Μια σίγουρα ξεχωριστή «παρέλαση» νέων αδειών για έργα ΑΠΕ, αλλά και των μεταβιβάσεών τους σημειώθηκε χθες, Πέμπτη, αργά το απόγευμα και μέχρι το βράδυ στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ στη Διαύγεια.

Γεγονός που προκάλεσε εντύπωση για διάφορους λόγους. Ο ένας ήταν ο αριθμός που έφτανε τις 22 και το μέγεθος των έργων, τα οποία συνολικά ξεπερνούν τα 657,5 MW ισχύος εκ των οποίων τα 420,8 MW αφορούν φωτοβολταϊκά και τα 236,7 MW αιολικά.

Ο δεύτερος λόγος είναι η αίσθηση ότι τα έργα αυτά δείχνουν να έχουν ένα κοινό «σημείο αναφοράς», δηλαδή να αντιπροσωπεύουν ομοειδή συμφέροντα.

Όπως προκύπτει εκ πρώτης ανάγνωσης, ως βασικός άξονας για τα περισσότερα από αυτά αναδεικνύεται η εταιρεία Kiefer, με επικεφαλής τον Χρήστο Πετρόχειλο και τον αδελφό του Παναγιώτη Πετρόχειλο (επικεφαλής έργων ΑΠΕ της εταιρείας).

Οι άδειες, τα έργα και οι εταιρείες

Οι χθεσινές «συστάδες» έργων που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά ώστε να προσιδιάζουν σε «ομάδα». Κατ αρχήν όλα αφορούσαν βεβαιώσεις παραγωγού που εγκρίθηκαν από τη ΡΑΕ κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Έπειτα όλες αφορούσαν την ίδια τροποποίηση περί μεταβίβασής από μία Ι.Κ.Ε. σε μια άλλη Ι.Κ.Ε., οι οποίες, όμως, κατά τα φαινόμενα, ανήκουν σε κοινά συμφέροντα.

Όσον αφορά τα φωτοβολταικά, πρόκειται για 10 άδειες έργων που όλες μεταβιβάζονται σε Ι.Κ.Ε. με τις επωνυμίες Green Mile 1,2,3,4,5, εδρεύουσες στα Γρεβενά. Μοναδικοί εταίροι και διαχειριστές τους εμφανίζονται οι Χρ. Και Παν. Πετρόχειλος, ο Βας Καμπούρης, η Αννα Καμπούρη και ο Γ.Συργκάνης.

Από την άλλη, σε ορισμένες από τις μεταβιβάζουσες εταιρείες συναντώνται (ως διαχειριστές και εταίροι) τα ίδια πρόσωπα.

Όπως και να έχει, πάντως, οι άδειες αφορούν φωτοβολταικά πάρκα ισχύος από 13,266 MW (Λάρισα) έως 98,736 MW στον Παλαμά Καρδίτσας. Τα 4 πάρκα ισχύος 52,29 MW, 30,40 MW, 42,21 MW, 45,65 MW προορίζονται για τα Δερβενοχώρια και τον Ορχομενό Βοιωτίας, ενώ να υπόλοιπα κατανέμονται σε Αλμυρό Μαγνησίας (31,87MW), Φθιώτιδα (23,38 MW και 56,38MW) και Μαραθώνα (26,62 MW).

Στο πεδίο των αιολικών πρόκειται για 12 άδειες που μεταβιβάζονται αντίστοιχα σε Ι.Κ.Ε. με επωνυμίες Green Velocity 1,2,3,4,5.

Πέντε πάρκα προορίζονται για τη Στερεά Ελλάδα (Υπάτη, Αράχωβα, Δωρίδα, Γοργοπόταμος) και είναι ισχύος 31,2 MW, 23,4 MW, 19,5 MW 15,6 MW, 15,6 MW. Πέντε πάρκα προβλέπονται για την περιοχή των Τρικάλων (Ασπροπόταμος, Πύλη) και είναι ισχύος 21,6 MW, 14,4 MW, 14,4 MW, 14,4 MW και 21,6 MW. Τα άλλα δύο έργα είναι για την Αλεξανδρούπολη (23,4 MW) και τις Φιλιάτες Θεσπρωτίας (21,6 MW).

Η Kiefer και το σημαντικό εκτόπισμα στην αγορά

Η Kiefer (καθώς και ο δίδυμος βραχίονας της Kiefer ΤΕΚ ΕΠΕ, που αναλαμβάνει εγκαταστάσεις, παρακολούθηση και συντήρηση των έργων) είναι μια από τις πλέον δραστήριες εταιρείες στα projects ΑΠΕ και ειδικότερα στα φωτοβολταικά και αιολικά πάρκα, τα έργα βιοαερίου, υδροηλεκτρικά, υδροπονικά θερμοκήπια κ.α.

«Αυτοσυστήνεται» ως μια ελληνική κατασκευαστική εταιρεία με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και σημαντική εμπειρία στον τομέα των ΑΠΕ, προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία αδειοδότησης-υλοποίησης πολλών ακόμα μονάδων παραγωγής ενέργειας έχοντας στο δυναμικό μας έργα συνολικής ισχύος άνω των 100 ΜW».Κάτι που αποδεικνύεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο. Άλλωστε, εδώ και καιρό, η Kiefer έχει αναπτύξει συμμαχίες με διάφορες ενεργειακές κοινότητες και αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας, ενώ φέρεται να έχει δημιουργήσει και ένα μεγάλο δίκτυο τοπικών εταιρικών βραχιόνων με τη νομική μορφή των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (Ι.Κ.Ε.).

Σε κάθε περίπτωση το οριζόντιο και κάθετο εκτόπισμά της στην αγορά δεν περνά απαρατήρητο.

Για παράδειγμα, πρόσφατα, στις 5 Μαρτίου, ο σύνδεσμος επενδυτών φωτοβολταικών Δυτικής Μακεδονίας ανακοίνωσε συμφωνία με την Kiefer ΤΕΚ ΕΠΕ μέσω της οποίας, όπως τονίζει «ξεπερνάμε μια σειρά εμπόδια στην πορεία για την υλοποίηση του μεγάλου έργου των 108MW μέσα από τις Τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες Δ. Μακεδονίας που ίδρυσε ο σύνδεσμος μας».

Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στις έξι Ενεργειακές Κοινότητες να συνδέσουν τα Φ/Β έργα τους σε ήδη αδειοδοτημένο ιδιωτικό Υποσταθμό της Kiefer. Ταυτόχρονα η εταιρεία, όπως επισημαίνεται, «αναλαμβάνει όλες τις τεχνικές μελέτες για την υποβολή των φακέλων αδειοδότησης και λήψης οριστικών προσφορών σύνδεσης από τον  ΑΔΜΗΕ. Επιπρόσθετα αναλαμβάνει την διαμεσολάβηση με μεγάλο τραπεζικό οίκο του εξωτερικού για τη χρηματοδότηση των έργων», που είναι συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ.

Ο Χρήστος Πετρόπουλος (ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), ο Δημήτρης Ασημακόπουλος (διευθυντής λειτουργίας και συντήρησης στην Kiefer) και ο Παναγιώτης Πετρόχειλος ήταν η ομάδα που από τον Ιούλιο του 2017 διοικούσε (και) τη Στεφανέρ Ενεργειακή, μέχρι την εξαγορά της,- τον Οκτώβριο του 2019-, από την Teforto Holdings, θυγατρική της Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου Α.Ε., συμφερόντων της Motor Oil. Κάτι που αποτέλεσε και την αφετηρία για την στρατηγικής σημασίας είσοδο του ισχυρού ενεργειακού ομίλου στο χώρο των ΑΠΕ.