Η Ξένια, ο Μαξ και ο Ντάβιντε ένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν μία startup με στόχο την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές.

Η ιταλο-καναδική SLY μέσα από δορυφορικούς αισθητήρες που αξιοποιούν την ΑΙ ενημερώνουν την πυροσβεστική για την ύπαρξη πυρκαγιάς εν τη γενέσει της.

Οι ιδρυτές της μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica εξήγησαν το σκεπτικό πίσω από τη νεοφυή επιχείρησή τους και περιέγραψαν τον τρόπο λειτουργίας του αισθητήρα που έχει σχήμα κουκουνάρι.

«Το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που αυξάνεται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο πλανήτης απειλείται από την ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή, την πυρομανία και τη δυσλειτουργία του δικτύου ηλεκτροδότησης που από μόνο της ευθύνεται για το 10% των πυρκαγιών. Το ξέρατε αυτό;», αναφέρει η Ξένια Λέναρτσακ με καταγωγή από τον Καναδά που πλέον ζει με τον σύζυγό της Μαξ Λέναρτσακ στην Ιταλία όπου ίδρυσαν με τον Ντάβιντε Ντε Μάρκι την SLY.

Η Λέναρτσακ έπειτα από το θάνατο συγγενή της από πυρκαγιά, αποφάσισε να αντιδράσει και να κάνει σκοπό της ζωής της την αναζήτηση καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως οι πυρκαγιές.

Το ζευγάρι μαζί με τα δύο μικρά παιδιά τους άφησαν πίσω τους τον Καναδά για την Καλαβρία της Ιταλίας, όπου αγόρασαν ένα αγρόκτημα. Αξιοποιώντας τις γνώσεις τους -εκείνη είναι οικονομολόγος και ο σύζυγός της ειδικός σε θέματα τεχνολογίας- ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον Ντάβιντε Ντε Μάρκι και ανέπτυξαν αισθητήρες τεχνητής νοημοσύνης για τον γρήγορο εντοπισμό πυρκαγιών απλώς αναλύοντας τις αλλαγές στη σύνθεση του αέρα. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφεραν να σχεδιάσουν μια καινοτόμο λύση που μπορεί να ανιχνεύει δασικές πυρκαγιές μέσα σε λίγα λεπτά και να προβλέπει την εξάπλωσή τους σε μεγάλες περιοχές.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την Καλαβρία που απειλείται από τις ανεξέλεγκτες καιρικές συνθήκες και την πυρομανία. Σε αυτό προστίθεται ένα ακόμη ζήτημα: Οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που είναι εγκατεστημένες στην επικράτεια αποτελούν την αιτία του 10% των πυρκαγιών, οι οποίες με τη σειρά τους καταστρέφουν τουλάχιστον το 20% της περιοχής προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον. Παράλληλα, οι πυρκαγιές που προκαλούνται από βραχυκύκλωμα, υπερφόρτωση ή βλάβη του δικτύου ευθύνονται για το 1% όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Αποστολή της SLY είναι να μετριάσει τις πιο επικίνδυνες και καταστροφικές πυρκαγιές στην πρώιμη φάση τους, δηλαδή πριν ξεφύγουν από τον έλεγχο, εξασφαλίζοντας έτσι τη διατήρηση των περιοχών και των φυσικών πόρων, την προώθηση ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος και τη διατήρηση της δασικής κληρονομιάς των περιοχών», αναφέρουν οι τρεις ιδρυτές.

«Η τεχνολογία που ανέπτυξε η SLY, έχει ως στόχο να παρακολουθεί ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες εδαφικές περιοχές, οι οποίες πολύ συχνά, λόγω φυσικών εμποδίων, είναι απρόσιτες. Όλα αυτά επιτυγχάνονται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και δορυφορικών τεχνολογιών, σε συνδυασμό με την ανίχνευση πυρκαγιών στο πεδίο, βελτιστοποιώντας την ανταπόκριση σε κάθε κρίσιμη κατάσταση και εξασφαλίζοντας χρόνους επέμβασης που ήταν προηγουμένως αδιανόητοι», προσθέτουν.

Photo: www.sly.eco

Πώς λειτουργεί το κουκουνάρι;

Οι ειδικοί αισθητήρες edge-AI, τα λεγόμενα «κουκουνάρια», ακριβώς επειδή παραπέμπουν σε κώνο πευκοειδούς, έχουν δυνατότητα παρακολούθησης 10 εκταρίων και συνδέονται με την κεντρική πύλη «Pine cone-max» που επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της δασικής έκτασης. Ταυτόχρονα, ανιχνεύουν την πυρκαγιά σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο, επιτρέποντας στα κέντρα επιχειρήσεων της πυροσβεστικής, που είναι συνδεδεμένα με την πλατφόρμα «Treeage», να επέμβουν άμεσα. Μόλις εντοπιστούν οι πιθανές πυρκαγιές, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει η SLY προβλέπουν, με ακρίβεια άνω του 85%, ποιες από αυτές κινδυνεύουν να εξαπλωθούν, ενημερώνοντας αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία.

Photo: www.sly.eco

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αισθητήρες edge-AI έχουν εξαιρετικά χαμηλό κόστος, αποτελούν επομένως την ιδανική λύση πρόληψης των πυρκαγιών.
«Οι αισθητήρες μας λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο και είναι σε θέση να εντοπίσουν την πυρκαγιά, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν αμέσως την ακριβή τοποθεσία για να γνωρίζουν πού να κατευθυνθούν. Θέλουμε να συμβάλουμε στη διαδικασία μείωσης του άνθρακα μετριάζοντας παράλληλα τις δασικές πυρκαγιές», πρόσθεσαν οι τρεις ιδρυτές.

Τον Απρίλιο του 2023 η SLY επελέγη από την B4i – Bocconi for innovation για να ενταχθεί σε πρόγραμμα για startup λαμβάνοντας χρηματοδότηση 32.700 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών Αρχών οι προσφορές της Black Friday

Κατοικία: Πόσο τελικά συμφέρει η ενοικίασή της – Ποιες πόλεις στην Ελλάδα έχουν καλύτερες αποδόσεις

Σε αναζήτηση βηματισμού η Νίκας του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ