Ένα ζουμερό κομμάτι κρέας στριμώχνεται ανάμεσα σε δύο αφράτα λευκά ψωμάκια, ενώ η μαγιονέζα κυλάει αργά και συναντά την φλογερή κέτσαπ. Το μοναχικό φύλλο μαρούλι, παρότι δροσερό, σνομπάρεται από την τραγανή πίκλα και το αχνιστό μπέικον μοιάζει να είναι ο ταιριαστός σύντροφος των καραμελωμένων κρεμμυδιών που με την αψάδα τους ολοκληρώνουν την πανδαισία γεύσεων που μόνο ένα μπέργκερ μπορεί να προσφέρει με την πρώτη δαγκωνιά… Όλα τα παραπάνω πρέπει να αποτελέσουν μακρινή ανάμνηση, ή τουλάχιστον να υποστούν σημαντική τροποποίηση, καθώς σύμφωνα με μελέτη όσο πιο υγιεινό είναι το έτοιμο φαγητό τόσο ευνοϊκότερο είναι για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Από την έκθεση 10 περιβαλλοντικών μη κερδοσκοπικών ομάδων σε συνεργασία με την εταιρία Systemiq προκύπτει ότι η κατανάλωση λιγότερου κρέατος, γαλακτοκομικών, αλατιού και η προσθήκη στην καθημερινή διατροφή προϊόντων όπως δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια στα έτοιμα γεύματα μπορούν να ωφελήσουν την υγεία, το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι.

Αν το έτοιμο φαγητό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρινόταν στα πρότυπα που ορίζουν οι οργανισμοί Υγείας όπως ο ΠΟΥ ή η Επιτροπή EAT-Lancet, θα μπορούσαν να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 48 εκατ. τόνους ετησίως που ισοδυναμεί με 38 εκατ. νέα αυτοκίνητα λιγότερα από τους δρόμους. Επιπλέον, η παραγωγή τροφίμων θα γινόταν φθηνότερη, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να εξοικονομούν 2,8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Όσο για τις επιπτώσεις στην υγεία τα προπαρασκευασμένα γεύματα που διατίθενται στο εμπόριο συνδέονται με ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ηπατικές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Τα πιο υγιεινά και βιώσιμα έτοιμα γεύματα είναι πολιτική με οφέλη, δήλωσε ο Εντουάρντο Μοντέρο Μανσίγια της ισπανικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών (CECU) -που συμμετείχε στην έκθεση- και πρόσθεσε ότι η βιώσιμη εναλλακτική δε χρειάζεται να κοστίζει. Αντιθέτως, «μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη σε προσιτές τιμές» και αυτό καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμο καθώς η Ευρώπη διανύει περίοδο όπου καταγράφεται υψηλό κόστος ζωής.

Η παραγωγή τροφίμων αποτελεί τον κύριο παράγοντα της κλιματικής αλλαγής που σχετίζεται με την κατανάλωση στην ΕΕ, με ποσοστό 38% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αναλυτικότερα, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, λόγω της εκτεταμένης χρήσης γης και νερού, της σύνδεσής τους με την αποψίλωση των δασών και του υψηλότερου αποτυπώματος αερίων του θερμοκηπίου. Δεν αποτελεί, επομένως, έκπληξη το γεγονός ότι το 70% των εκπομπών από την κατανάλωση τροφίμων στην ΕΕ προέρχεται από προϊόντα ζωικής προέλευσης: 40% από το κρέας, 24% από τα γαλακτοκομικά. Τα θαλασσινά αγγίζουν το 4% και τα αυγά το 2%. Αντίθετα, τα φρούτα, τα λαχανικά φτάνουν συνολικά το 7%, ενώ ο καφές, το τσάι και τα άλλα ροφήματα προσεγγίζουν το 10%.

Από την έκθεση προκύπτει ότι τα έτοιμα γεύματα καλύπτουν περίπου το 1/6 (17%) της πρόσληψης θερμίδων στην ΕΕ, με το ποσοστό να έχει αυξηθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Πολίτες σε Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία έχουν αυξήσει κατά 40-60% την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για «επικείμενη κρίση στον τομέα της υγείας» και να καλούν τους αρμοδίους να δράσουν άμεσα.

Η πιθανή κρίση σχετίζεται με το γεγονός ότι οι τροφές αυτές περιέχουν περισσότερο αλάτι, ζάχαρη, λίπος, θερμίδες και ζωικές πρωτεΐνες από ό,τι συνιστούν ο ΠΟΥ ή η Επιτροπή EAT-Lancet. Για παράδειγμα, περιέχουν τρεις φορές περισσότερο αλάτι και τέσσερις φορές περισσότερο κόκκινο κρέας, με τα προπαρασκευασμένα γεύματα στην πραγματικότητα να έχουν διπλάσια ποσότητα κόκκινου κρέατος από τη μέση κατανάλωση στην ΕΕ.

Εκτός από το αλάτι και το κόκκινο κρέας, οι άνθρωποι στην ΕΕ καταναλώνουν σε υπερβολικό βαθμό ζάχαρη, λίπος, βόειο κρέας, χοιρινό κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά, πουλερικά και πατάτες, ενώ αποφεύγουν τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια, με σοβαρές συνέπειες αφού το λανθασμένο αυτό διατροφικό μοντέλο οδηγεί στο θάνατο, καθώς ένα εκατομμύριο θάνατοι στην ΕΕ συνδέονται με την ανθυγιεινή διατροφή.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε κρίση υγείας που σχετίζεται με τη διατροφή», δήλωσε η Άλμπα Γκιλ από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας, η οποία συμμετείχε στην έκθεση και πρόσθεσε πως «οι διατροφικές μας συνήθειες διαμορφώνουν την υγεία μας, άρα και το μέλλον μας. Είναι λογικό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να ρυθμίσουν το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα καταναλώνουμε τρόφιμα που θα είναι υγιεινά και προσιτά».

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Τιμούρ Τουρλόφ (Freedom Finance Corp.): Ανοίγουμε την πόρτα της Wall Street στις ελληνικές επιχειρήσεις

Πώς θα διαμορφωθούν τα ενοίκια των γραφείων τη διετία 2024- 2025 στην Αθήνα – Οι τιμές (διαγράμματα)

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα ιστορικών ονομάτων, με «Λίρα», «Πετζετάκι» και… “Four Seasons” (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ