά προγράμματα αντισταθμίζουν άμεσα και γρήγορα τις όποιες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας στα κέντρα δεδομένων με έξυπνο και πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Δίκτυο ηλεκτροδότησης

Η Google έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να αλλάξει το συνολικό τρόπο του δικτύου ηλεκτροδότησης των ΗΠΑ, μέσω της παροχής συνεχούς ρεύματος και άλλων αναβαθμίσεων. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να ανταγωνιστεί και με τους νομοθέτες. Αν και η εταιρεία έχει $135 δισ άμεσα προσβάσιμων μετρητών και αποζητά περαιτέρω αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αναβάθμιση αυτή, πολλοί επικριτές αναφέρουν πως κάτι τέτοιο θα πρέπει γίνει μέσω νομοθετικής μεταρρύθμισης και όχι εξαγοράς από τις κολοσσιαίες εταιρείες.

Οσο για τον Pichai, αν και παραδέχεται πως η Google μπορεί να καταλήξει να μην κατασκευάζει ορισμένα προϊόντα για την επίτευξη των στόχων της ή να χρειαστεί να σταματήσει ορισμένες υπηρεσίες: «Βλέποντας τις καταστροφικές φωτιές στην Καλιφόρνια με τα ίδια μας τα μάτια, διαβάζοντας τις έρευνες για την κλιματική αλλαγή, καταλαβαίνουμε πως δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Διαβάστε ακόμη

Green Cola: Συμφωνία με τη Walmart δίνει ώθηση στο «αμερικάνικο όνειρο» των Βενιέρη – Χήτου

Η Evergrande προκαλεί «επιδημική κρίση» στην αγορά ακινήτων της Κίνας

Όλα όσα ανακοίνωσε η Apple: Νέα AirPods, MacBook Pros, HomePod Mini και… ένα πανάκι καθαρισμού