Μετά την καταναλωτική μανία της Black Friday ακολουθεί η Cyber Monday που εστιάζει στις διαδικτυακές αγορές. Η… Κυβερνοδευτέρα «θεσπίστηκε» το 2005 με στόχο να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αποκτούν ηλεκτρονικά τα προϊόντα της αρεσκείας τους. Έκτοτε, έχει γίνει θεσμός και κάθε χρόνο μετά τη «μαύρη Παρασκευή» έρχεται να συμπληρώσει την εξίσωση της αγοραστικής φρενίτιδας, πριν την έλευση των Χριστουγέννων.

Ο ενθουσιασμός μίας αγοράς, όμως, συνοδεύεται και από βαρύ περιβαλλοντικό κόστος, καθώς από τη διαδικασία που ακολουθείται για να κατασκευαστεί ένα προϊόν, μέχρι την συσκευασία του και τη μεταφορά του το αποτύπωμα άνθρακα είναι πολύ υψηλό.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τα φορτηγά που διανέμουν τα πακέτα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καυσίμων, ενώ οι ίδιες οι συσκευασίες που περιέχουν τα προϊόντα είναι πολλές φορές -δυσανάλογα- ογκώδεις, με πλαστικές φυσαλίδες για την προστασία τους που επιβαρύνουν περαιτέρω το περιβάλλον.

Υπάρχει τρόπος να κάνουμε πιο «πράσινη» τη Cyber Monday

Ετοιμάστε μία λίστα με όσα χρειάζεστε και προσπαθήστε να μην ξεφύγετε από αυτή, παρά τις δελεαστικές προσφορές που μπορεί να βρείτε. Ορίστε ένα συγκεκριμένο ποσό που προτίθεστε να διαθέσετε. Αξιολογήστε και εξετάστε προσεκτικά την ποιότητα των αντικειμένων που πωλούνται στο Διαδίκτυο. Αποφύγετε να ξοδεύετε πολλά χρήματα και πολλά μικρά αντικείμενα. Στηρίξτε μικρές, βιώσιμες επιχειρήσεις. Επιλέξτε φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα κατασκευασμένα από φυσικά ή ανακυκλωμένα υλικά. Μην αγοράσετε τίποτα!

Buy Nothing Day

Την ιδέα για την Buy Nothing Day εμπνεύστηκε ο Καναδός καλλιτέχνης Τεντ Ντέιβ το 1992 καλώντας τους πολίτες να μην αγοράσουν τίποτα για 24 ώρες, σαν μορφή διαμαρτυρίας για τις αρνητικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης.

Less is more

Αντισταθείτε στα καλέσματα των σειρήνων και πείτε «όχι» σε αντικείμενα που δεν χρειάζεστε. Αντί να αγοράσετε μετά μανίας, σκεφτείτε όσα έχετε ήδη και επιλέξτε να βάλετε στο ηλεκτρονικό καλάθι σας μόνο όσα σας είναι απαραίτητα.

Προτιμήστε βιώσιμες εταιρίες

Αν παρ΄όλα αυτά το τζιν… φωνάζει το όνομά σας μέσα από τον υπολογιστή πείτε «ναι», αλλά επιλέξτε μία πράσινη και ηθική εταιρία από όπου θα το αγοράσετε.

Σκεφτείτε την συσκευασία και το αποτύπωμα της μεταφοράς

Συνήθως οι έμποροι χρησιμοποιούν πλαστικό περίβλημα και φυσαλίδες για να προστατεύσουν τα προϊόντα τους πριν την αποστολή τους. Για να αποφύγετε να επιβαρύνετε το περιβάλλον με επιπλέον απορρίμματα, επιλέξτε εταιρίες που δε χρησιμοποιούν πλαστικό στις συσκευασίες τους, ή πραγματοποιούν τις παραδόσεις των πακέτων με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα (για παράδειγμα χρησιμοποιώντας ποδήλατο).

Αγοράστε μεταχειρισμένα προϊόντα
Επιλέξτε μεταχειρισμένα είδη από online καταστήματα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσετε αυτό που επιθυμείτε εξοικονομώντας χρήματα, χωρίς να συμβάλλετε στην περιβαλλοντική ρύπανση και δίνοντας δεύτερη ζωή σε ένα αντικείμενο.

Διαβάστε ακόμη

Ανασχηματισμός τέλος (υπουργοί, καλά Χριστούγεννα), κλαίνε τον ΣΥΡΙΖΑ (στις Σπέτσες ο Στέφανος και στην Brasserie Lorraine ο Τσίπρας), το ομόλογο της Τρ. Πειραιώς και οι μπίζνες του Κούτρα

Τα ρεκόρ του 2023 και τα κρίσιμα ζητήματα του ελληνικού τουρισμού για το 2024

Στο Λονδίνο ο Κ. Μητσοτάκης για το Greek Investment Conference

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ