Μπαράζ αδειδοτήσεων νέων έργων αποθήκευσης με χρήση συσσωρευτών προχώρησε η ΡΑΕ στις αρχές Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έργα συνολικής ισχύος 1,68 GW, τα οποία προβλέπεται να αναπτυχθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των νέων αδειών αφορούν τον Όμιλο EDPR καθώς άμεσα ή μέσω ελεγχόμενων εταιρειών συγκέντρωσε μόνο σε αυτή τη «φουρνιά», άδειες για έργα 1,58 GW.

Οι περισσότερες δόθηκαν στην Ενεργειακή Αρβανικού Ε.Π.Ε., θυγατρική της EDPR, η οποία εξασφάλισε άδειες για έργα συνολικής ισχύος 1430 MW που κατανέμονται στις περιοχές:

-Σαπών Ροδόπης για 450 MW

-Διστόμου για 250 MW

-Αράχθου Άρτας για 200 MW

-Γαλαξιδίου για 100 MW

-Σκάλας Λακωνίας για 100 MW

-Σπάρτης για 50 MW

-Δωρίδας Φθιώτιδας για 50 MW

-Σπερχειάδας Φθιώτιδας για 30 MW

Η εταιρεία EDPR Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Ελλάς εξασφάλισε τρεις άδειες συνολικής ισχύος 150 MW για έργα αποθήκευσης στην περιοχή των Δερβενοχωρίων, ενώ η Γουίντ Σέιπ της EDP Renewables Europe άδεια για έργο ισχύος 200 MW στην περιοχή Λεοντίου του Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος EDPR διαθέτει ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά, καθώς έχει συνάψει συμφωνία από τον Φεβρουάριο του 2020 με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για από κοινού επενδύσεις σε έργα αιολικής ενέργειας 400 MW και το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς με τον Όμιλο Ελλάκτωρ για την από κοινού ανάπτυξη έργων καθαρής ενέργειας συνολικής δυναμικότητας 900 ΜW. Το πρώτο σκέλος της αφορά τη στρατηγική επένδυση για αιολικά πάρκα 470,4 MW στην Εύβοια. Παράλληλα, η θυγατρική της Ocean Wind, που αποτελεί τον επενδυτικό της βραχίονα στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε συνεργασία με την Γαλλική Engie, διατηρεί συμμαχία την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για από κοινού ανάπτυξη τέτοιων έργων στην Ελλάδα.

Τις άλλες δύο άδειες για έργα αποθήκευσης ισχύος 49,9 MW και 49 MW εξασφάλισαν αντίστοιχα η εταιρεία Olympus Energy Storage για την περιοχή της Αγιάς στη Λάρισα και το φυσικό πρόσωπο «Σπανούδης Λάμπρος» για την περιοχή Κουφαλίων του Δήμου Χαλκηδόνος στη Θεσσαλονίκη.

Οι νέες άδειες της ΔΕΗ

Παράλληλα, η ΔΕΗ εξασφάλισε δύο άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνολογία Σύγχρονης Συμπύκνωσης (Synchronous Condensers).

Η πρώτη άδεια αφορά τη θέση στη Μονάδα ΙΙΙ εντός του ΑΗΣ Καρδιάς και η δεύτερη τη θέση στη Μονάδα IV εντός του ΑΗΣ Καρδιάς στην Κοζάνη.

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους προβλέπουν:

-Για τη Μέγιστη Ικανότητα Ρύθμισης Αέργου Ισχύος το εύρος της καμπύλης φόρτισης των γεννητριών είναι: Underexcitation (-110 Mvar) / Overexcitation (+240MVar ): 350MVar

-Για την Πραγματική Ικανότητα Ρύθμισης Αέργου Ισχύος το πραγματικό εύρος λειτουργίας θα είναι στο 90% της δυναμικότητας, δηλαδή Underexcitation (-100 MVar / Overexcitation (+216 MVar): 316 MVar.