Επανέρχεται έστω και σταδιακά το κλίμα ψυχραιμίας στη διεθνή κοινότητα, μετά την επίθεση των ακραίων ισλαμιστών Χούτι εναντίον των εγκαταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία, που οδήγησε σε περικοπή της διάθεσης παγκοσμίως ποσοτήτων πετρελαίου της τάξεως του 5%.

Η σημερινή μέρα σημαδεύτηκε από καθολική εκπομπή μηνυμάτων για ψυχραιμία, αποφυγή πανικού και παράθεση στοιχείων που δείχνουν μικρές μόνο επιπτώσεις από την τρομοκρατική επίθεση.

Ο ίδιος ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντελαζίζ, έλυσε δημόσια το γρίφο της προηγούμενης μέρας: Αποκάλυψε ότι το όλο πρόβλημα θα επιδιορθωθεί μέσα σε χρονικό διάστημα 2-3 εβδομάδων, δηλαδή απέκλεισε την παράταση της αβεβαιότητας και της μειωμένης διάθεσης πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Οι δηλώσεις αυτές του Σαουδάραβα μονάρχη οδήγησαν σε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών του «μαύρου χρυσού». Νωρίς το απόγευμα η τιμή του διαμορφωνόταν στα 64,73 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, εξέλιξη που καθησύχασε πολλούς από εκείνους που ανησυχούσαν ή είχαν πανικοβληθεί μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο.

Νωρίτερα, το θέμα του πετρελαίου ήταν από τα πιο σημαντικά της ατζέντας στη συνάντηση που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Παρά το ότι το κύριο θέμα ήταν ασφαλώς το brexit, ωστόσο στα επίσημα ανακοινωθέντα αναφέρθηκε ότι πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να εργασθούν με διεθνείς εταίρους για να δώσουν μια συλλογική απάντηση στις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εργοστασίων. Ο Τζόνσον και η Μέρκελ συμφώνησαν επίσης πως υπάρχει ανάγκη να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στην περιοχή και πως έχουν μια κοινή προσέγγιση στο θέμα του Ιράν, το οποίο κατηγορήθηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Το δικό της μερίδιο στην αποφυγή του πανικού κατέβαλε και η εταιρεία που υπέστη τις επιθέσεις. Η σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco επέτρεψε στους εργαζομένους της να μπουν στις εγκαταστάσεις του Αμπκάικ, για πρώτη φορά μετά την επίθεση του περασμένου Σαββάτου, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya, επικαλούμενο δικές του πηγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι νωρίς σήμερα η JPMorgan είχε προσδιορίσει ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία εάν ξεπεράσουν το φράγμα των 80-85 δολαρίων το βαρέλι. Σήμερα, μετά τα χθεσινά υψηλά των 69 δολαρίων, η τιμή υποχώρησε στα 67 και αργότερα στα 64 δολάρια.

Άλλωστε, οι περισσότερες αγορές σημείωσαν πτώση, μικρότερη του -0,5%.

 

Ο κίνδυνος παραμένει

Αν ο κίνδυνος της πετρελαϊκής κρίσης λόγω του κτυπήματος στην Aramco φαίνεται ότι υποχωρεί, ωστόσο παραμένει πολύ υψηλός, όσο συντηρείται η εκτός ορίων σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, που αποσταθεροποιεί περαιτέρω τη Μέση Ανατολή, αλλά και τις διεθνείς αγορές.

Σωστά οι Μέρκελ και Τζόνσον επέμειναν στην αντιμετώπιση του ζητήματος, έχοντας αντιληφθεί ότι το βραχυχρόνιο πρόβλημα που ανέκυψε, αντιμετωπίζεται. Μια νέα, ή ίσως και περισσότερες, όμως, τέτοιες ενέργειες εκ μέρους των Χούτι ή άλλων ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων, ίσως ρίξουν λάδι στη φωτιά και αναζωπυρώσουν με τραγικές συνέπειες τους διεθνείς φόβους της Δευτέρας.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται διεθνείς πρωτοβουλίες, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πριν δημιουργήσει νέες εστίες παγκόσμιας αποσταθεροποίησης. Η μετάβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Σαουδική Αραβία, ίσως είναι η πρώτη από αυτές τις πρωτοβουλίες.

 

Στην Ελλάδα

Η επάνοδος της ψυχραιμίας και η αποφυγή του πανικού είναι τα χαρακτηριστικά που κυριάρχησαν και στη χώρα μας. Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με φυσιολογική πτώση το 0,69% και τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 861,91 μονάδες, μακριά από φαινόμενα sell off.

«Αύξηση της τιμής της βενζίνης σήμερα δεν δικαιολογείται. Τα αποθέματα της χώρας μας είναι στις παλαιότερες τιμές και το πετρέλαιο σήμερα πέφτει», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, λίγο μετά τη σύσκεψη που διοργανώθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την εξέλιξη των τιμών στα καύσιμα. Νωρίτερα οι πάροχοι είχαν δεσμευτεί, έχοντας αναγνώσει την εξέλιξη του διεθνούς κλίματος προς την αποκλιμάκωση, ότι είναι διατεθειμένοι να απορροφήσουν την όποια αύξηση υποστούν λόγω της μίνι κρίσης.-