Στα 3.123 MW αθροίζονται οι νέες βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά πάρκα που χορήγησε χθες η ΡΑΕ μόνο για την περιοχή της Θεσσαλίας. Ένα νούμερο άκρως εντυπωσιακό, το οποίο αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει με πανηγυρικό τρόπο το κρεσέντο επενδύσεων που σημειώνεται στο χώρο των ΑΠΕ και ιδιαίτερα στο πεδίο της ηλιακής ενέργειας, με επίκεντρο τον εύφορο κάμπο.

Όλες αυτές οι βεβαιώσεις παραγωγού, -για τις οποίες σημειωτέον έχει καταβληθεί το εφάπαξ Τέλος Έκδοσης Βεβαίωσης-, προέρχονται από τον κύκλο του Ιουνίου και εάν προστεθούν όσες έχουν ακόμη δοθεί το προηγούμενο διάστημα τόσο για τη Θεσσαλία, όσο και για άλλες περιοχές της χώρας είναι σίγουρο ότι έχουμε ήδη «πιάσει» και ξεπεράσει ακόμη και τους στόχους του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ, το οποίο εκτιμάται ότι θα απαιτήσει περί τα 10-12 GW νέων ΑΠΕ έως το 2030.

Όπως έχει πολλές φορές εξηγηθεί βέβαια τόσο από τη ΡΑΕ, όσο και από εκπροσώπους της αγοράς, είναι σαφές ότι από αυτή την υπερπληθώρα νέων έργων μόνο ένα μικρό ποσοστό θα υλοποιηθεί και θα μπει τελικά στην «πρίζα».

Την ίδια εικόνα, αλλά από τη δική του πλευρά, «φώτισε» χθες και ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γ. Μάργαρης ο οποίος ανέφερε ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο, -από πέρυσι τον Οκτώβριο μέχρι τώρα-, έχουν υποβληθεί 355 αιτήματα προσφορών σύνδεσης ισχύος 8,5 GW ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ισχύ οριστικές προσφορές σύνδεσης για νέα έργα 4,5 GW.

Ποιες εταιρείες πρωταγωνίστησαν

Αναμφισβήτητοι πρωταγωνιστές της χθεσινής «παρτίδας» για τις νέες άδειες φωτοβολταϊκών αναδείχθηκαν οι εταιρείες “Energy Ventures” και “Sustainable Ventures”, οι οποίες πήραν τη,,,μερίδα του λέοντος καθώς εξασφάλισαν βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 2,85 GW.

Η “Sustainable Ventures” είναι αρθρωμένη σε 12 μονοπρόσωπες ΙΚΕ, που ιδρύθηκαν φέτος τον Ιούνιο και η “Energy Ventures” το ίδιο, δηλαδή και αυτή με 12 μονοπρόσωπες ΙΚΕ που ιδρύθηκαν τον Ιούνιο. Οι δύο εταιρείες φέρονται να εκφράζουν κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Τα περισσότερα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα που αφορούν οι 14, χθεσινές, άδειες των δύο εταιρειών προορίζονται για την περιοχή του Κιλελέρ, ενώ σε επίπεδο ισχύος κυμαίνονται από 55,99 MW έως και 396 MW.

Επίσης, βεβαίωση παραγωγού για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 255 MW εξασφάλισε η εταιρεία Sunstar Energy (και αυτή για το Κιλελέρ), ενώ η Green Repower πήρε δύο άδειες για φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 45 MW και 40 MW για τη Θεσσαλία και άλλες δύο για 25 MW και 15 MW για περιοχές της Έδεσσας και του Κιλκίς.

Ακόμη, ξεχωρίζει η εταιρεία DNC Energy που επίσης χθες εξασφάλισε 4 βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 219,89 MW στο Δομοκό Φθιώτιδας.

Τέλος, στις αξιοσημείωτες περιπτώσεις ανήκει και η TBT Green Energy που εξασφάλισε 4 άδειες συνολικής ισχύος 96,95 MW για τα Γρεβενά.