Εν αναμονή του θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση που θα περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, το οποίο και θα παρουσιαστεί σε περίπου ένα μήνα, η ΡΑΕ προχώρησε σε ένα ακόμη κύμα νέων αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών. Τα «φρέσκα» αδειοδοτημένα έργα είναι συνολικής ισχύος 532 MW.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η άδεια για τα ΕΛΠΕ που αφορά project ισχύος 50 MW με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Ομίλου στην Ελευσίνα. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο προηγήθηκε η αδειοδότηση δύο ακόμη αντίστοιχων έργων ισχύος 50 MW και 25 MW τα οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στο βιομηχανικό συγκρότημα των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με άλλες άδειες αποθήκευσης που έχουν εξασφαλιστεί, καθώς και με το ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου για τις ΑΠΕ εντάσσονται στη νέα στρατηγική κατεύθυνση ενίσχυσης της παρουσίας του σε έργα πράσινης ενέργειας.

Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ διαθέτουν ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 2 GW, ενώ έχουν υποβάλει αιτήσεις για 300 MW έργα αποθήκευσης.

Παράλληλα, η εταιρεία Smart Energy Solutions, συμφερόντων του Παναγιώτη Πετρόχειλου (Kiefer κλπ) εξασφάλισε άδεια παραγωγής με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, ισχύος 200 MW στη θέση «Μαυροδενδρίου» του Δήμου Κοζάνης.

Συνολική ισχύ 200 MW έχουν οι τρεις άδειες για αποθήκευση με χρήση συσσωρευτών που έλαβε από τη ΡΑΕ η Epirus Storage. Συγκεκριμένα αυτές αφορούν:

-Δύο έργα των 100MW και των 50 MW στη θέση «Κωστήλες» της Δημοτικής Ενότητας Βλαχέρνας του Δήμου Αρταιών στην Ήπειρο, για τις εταιρείες Epirus Storage Ι και Epirus Storage ΙΙ.

-Μία άδεια για έργο ισχύος 50 MW στη θέση «Καραχρήστου» της Δημοτικής Ενότητας Λούρου του Δήμου Πρεβέζης επίσης στην Ήπειρο, για την εταιρεία Epirus Storage ΙΙΙ.

Μέτοχοι της εταιρείας είναι με ποσοστό 25% έκαστος η Terramar Επενδύσεων Α.Ε., η Ευδίτη Ενεργειακός και Περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ, η Eviva, εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ο Λεωνίδας Τσουμάνης.

Ακόμη μια άδεια για έργο αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές, ισχύος 50 MW, στη θέση «Γιάτσοβο» της Δημοτικής Ενότητας Μελίτης του Δήμου Φλώρινας απέκτησε και η Direen Α.Ε.

Μέτοχοι της εταιρείας είναι η Δυτικός Μονοπρόσωπη με ποσοστό 99% και η Νικηφοράκης Εμμανουήλ και Σία Ε.Ε., με 1%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Δυτικός Μονοπρόσωπη συνεργάζεται με την Enel Green Power Hellas S.A., αναλαμβάνοντας έργα ΑΠΕ για λογαριασμό της.

Άδεια για έργο ισχύος 24MW, -και εδώ με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης-, πήρε πρόσφατα και η Ενεργειακή Κοινότητα Αμφίπολης. («Αμφίπολις ΣΥ Π.Ε.). Το project προορίζεται να αναπτυχθεί στη θέση «Αγροτεμάχιo 2749 (τμήμα)» της Δημοτικής Ενότητας Ορφανού, του Δήμου Παγγαίου Καβάλας.

Πάντως, στη ΡΑΕ παρατηρείται εδώ και καιρό «συνωστισμός» αιτήσεων για έργα αποθήκευσης, γεγονός που προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής που παρουσιάστηκαν στα τέλη του προηγούμενου έτους, η συνολική δυναμική των έργων αποθήκευσης ανέρχεται σήμερα σε 14,3 GW. Σε αυτά περιλαμβάνονται άδειες για 120 έργα καθαρής αποθήκευσής με συνολική ισχύ 9.640,9 MW καθώς και 47 σταθμοί που συνδυάζουν αποθήκευση με ΑΠΕ, συνολικής δυναμικότητας 1.672,8 MW.