Τράπεζες

Eurobank: Σημαντική υπερκάλυψη για το 6ετές ομόλογο – Στο 2,125% η απόδοση

  • Αγγελική Βελεσιώτη


Άντληση 500 εκατ. ενώ οι προσφορές διαμορφώθηκαν στην περιοχή του 1,3 δισ. ευρώ - Που αποσκοπεί το νέο ομολογιακό δάνειο της Eurobank

Σημαντική υπερκάλυψη πέτυχε ο senior preferred τίτλος της Eurobank, με την τράπεζα να συγκεντρώνει προσφορές πέριξ του 1,3 δισ. ευρώ, αντλώντας κεφάλαια, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο, διάρκειας έξι ετών και με δυνατότητα ανάκλησης από την τράπεζα στην πενταετία, άνοιξε με αρχικό guidance στο 2,375%, με τις προσφορές να ξεπερνούν ήδη από τις πρώτες ώρες το ένα δισ. ευρώ. Τελικά, η έκδοση έκλεισε με κουπόνι 2% και τελικό επιτόκιο 2,125%.

Όπως είχε γράψει το newmoney, το νέο ομολογιακό δάνειο της Eurobank αποσκοπεί στη διεύρυνση των πηγών ρευστότητας μέσω πρόσθετων χρηματοδοτικών εργαλείων και όχι στην ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας. Οι δείκτες CET1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD), άλλωστε, διαμορφώθηκαν σε 13,9% και 16,3% στο τέλος του 2020 έναντι ελαχίστων εποπτικών ορίων (TSCR) για το 2021 6,2% και 11,0% αντιστοίχως, ενώ οι προβλέψεις για την επόμενη διετία θέλουν την συνολική κεφαλαιακή επάρκεια να «αγγίζει» το 16,6%.

Ως σύμβουλοι της έκδοσης ενήργησαν οι HSBC, Goldman Sachs, UBS, BNP και BofA, με τους τίτλους να έχουν βαθμολογία Caa1 από την Moody’s, B από την S&P και CCC από την Fitch.

Υπενθυμίζεται πως όλες οι συστημικές τράπεζες οφείλουν να συμμορφωθούν με την ανάγκη συμμόρφωσης με την οδηγία MREL (Minimum Required Eligible Liabilities). Αυτή προβλέπει την υποχρέωσή τους να πληρούν μία ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) με την έκδοση επαρκών χρηματοοικονομικών μέσων (π.χ. ομόλογα Tier II, AT1 κ.ά.), τα οποία θα μπορούν να διαγραφούν ή και να απομειωθούν προς απορρόφηση ζημιών ή/και να μετατραπούν σε μετοχικό κεφάλαιο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Υπήρξε μεγάλη διασπορά, με την ζήτηση να προέρχεται, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλες τις μεγάλες ευρωπαΪκές χώρες (Ην. Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Σουηδία, Βέλγιο, Τσεχία, Ισραήλ, Κύπρο), αλλά και ΗΠΑ και Hong Kong. Όσον αφορά στο who is who των επενδυτών, αυτοί ήταν από όλες τις κατηγορίες (τράπεζες, asset managers, private banking, funds και corporate).

Διαβάστε ακόμη:

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στο τραπεζικό σύστημα: Μετά την Πειραιώς σειρά παίρνει η Attica Bank

S&P: Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών

Ελλάκτωρ: Έγειρε… στους Ολλανδούς και ο εφοπλιστής Διαμαντίδης

Απόρρητο Απόρρητο