Με τα 130 ευρώ «φλερτάρει» η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στη χώρα μας, την ώρα που στην Ευρώπη το φυσικό αέριο καταγράφει πτώση στα επίπεδα των 38 ευρώ η μεγαβατώρα.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 129,21 ευρώ/MWh, σημειώνοντας ημερήσια αύξηση 2,87%, με τη χαμηλότερη στα 91,75 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 178,08 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, το φυσικό αέριο βρίσκεται μακράν πρώτο με ποσοστό 47,38%, ακολουθούν οι ΑΠΕ με μόλις 18,85% και έπονται οι εισαγωγές με 12,37%, τα υδροηλεκτρικά με 11,87% και ο λιγνίτης με 7,90%.

Σε κάθοδο το φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά συνεχίζει την πτωτική πορεία του. Έτσι χθες στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο έκλεισαν στα 38,1 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια μείωση κατά 5%, ενώ τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου στα 38,52 ευρώ/MWh και του Μαρτίου στα 38,42 ευρώ/MWh.

Το χθεσινό κλείσιμο βρίσκεται στα επίπεδα τιμών του Απριλίου που σηματοδοτεί την έναρξη της εξάμηνης καλοκαιρινής περιόδου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου κατρακύλησαν, αποτρέποντας το κρύο σε μεγάλο μέρος της ηπείρου, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι οι έμποροι αρχίζουν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην επόμενη σεζόν.

Έτσι, η μείωση της διαφοράς τιμών δείχνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της αγοράς ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει άνετα αυτόν τον χειμώνα, με τα επίπεδα αποθήκευσης να παραμένουν γύρω στο 94% μετά την πρώτη μεγάλη ψυχρή περίοδο. Οι προκλήσεις μεταφέρονται για το καλοκαίρι καθώς η ανάγκη πλήρωσης των τοποθεσιών αποθήκευσης για τον επόμενο χειμώνα προσθέτει στους παρατεταμένους γεωπολιτικούς κινδύνους και την αβεβαιότητα σχετικά με τον ρωσικό εφοδιασμό.

«Δεδομένων των τρεχουσών μετεωρολογικών προβλέψεων και της αποθήκευσης, βλέπουμε ότι η τιμολόγηση του καλοκαιριού 2024 είναι πάνω από τα επίπεδα του 2023», δήλωσε ο Adnan Dhanani, αναλυτής της RBC Europe Ltd..

Ένας δυνητικά ψυχρότερος χειμώνας από πέρυσι στην Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα τα αποθέματα φυσικού αερίου να πέσουν περίπου στο 40% μέχρι τα τέλη Μαρτίου, «κάτι που θα υποστηρίξει την τιμολόγηση το καλοκαίρι του 2024 και φαίνεται να αντικατοπτρίζεται στα τρέχοντα μελλοντικά συμβόλαια», όπως είπε. Αυτό είναι κάτω από το επίπεδο αποθεμάτων 56% στο τέλος του χειμώνα το 2023.

Προς το παρόν, η αφθονία της παροχής υγροποιημένου φυσικού αερίου πιέζει τις τιμές. Οι εισαγωγές LNG στη Δυτική Ευρώπη τον περασμένο μήνα εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο και οι πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου σηματοδοτούν ότι ο ισχυρός εφοδιασμός θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Η συμφόρηση στη Διώρυγα του Παναμά σημαίνει ότι περισσότερα φορτία LNG των ΗΠΑ επιλέγουν να έρχονται στην Ευρώπη αντί να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις ή να κάνουν μεγαλύτερα ταξίδια στην Ασία, όπου η ζήτηση έχει μειωθεί.

Διαβάστε ακόμη

Ταχιάος: Ανάγκη για μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτών στα έργα λόγω έλλειψης πόρων

ΕCOFIN: Εγκρίνεται η δόση 3,64 δισ. για την Ελλάδα και η αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης

Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Μάρτιο του 2024 ο στόχος για την παραχώρηση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ