Της Μαριάννας Τζάννε

Στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να δημοσιευτούν εντός των επομένων ημερών, οι διαγωνισμοί για τα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης και στην Δυτική Ελλάδα.

Τις διαδικασίες για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο περιοχές έχει ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος που έχουν καταθέσει η κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ, για την περιοχή της Κρήτης και η Energean Oil & Gas, για τη θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο να υποβάλουν προσφορές εντός 90 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που σημαίνει ότι εξελίξεις μπορεί να έχουμε έως τα τέλη του χρόνου, ή αρχές του 2018.

Τον βηματισμό του διαγωνισμού περιέγραψε χθες ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογοναθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Σπυρίδωνας Μπέλλας. Μιλώντας σε διεθνές πετρελαϊκό συνέδριο, αποκάλυψε ότι τις τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και με την Ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol στην Ελλάδα, η οποία κατέχει το 60% των παραχωρήσεων της Energean Oil & Gus σε Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του διαχειριστή. Όπως αναφέρθηκε οι επαφές με τους Ισπανούς έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και συζητήθηκαν οι τεχνικές δυνατότητες των σεισμικών ερευνών. Η Repsol έχει σχεδιάσει να ξεκινήσει τις γεωφυσικές και σεισμικές έρευνες στα Ιωάννινα εντός του 2017.

Για την Αιτωλοακαρνανία εκκρεμεί ακόμη η κύρωση της σύμβασης από την βουλή όπως αντίστοιχα και για το οικόπεδο Άρτα-Πρέβεζα- ΒΔ Πελοπόννησος που έχει ανατεθεί στα ΕΛΠΕ.

Στην… ξεχασμένη παραχώρηση στο Θρακικό Πέλαγος αναφέρθηκε χθες ο γενικός διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ κ. Γιάννης Γρηγορίου. Όπως σημείωσε κατά την διάρκεια του συνεδρίου, η περιοχή θεωρείται από τις πιο ενδιαφέρουσες από πλευράς πιθανών κοιτασμάτων στην ελληνική επικράτεια, τονίστηκε όμως ότι η εκμετάλλευση είναι περίπλοκη λόγω της γεωπολιτικής της θέσης. Υπενθυμίζεται ότι στο Θρακικό Πέλαγος, τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν μια παλιά παραχώρηση σε συνεργασία με την καναδική Calfrac (ελέγχει το 75% της παραχώρησης), η οποία όμως έχει παγώσει. Πληροφορίες ήθελαν τα ΕΛΠΕ να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους Καναδούς για την εξαγορά του ποσοστού τους και σε συζητήσεις για συνεργασία με την Energean Oil & Gaz που εκμεταλλεύεται πολύ κοντά τα κοιτάσματα του Πρίνου. Αρμόδιες πηγές πάντως αναφέρουν ότι η γεφύρωση των διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών που εδώ και καιρό βρίσκονται σε σφοδρή δικαστική αντιπαράθεση είναι ανέφικτη, γεγονός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο συνεργασίας.