Τον κίνδυνο των αυξήσεων στις τελικές χρεώσεις των καταναλωτών αντί μειώσεων όπως είναι ο αρχικός στόχος προκαλεί στην αγορά ηλεκτρισμού η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από την 1η Ιουλίου. Την ανησυχία επιτείνει η χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία απορρίπτεται το αίτημα της ΔΕΗ για διενέργεια πιλοτικής δίκης προκειμένου να διαχειριστεί μια και έξω το κύμα προσφυγών εναντίον της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν στο newmoney ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πλέον μία προς μία τις προσφυγές και να βρεθούν ενώπιον ενός τεράστιου όγκου αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της ρήτρας.

Η πρώτη δίκη από ομαδική προσφυγή των καταναλωτικών οργανώσεων είναι προγραμματισμένη, για τις 6 Ιουλίου και έπεται η εκδίκαση σωρείας και μεμονωμένων προσφυγών.

Η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή της ρήτρας, η οποία ενσωματώθηκε σε τροπολογία που πέρασε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ προκαλεί πολλαπλές αναταράξεις στον κλάδο της προμήθειας και δυσλειτουργίες στην αγορά αντί να επιλύει τα προβλήματα του ενεργειακού κόστους και να δίνει λύσεις.

Χθες με ανακοίνωσή του Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) επιβεβαιώνει ότι με την κατάργηση της ρήτρας δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά το κόστος ενέργειας. Αντιθέτως, οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν τον κίνδυνο των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου που στο τέλος της μέρας μπορεί να παράγει ακριβότερα τιμολόγια και από το κυμαινόμενο τιμολόγιο που διαθέτουν. Ο λόγος είναι ότι οι εταιρείες μπροστά στον κίνδυνο να προβλέψουν χαμηλότερες τιμές από εκείνες που θα διαμορφωθούν στο χρηματιστήριο ενέργειας, θα «φουσκώνουν» το κόστος για να μην παράξουν ζημιές.

Όπως αναφέρει ο ΕΣΠΕΝ, οι προτεινόμενες διατάξεις παρουσιάζουν σημαντικά ζητήματα ως προς την εφαρμογή τους και δεν περιλαμβάνουν οποιαδήποτε μέριμνα για την αντιστάθμιση του κινδύνου που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές, οι  οποίοι συνεχίζουν να είναι απολύτως εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις της «οριακής τιμής» του συστήματος (τιμή χονδρεμπορικής).

«Οι διατάξεις αυτές αναμένεται συνεπώς να οδηγήσουν σε αυξήσεις στις τελικές χρεώσεις των καταναλωτών, εφόσον επιβάλλεται η ενσωμάτωση του κινδύνου των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στα προσφερόμενα τιμολόγια» αναφέρει ο Σύνδεσμος των προμηθευτών.

Οι εταιρείες επισημαίνουν ότι λόγω της πρωτοφανούς μεταβλητότητας που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο στις τιμές της χονδρικής αγοράς του φυσικού αερίου που επηρεάζουν και το κόστος ηλεκτρισμού, είναι αδύνατον να προβλέψουν με ασφάλεια τις τιμές της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα για διάστημα ενός μηνός, όπως αναφέρει η τροπολογία. Αυτό όπως εκτιμούν έχει ως αποτέλεσμα «η εφαρμογή της προτεινόμενης τροποποίησης να αυξάνει κατακόρυφα τις επισφάλειες που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές και να απειλεί την ομαλή λειτουργία της αγοράς».

Οι εταιρείες κάνουν λόγο για την καλή πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση ενέργειας, ωστόσο επισημαίνουν ότι αυτό γίνεται με λάθος τρόπο.

Στα σημεία διαφωνίας προστίθεται η διοικητική απαγόρευση όλων των εναλλακτικών τύπων τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, πέραν των προβλεπόμενων στην τροπολογία, σταθερών και κυλιόμενα σταθερών. «Αυτό αποστερεί από τους καταναλωτές τη δυνατότητα οι ίδιοι να επιλέγουν ελεύθερα τον τύπο  που επιθυμούν, αναλαμβάνοντας επίσης και το αντίστοιχο ρίσκο προκειμένου να συμβληθούν στο τιμολόγιο που οι ίδιοι επιλέγουν».

Ειδικά δε για τις επιχειρήσεις με τις οποίες οι προμηθευτές διαπραγματεύονται με διμερή τρόπο, το τιμολόγιο προμήθειας, οι διατάξεις αυτές εκτιμούν ότι θα συνοδευτούν με αναίτιες αυξήσεις των χρεώσεων που θα θίξουν την ανταγωνιστικότητα τους, στερώντας τους τη δυνατότητα να ελέγξουν το κόστος τους μέσω της επιλογής ενός δυναμικού τιμολογίου.

Σε μια περίοδο μάλιστα αυξημένων επισφαλειών και μετακινήσεων, η δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν προμηθευτή ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προηγούμενους προμηθευτές, προβλέπουν ότι θα επιτείνει τα προβλήματα «ενεργειακού τουρισμού». 

Η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής μπαίνει σε εφαρμογή από την 1 Ιουλίου (ωστόσο στους λογαριασμούς θα φανεί ένα μήνα αργότερα) και θα έχει διάρκεια ένα χρόνο.

Οι  προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι κάθε μήνα να ανακοινώνουν στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ώστε να ενημερώνονται εκ των προτέρων οι καταναλωτές και να επιλέγουν με βάση την συμφερότερη τιμή.

Η πρώτη αναφορά από τους προμηθευτές για τα τιμολόγια του επόμενου μήνα προβλέπεται να γίνει μέχρι τις 10 Ιουλίου.

Το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ στο οποίο περιλαμβάνονται οι τροπολογίες για την ρήτρα αναπροσαρμογής και το νέο μηχανισμό τιμολόγησης αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή σήμερα ή αύριο κάτι που δεν αποκλείει βελτιώσεις ή παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής.

Θα ακολουθήσει η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις τιμές ανά τεχνολογία του νέου μηχανισμού, ο οποίος και θα ενεργοποιήσει το πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη:

Power Pass: Γιατί ακυρώνονται αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα για τα 600 ευρώ (pic)

Μπάκος is back, ο Madonos, οι ορφανές μετοχές του Κούμπα και ο Στιβ Τζομπς από το Πανόραμα

Accor: Πάνω από 90% η πληρότητα για το ολοκαίνουριο MGallery στην Κρήτη – Το δεύτερο του ξενοδοχειακού κολοσσού στην Ελλάδα (pics)