Οι ψυγειοκαταψύκτες αποτελούν τις συσκευές του νοικοκυριού στις οποίες αν δεν είχες δώσει ιδιαίτερη σημασία ως τώρα, καλό θα ήταν να το κάνεις και μάλιστα δίχως δεύτερη σκέψη. Ο ρόλος τους είναι νευραλγικός σε κάθε σπίτι –αφού πρακτικά δεν νοείται κουζίνα χωρίς εκείνους- ενώ συν τοις άλλοις λειτουργούν 24/7 και μάλιστα έχοντας δύσκολο έργο κάθε φορά που εσύ ψάχνεις για… έμπνευση με την πόρτα του ψυγείου ή της κατάψυξης ορθάνοιχτη. Με το κόστος της ενέργειας να έχει πάρει την ανηφόρα και με την ευκαιρία του voucher επιδότησης λοιπόν, ένα να δούμε όλα όσα πρέπει να προσέξεις πριν αγοράσεις τον καινούριο σου ψυγειοκαταψύκτη.

Ενεργειακή κατανάλωση

Το πρώτο πράγμα που σου συστήνουμε να προσέξεις στον ψυγειοκαταψύκτη σου είναι για προφανείς λόγους η ενεργειακή του κατανάλωση. Δώσε ιδιαίτερο βάρος εδώ αφού ενδεχόμενη παράληψή σου θα σου κοστίσει πολύ και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Είπαμε: το ψυγείο είναι μία συσκευή που λειτουργεί χωρίς σταματημό. Είναι προτιμότερο να δώσεις κάτι παραπάνω λοιπόν, επιλέγοντας ωστόσο μία συσκευή με καλύτερη ενεργειακή κατηγορία. Έλεγξε προσεκτικά τις ενεργειακές ετικέτες των προϊόντων που θα βάλεις στη λίστα σου, συγκρίνοντας και επιλέγοντας την καλύτερη δυνατή πρόταση. Να είσαι σίγουρος ότι θα κάνει απόσβεση σε βάθος χρόνου.

Μέγεθος

Δε χρειάζεται να σου επισημάνουμε πως θα πρέπει να είσαι 100% σίγουρος για τις διαστάσεις που μπορεί να έχει το ψυγείο σου. Το τελευταίο που θες είναι να κάνεις την αγορά σου και να διαπιστώσεις κατόπιν εορτής πως ο νέος σου ψυγειοκαταψύκτης είναι κατά τι μεγαλύτερος απ’ ό,τι πρέπει. Μη μείνεις μόνο στο εμβαδό του ψυγείου όμως. Βεβαιώσου ότι η πόρτα του θα ανοίγει κανονικά χωρίς να «βρίσκει» κάπου και δίχως να μπλοκάρει την πρόσβαση στην κουζίνα ή κάποιον άλλο χώρο (ειδάλλως το άδειασμα των τσαντών του σούπερ μάρκετ ή της λαϊκής θα γίνει αχρείαστα δύσκολο). Μην ξεχάσεις να συνυπολογίσεις την επίδραση που θα έχει το ψυγείο στον φωτισμό του χώρου, ιδίως αν μπλοκάρει κάποιο παράθυρο.

Στυλ

Τα ψυγεία διακρίνονται σε γενικές γραμμές σε τέσσερις κατηγορίες: αυτά που έχουν την κατάψυξη στο επάνω τμήμα, αυτά που την έχουν στο κάτω, αυτά που έχουν ψύξη και κατάψυξη πλάι-πλάι και τα γαλλικού τύπου με δύο κατακόρυφες πόρτες για την ψύξη και ένα μεγάλο συρτάρι για την κατάψυξη. Σε γενικές γραμμές αυτά της πρώτης κατηγορίας είθισται να είναι όχι μόνο τα φθηνότερα αλλά και τα πιο αποδοτικά.

Τα δύο τελευταία είναι τα ακριβότερα αλλά σε γενικές γραμμές απευθύνονται νοικοκυριά με αυξημένες απαιτήσεις αφού διαθέτουν και μεγαλύτερο όγκο. Το χρώμα το αφήνουμε στη δική σου ευχέρεια αφού εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα του εκάστοτε μοντέλου και το στυλ της κουζίνας σου (κυριαρχούν το ασημί, το μαύρο, το γκρι και το λευκό πάντως).

Εσωτερικοί χώροι

Ο ψυγειοκαταψύκτης σου θα πρέπει να διαθέτει επαρκείς χώρους για τις ανάγκες της οικογένειάς σου. Ο όγκος ενός ψυγείου μετριέται σε λίτρα, όμως εσύ μη μείνεις εκεί. Φρόντισε αυτό που θα επιλέξεις να εκμεταλλεύεται όσο το δυνατόν καλύτερα το εσωτερικό του με πολλά προσαρμόσιμα ράφια, έξτρα θήκες για μπουκάλια και αβγά καθώς επίσης και συρτάρια για λαχανικά, ψαρικά, κρεατικά κλπ. Τα τελευταία είναι πολύ σημαντικά (περισσότερο απ’ όσο νομίζεις) αφού δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες ώστε τα τρόφιμά σου να διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη γεύση, τη μυρωδιά και τα θρεπτικά τους συστατικά. Η κατάψυξη καλό θα ήταν να διαθέτει τουλάχιστον δύο μεγάλα συρτάρια και ένα μικρότερο.

Λοιπές λειτουργίες

Ψάχνοντας θα δεις ότι οι κατασκευαστές εξοπλίζουν πλέον τα ψυγεία τους με μια σειρά έξυπνων λειτουργιών. Κάποιες εξ αυτών είναι σημαντικές και κάποιες άλλες όχι τόσο -δες τις ως gimmicks. Αν είσαι θιασώτης του έξυπνου σπιτιού, τότε σίγουρα οι συμβατές με πλατφόρμες smart home υλοποιήσεις δεν πρόκειται να σε αφήσουν αδιάφορο. Βέβαια για την ώρα τα πράγματα στο εν λόγω μέτωπο βρίσκονται σε αρκετά πρώιμο στάδιο ενώ και η σχετική τεχνολογία κοστίζει αρκετά. Μπορείς όμως να ψάξεις για λύσεις με φίλτρα αέρα (απομακρύνουν το αιθυλένιο και άλλες μολυσματικές ουσίες), ψυγεία no frost (για να ξεμπερδεύεις μια κι έξω με την απόψυξη) καθώς και προτάσεις που εντοπίζουν αυτόματα πιθανές βλάβες και σε ενημερώνουν εγκαίρως.

Εγγύηση & αντικατάσταση παλιού ψυγείου

Για το τέλος, δυο ακόμα πραγματάκια. Κατ’ αρχάς βεβαιώσου ότι γνωρίζεις τους όρους της εγγύησης που πλαισιώνει τη νέα σου συσκευή. Δες για τι χρονικό διάστημα καλύπτεσαι και εξέτασε προσεκτικά ενδεχομένη δυνατότητα επέκτασής της προκειμένου να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Αν δε, αντικαθιστάς τον ψυγειοκαταψύκτη που ήδη έχεις, θα πρέπει να μεριμνήσεις για την απομάκρυνσή του η οποία, σου υπενθυμίζουμε, πως θα πρέπει να γίνει με τρόπο υπεύθυνο και φιλικό προς το περιβάλλον. Μίλα με το κατάστημα από το οποίο θα κάνεις την αγορά σου και δες αν προσφέρει δυνατότητα απομάκρυνσης ή ανακύκλωσης του παλιού του ψυγειοκαταψύκτη -έτσι θα γλιτώσεις και τη μεταφορά!