Τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που καταβάλλουν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους στην αγορά επικροτεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, δίνοντας για πρώτη φορά στοιχεία των καλοπληρωτών αλλά και όσων εξυπηρετούν τις οφειλές μέσω διακανονισμών. Δια της εις άτοπον απαγωγής, με τον τρόπο αυτό προδίδονται και οι ασυνεπείς.

Με στόχο να προάγει τον ανταγωνισμό και να συμβάλλει στην ομαλοποίηση του μηχανισμού πληρωμών των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που αποτελούν βαρίδι για τους διαχειριστές και συνιστούν εν δυνάμει συστημικό κίνδυνο, η ΡΑΕ, θέτει σε εφαρμογή τον κανονισμό της “θετικής αναφοράς” από τον Μάρτιο.

Η ενέργεια της Ρυθμιστικής Αρχής εστιάζεται στην εκπλήρωση από την πλευρά των προμηθευτών της απόδοσης των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, χρεώσεις χρήσης συστήματος, ανταποδοτικά τέλη υπέρ ΡΑΕ) τις οποίες  πληρώνει το σύνολο των καταναλωτών μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Η Αρχή λαμβάνει υπόψη της την τρέχουσα συγκυρία της ενεργειακής κρίσης, η οποία στραγγίζει την ρευστότητα των επιχειρήσεων και μεγενθύνει τα προβλήματα στον κλάδο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα διακράτησης των οφειλών.

Για το λόγο αυτό δείχνει κατανόηση στην μετάθεση αυτών των υποχρεώσεων καθώς εκτιμάται ότι  ενισχύουν την ρευστότητα των παρόχων ενέργειας και τους επιτρέπουν την εφαρμογή μιας πιο ευέλικτης τιμολογιακής πολιτικής στο retail σε επίπεδο προσφορών και δώρων.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι η στάση αυτή, λειτουργεί ως αθέμιτο πλεονέκτημα που διαταράσσει τις συνθήκες του υγιούς ανταγωνισμού, κάτι άλλωστε που έχει ήδη εκφραστεί δημόσια από όσους τηρούν τις προθεσμίες και είναι συνεπείς.

Με στόχο να ενισχυθούν τα θετικά κίνητρα προς τους προμηθευτές και να βελτιώσουν τους χρόνους ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους, η ΡΑΕ επιλέγει ηπιότερα κίνητρα για να παρακινήσει την αγορά, πέραν των ακροάσεων και των προστίμων.

Για τους λόγους αυτούς διαχωρίζει δημόσια τις εταιρείες σε δύο κατηγορίες. Σε εκείνες που δεν διατηρούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και είναι συνεπείς με το γράμμα του νόμου και σε όσες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τις οποίες όμως έχουν διακανονίσει και εξυπηρετούν.

Με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ, στην πρώτη κατηγορία με μήνα αναφοράς το Φεβρουάριο και στοιχεία πληρωμών έως τις 23 Μαρτίου περιλαμβάνονται οι: ΔΕΗ, BI.ΕΝΕΡ, ΕΛΙΝΟΙΛ, ΕΛΤΑ, ΖΕΝΙΘ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, Μυτιληναίος /PROTERGIA, ΚΩΝΣΤ. Β. ΜΑΡΚΟΥ ΑΒΕΕ, OTE AKINHTAGREEK ENVIRONMENTAL & ENERGY NETWORK S.A. Αντίστοιχα στην β΄κατηγορία υπόκεινται Ηρων Ενεργειακή, ElpedisonKENNRG– Volton και WATT + VOLT A.E.

Η θετική αναφορά θα στηρίζεται στα στοιχεία των Διαχειριστών και θα δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ κάθε μήνα. Ωστόσο η Αρχή επιφυλάσσεται της άσκησης των κυρωτικών της αρμοδιοτήτων, κατά των προμηθευτών που διατηρούν σε συστηματική βάση ληξιπρόθεσμες, μη-διακανονισμένες οφειλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν προσκομίσει στην ΡΑΕ οι εταιρείες προμήθειας τον προηγούμενο μήνα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των προμηθευτών ανέρχονταν σε περίπου 270 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 210 εκ. ήταν  προς τον ΔΕΔΔΗΕ. Τέσσερις μη καθετοποιημένοι παίκτες είχαν σημαντικές οφειλές χωρίς να έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό και κλήθηκαν να τις ρυθμίσουν άμεσα.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΔΑΠΕΕΠ κινούνταν σε επίπεδα κοντά στα 50 εκατ. ενώ αρκετά χαμηλότερες, περί τα 15 εκατ. ευρώ, ήταν οι οφειλές προς τον ΑΔΜΗΕ.