Τo ενεργειακό κόστος από την χρήση των λιγνιτικών μονάδων αλλά και το υβριδικό  μοντέλο της Κρήτης περιλαμβάνει η σημερινή ατζέντα επαφών μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ρυθμιστικής αρχής ενέργειας.

Η τακτική του διαχειριστή να εντάσσει στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στον Βόρειο και αντίστοιχα στο νότιο τμήμα της χώρας χωρίς αυτό να δικαιολογείται από τη ζήτηση,  μπαίνει στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ καθώς έχει σοβαρές επιπτώσεις στο κόστος για τους τελικούς καταναλωτές.

Και ο λόγος είναι ότι εφαρμόζεται σε μια άκρως δυσμενής συγκυρία για τον λιγνίτη λόγω του αυξημένου κόστους δικαιωμάτων ρύπων. Ο ρυθμιστής έχει ζητήσει το τελευταίο διάστημα αναλυτικά στοιχεία και διευκρινίσεις από τον ΑΔΜΗΕ για την πρακτική αυτή, η οποία αποδίδεται στην επιστράτευση των λιγνιτικών μονάδων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αστάθειας του συστήματος.

Ωστόσο, η πολιτική του ΑΔΜΗΕ να εντάσσει εκτάκτως λιγνιτικές μονάδες στο σύστημα ακυρώνει το πρόγραμμα άλλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες αμείβονται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας για ενέργεια που δεν εισφέρουν στο σύστημα. Η ΡΑΕ εμφανίζεται προβληματισμένη από την εικόνα της αγοράς, ειδικά σε μια περίοδο που επιδιώκει να συγκρατήσει το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης, που έχει σαφείς επιπτώσεις και στις λιανικές τιμές του ρεύματος.

Ειδικά για την περίπτωση της Μεγαλόπολης, το θέμα συνδέεται και με τις καθυστερήσεις στο έργο του «Δυτικού Διαδρόμου», για το οποίο θυμίζουμε ότι η Ρυθμιστική Αρχή έχει επιβάλλει πρόστιμο στον ΑΔΜΗΕ 5 εκ. ευρώ.  

Το ενδιαφέρον της ΡΑΕ επεκτείνεται και στο υβριδικό μοντέλο λειτουργίας της Κρήτης,  η λειτουργία του οποίου προγραμματίζεται τον επόμενο μήνα με τη συμμετοχή της Μικρής Διασύνδεσης στις αγορές του Target Model. Ο ρυθμιστής έχει ολοκληρώσει την διαβούλευση του ρυθμιστικού πλαισίου και αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις που θα καθορίσουν τον τρόπο που θα γίνονται οι συναλλαγές μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας για την ενέργεια που θα μεταφέρει η μικρή διασύνδεση από και προς το νησί.

Στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να διαπιστωθεί η ετοιμότητα του διαχειριστή στην λειτουργία του συστήματος αλλά και τυχόν αλλαγές που θα χρειαστεί να γίνουν για την αποτελεσματικότερη εμπορική λειτουργία του έργου.