Η πλαστική ρύπανση είναι μία από τις σύγχρονες μάστιγες με εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα. Το πλαστικό διασπάται σε μικροπλαστικά, τα οποία διοχετεύονται στο υδάτινο σώμα και στη συνέχεια μολύνουν νερό, αέρα, τρόφιμα ακόμα και το ανθρώπινο σώμα, αφού ανιχνεύθηκαν ίχνη πολυμερών ακόμα και στον πλακούντα εγκύων.

Παρά τις ευρωπαϊκές οδηγίες για απαγόρευση διάθεσης πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης και τις σχετικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης, πολλά από τα μέτρα είτε δεν εφαρμόζονται πλήρως, είτε με λανθασμένο τρόπο.

Η μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και η σωστή επεξεργασία τους, αλλά κυρίως η ελάττωση αγοράς τέτοιων προϊόντων κρίνονται απαραίτητες ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες σε περιβάλλον και υγεία.

Μέχρι να επιτευχθεί αυτό, όμως, η χρήση βιοδιασπώμενων υλικών ως εναλλακτική των κλασικών πλαστικών προϊόντων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Engineering σύμφωνα με την οποία καταδεικνύεται σημαντική μείωση των εκπομπών με την απλή αντικατάσταση πλαστικών με βιοδιασπώμενα προϊόντα.

Μέχρι πρότινος δεν είχε πραγματοποιηθεί εμπεριστατωμένη έρευνα σχετικά με τις εκπομπές των βιοδιασπώμενων έναντι των κοινών πλαστικών προϊόντων, εντούτοις ερευνητές του τμήματος Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Μηχανικής του πανεπιστημίου Τιαντζίν στην Κίνα και του τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος στο πανεπιστήμιο της Λάσα στο Θιβέτ εστίασαν στα τέσσερα στάδια του κύκλου ζωής και των δύο τύπων πλαστικού (πρώτες ύλες, παραγωγή, κατασκευή, απόβλητα) για να υπολογίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ερευνητικές ομάδες ανέλυσαν 1.000 κοινά πλαστικά προϊόντα, όπως σακούλες, δοχεία φαγητού και ποτήρια διαπιστώνοντας ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κυμαίνονταν από 52,09 έως 150,36 kg CO2eq. Αντίθετα, 1.000 αντικείμενα από βιοδιασπώμενο πλαστικό παρήγαγαν μόνο 21,06 έως 56,86 kg CO2eq.

Σύμφωνα με τη μελέτη κατά τα στάδια της παραγωγής και της διάθεσης αποβλήτων καταγράφηκε η μεγαλύτερη παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τόσο στα κοινά πλαστικά όσο στα BPP.

Εντούτοις, στη δεύτερη κατηγορία παρουσιάστηκαν σημαντικές δυνατότητες μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο στάδιο της απόκτησης πρώτων υλών. Κατά την εξέταση των μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων για τα BPPs, η κομποστοποίηση και η βιολογική επεξεργασία μέσω της αναερόβιας χώνευσης αναδείχθηκαν ως οι προτιμότερες επιλογές χάρη στο θετικό περιβαλλοντικό τους χαρακτήρα.

Ωστόσο, το υψηλό κόστος των βιοδιασπώμενων πλαστικών αποτελεί πρόκληση για την ευρεία υιοθέτησή τους. Ενώ η μελέτη υπογραμμίζει τα οφέλη των εναλλακτικών πλαστικών, τονίζει την ανάγκη για πιο οικονομικές τεχνολογίες παραγωγής και μεθόδους απόρριψης αποβλήτων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των βιοδιασπώμενων πλαστικών.

«Τα βιοπλαστικά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας επανάστασης υλικών. Με τους ποικίλους τύπους και τις εφαρμογές τους, υπόσχονται ένα πιο βιώσιμο μέλλον, με την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα να μειώνεται σημαντικά και όταν τα υλικά θα βρίσκονται σε αρμονία με το περιβάλλον. Καθώς συνεχίζουμε να καινοτομούμε και να προοδεύουμε σε αυτόν τον τομέα, τα βιοπλαστικά είναι έτοιμα να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός πιο πράσινου, πιο βιώσιμου κόσμου», αναφέρει η πλατφόρμα I’m Plastic Free.

Τι είναι τα βιοπλαστικά; Αποτελούν ευρύ φάσμα υλικών που παράγονται από πηγές βιομάζας, όπως φυτικά λίπη και έλαια, άμυλο καλαμποκιού, ζαχαροκάλαμο, άχυρο, πριονίδι, ανακυκλωμένα απόβλητα τροφίμων με διαφορετικές ιδιότητες και λειτουργίες.

Η ποικιλομορφία τους επιτρέπει την προσαρμογή σε συγκεκριμένες εφαρμογές και ανάγκες και σε αντίθεση με τα κοινά πλαστικά, τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ορυκτά καύσιμα, τα βιοπλαστικά προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές, προσφέροντας μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Η χρήση τους μπορεί να συμβάλλει στην αντιστάθμιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όταν τα βιοπλαστικά τελικά διασπώνται ή αποτεφρώνονται, παρότι επισημαίνεται πως δεν είναι βιοδιασπώμενα όλα και ούτε η διαδικασία είναι ευκολότερη.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Τον Μάρτιο θα δούμε τα φθηνότερα πράσινα τιμολόγια ακόμη και κάτω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα

Golden Visa: Νέο σενάριο για 4ο «σκαλοπάτι» στα επενδυτικά όρια

Diarchon Architects: Ένα καζίνο-γίγαντας στο Ελληνικό (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ