Πάνω στις ράγες της πράσινης μετάβασης ταξιδεύει πλέον η Κίνα. Σύμφωνα με την έκθεση του νορβηγικού νηογνώμονα DNV. Το 2023, η Κίνα ήταν υπεύθυνη για το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια. Μέχρι το 2050 το μερίδιο αυτό θα έχει μειωθεί στο ένα πέμπτο. Σε απόλυτους όρους, οι εκπομπές της Κίνας θα μειωθούν κατά 70%.

Όπως δείχνει η έρευνα, αυτό σχετίζεται κυρίως με την αντικατάσταση του άνθρακα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας και τον εξηλεκτρισμό της τελικής χρήσης-ζήτησης.

Σήμερα, η Κίνα έχει το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού, χρησιμοποιεί το 26% της παγκόσμιας πρωτογενούς ενέργειας, εκπέμπει το 33% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια και είναι μακράν η κορυφαία στις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ενεργειακή μετάβαση στην Κίνα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της και για την επιτυχία της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης.

Η ενεργειακή ανεξαρτησία είναι το βασικό κίνητρο πίσω από την κινεζική ενεργειακή πολιτική της Κίνας. «Διαπιστώνουμε ότι αυτό επιτυγχάνεται μόνο εν μέρει με στα μέσα του αιώνα, όταν η Κίνα θα εξακολουθεί να εισάγει σημαντικές ποσότητες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου» επισημαίνεται στην έκθεση:

«Κατά την άποψή μας, υπάρχουν δυνατότητες για τ ην Κίνα να επιταχύνει τη μετάβασή της για να μειώσει την εξάρτησή της από αυτές τις πηγές περαιτέρω και ταχύτερα – και να φέρει την Κίνα πιο κοντά στις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Αυτή η επιπλέον ώθηση εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από την επιτυχή συμμετοχή της Κίνας στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού για κρίσιμες εισροές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποθήκευση και τις τεχνολογίες μεταφοράς».

Το 2022, η Κίνα ήταν υπεύθυνη για το 35% των ηλιακών και το 40% των της προστιθέμενης ισχύος αιολικής ενέργειας παγκοσμίως. Επιπλέον, η υψηλή σχετική συμβολή της στις προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του αιώνα.

«Η δημοσίευση αυτής της έκθεσης είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους γιορτάζουμε την 160ή επέτειο της DNV. Για το μεγαλύτερο μέρος της μακράς ιστορίας μας είχαμε μια επιχειρηματική παρουσία στην Κίνα, η οποία στην πραγματικότητα ξεκίνησε το 1888 με την απόσπαση της του πρώτου μας επιθεωρητή στο Xiamen” αναφέρει ο Ρέμι Έρικσεν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου DNV:

«Η σύνταξη αυτής της έκθεσης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τις γνώσεις των συναδέλφων μας στην Κίνα, καθώς και του δικτύου μας εμπειρογνωμόνων εκεί, στους οποίους είμαστε ευγνώμονες.

Κανείς που έχει επισκεφθεί τακτικά την Κίνα κατά το παρελθόν δεκαετία περίπου, όπως έχω κάνει εγώ, δεν θα έχει παραλείψει να παρατηρήσει την τους ουρανούς πάνω από τις πόλεις να γίνονται πιο καθαροί και τους δρόμους γεμίζουν όλο και περισσότερο με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και λεωφορεία. Αυτά είναι τα ορατά σημάδια μιας τεράστιας προσπάθειας απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές που γίνεται που λαμβάνει χώρα στην Κίνα» και προσθέτει:

«Η εξάπλωση της αποδοτικής, καθαρής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι μόνο μια ευλογία για τους πολίτες της Κίνας, αλλά θα επηρεάσει βαθύτατα την παγκόσμια ώθηση για καθαρή ενέργεια. Τις επόμενες τρεις δεκαετίες, η Κίνα θα ανέβει στην κατάταξη από την 6η θέση που είναι σήμερα σε ανταγωνισμό με τον ΟΟΣΑ Ασίας-Ειρηνικού ως η πιο ηλεκτροδοτούμενη περιοχή παγκοσμίως.

Ο εξηλεκτρισμός, σε συνδυασμό με την πολιτική ώθηση για ενεργειακή απόδοση θα οδηγήσει την τελική ζήτηση ενέργειας στην κορύφωση το 2030 και θα μειωθεί κατά 20% έως το 2050, παρά την αυξανόμενη ευημερία των κινεζικών νοικοκυριών. Η διαρθρωτική οικονομική αλλαγή προς μια πιο αυτοματοποιημένη κατασκευαστική βάση και μια τομέα των υπηρεσιών θα επηρεάσει επίσης τη φύση και την κλίμακα της ζήτησης ενέργειας».

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Η «ακτινογραφία» των καταθέσεων – Το ταμιευτήριο, οι προθεσμιακές και οι αδρανείς λογαριασμοί

Πλειστηριασμοί: Έρχονται σφυριά για… κλωστές και μπουζούκια (pics)

Τα ψηφιακά «ραβασάκια» από την εφορία που θα ενεργοποιούνται αυτόματα σε 10 μέρες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ