Τα lockdowns στην Κίνα και η παράλληλη αύξηση της εξόρυξης φυσικού αερίου και άνθρακα περιορίζουν την κρίση της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.

Η εγχώρια παραγωγή της Κίνας αυξάνεται μετά την πίεση που άσκησε το Πεκίνο προς τις δημόσιες εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων σε μια προσπάθεια αντιστάθμισης της ενεργειακής κρίσης και των υπέρογκων τιμών που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά. Οι εισαγωγές άνθρακα στη χώρα έχουν μειωθεί κατά 24% και του LNG κατά 11% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Κίνα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup, ενδέχεται να αποδειχθεί «σωτήρας» της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας η οποία πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που αυτός έχει προκαλέσει: «η κίνηση της Κίνας για μείωση της εισαγωγής άνθρακα θα βοηθήσει την κατάσταση. Η χώρα ενδέχεται να αποτελέσει το μόνο εισαγωγέα με αρκετή εγχώρια παραγωγική ικανότητα η οποία θα μπορέσει να αντισταθμίσει την κρίση».

Αν και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι η πιο ενεργοβόρα χώρα του πλανήτη, αποτελεί το 50% της παγκόσμιας παραγωγής άνθρακα, ενώ καταλαμβάνει την 4η και 6η θέση στην παγκόσμια κατάταξη παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου, αντίστοιχα.

Οι κινεζικές αρχές, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των αυξημένων τιμών ενέργειας έχουν θέσει στόχο αύξηση της εξόρυξης άνθρακα κατά 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Σημειωτέον πως η παραγωγή αυξήθηκε κατά 15% τη στιγμή που εφαρμόστηκαν τα lockdowns στη χώρα και μειώθηκε η ζήτηση λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας.

Όπως αναφέρει ο Xizhou Zhou, της S&P Global Commodity Insights «οι εισαγωγές ενέργειας θα μειωθούν. Βραχυπρόθεσμα, τα lockdowns θα περιορίσουν τη ζήτηση ενέργειας και η Κίνα θα αρχίσει να ελέγχει τις τιμές άνθρακα».

Η ζήτηση, παρ’ όλα αυτά, ενδέχεται να αυξηθεί εάν υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του έτους. Δεν είναι, επίσης, ξεκάθαρο κατά πόσο βιώσιμη είναι αυτή η αύξηση της παραγωγής. Σημειωτέον πως σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου στελέχους του κινεζικού ενεργειακού τομέα, η παραγωγική ικανότητα της χώρας έχει φτάσει στο ζενίθ, ενώ αναμένεται να υπάρξει έλλειψη παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο εγγύς μέλλον με την επιστροφή στην κανονικότητα.

Προς το παρόν η κατάσταση παραμένει βελτιωμένη τόσο στην παγκόσμια αγορά άνθρακα όσο και στην αγορά φυσικού αερίου. Η αύξηση της εγχώριας παραγωγής της Κίνας σημαίνει πως περισσότερα αποθέματα LNG θα μπορούν να παραδοθούν στην Ευρώπη τη στιγμή που η Γηραιά Ήπειρος προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από τη ρωσική αγορά ενέργειας.