Ενέργεια

ΡΑΕ: Ραγδαία πτώση τιμών στις ΑΠΕ – Ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

  • Μαριάννα Τζάννε


Τι ανέφερε για την αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ο Πρόεδρος της Αρχής –Πως βάζει στο μικροσκόπιο τους διαχειριστές

Aποκλιμάκωση τιμών στα νέα έργα ΑΠΕ αλλά και αναπροσαρμογές στα τιμολόγια από τις αυξήσεις στα τέλη χρήσης των διαχειριστών, βλέπει ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Θ. Δαγούμας.

Την Τετάρτη, το στέλεχος της ΡΑΕ μιλώντας σε διαδικτυακή επικοινωνία με τους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στο ανταγωνιστικό σκέλος που φέρνουν οι νέοι διαγωνισμοί ΑΠΕ, εκτιμώντας ότι οι τιμές αρχίζουν σταδιακά να συγκλίνουν με άλλες ευρωπαϊκές αγορές και έφερε το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

H τάση αυτή η οποία ήταν εμφανής και στον τελευταίο διαγωνισμό, θα συνεχιστεί και στον κύκλο του Μαίου όπου οι τιμές προέβλεψε ότι θα πέσουν κάτω από τα 40 ευρώ.

Ο κ. Δαγούμας απάντησε και για την πορεία των τελών χρήσης στο δίκτυο διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) αλλά και στο σύστημα μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), τα οποία όπως είπε λόγω των νέων έργων θα μεταβληθούν καθώς θα αυξηθεί η περιουσιακή των διαχειριστών.

Πρόκειται όπως σημείωσε για μικρές ανατιμήσεις με τον ΑΔΜΗΕ, να έχει ήδη υποβάλλει στην Αρχή τις δικές του προτάσεις. Θα υπάρξουν όμως οφέλη για τους καταναλωτές και αυτά θα προκύψουν από την μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Ο επικεφαλής της ΡΑΕ μίλησε για αυστηρό έλεγχο των διαχειριστών ώστε να προστατευτεί η αγορά και ανέφερε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, η ΡΑΕ σκοπεύει να ενισχύσει τον εποπτικό της χαρακτήρα με ορκωτούς ελεγκτές ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει με αποτελεσματικότερο τρόπο την πορεία των οικονομικών τους μεγεθών. Ο έλεγχος, θα ξεκινήσει με το ΔΕΣΦΑ και θα ακολουθήσουν και οι άλλοι διαχειριστές.

Διαβάστε ακόμα:

Eurobank: Σημαντική υπερκάλυψη για το 6ετές ομόλογο – Στο 2% το κουπόνι

ΓΣΕΕ: Σωρεία καταγγελιών για αλυσίδες καταστημάτων – «Προσκαλούν» προσωπικό να εργαστεί το Πάσχα

«Πες μου ποιό εμβόλιο έκανες, να σου πω που μπορείς να πας», η νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία