Η σαφής άνοδος της ζήτησης, αλλά και της τιμής είναι τα χαρακτηριστικά για σήμερα Καθαρά Δευτέρα στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.

Ειδικότερα για σήμερα, 18 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας,  η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ακολουθεί τους… χαρταετούς και διαμορφώνεται στα 75,22 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 17,77% σε σχέση με χθες που ήταν στα 63,97 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 35,35 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 125,16 ευρώ/MWh. 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι τιμές όλη την τελευταία περίοδο είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε σύγκριση με τα «βαθιά» της ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης. 

Παράλληλα, για σήμερα παρατηρείται μια σημαντική αύξηση της ζήτησης και αντίστοιχα των συναλλαγών κατά 12,19%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια έντονη αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής. 

Έτσι για σήμερα 18 Μαρτίου, οι ΑΠΕ βρίσκονται στην πρώτη θέση μόνο με τον συνυπολογισμό και του δυναμικού της Κρήτης (2,17%), έχοντας συνολικό ποσοστό συμμετοχής 41,78%. Στη δεύτερη θέση και σε μικρή απόσταση, το φυσικό αέριο με ποσοστό 40,99%, ενώ ακολουθούν οι εισαγωγές με ποσοστό 11,08%, τα υδροηλεκτρικά με 4,12% και ο λιγνίτης με σχεδόν μηδενική συμμετοχή (ποσοστό 0,22%).

Στα χαμηλά συνεχίζει το φυσικό αέριο 

Την ίδια ώρα πάντως, το φυσικό αέριο εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλές τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Στο σημείο αναφοράς του TTF με βάση την τελευταία συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, τα συμβόλαια παράδοσης για τον Απρίλιο έκλεισαν στα 27,3 ευρώ/MWh καταγράφοντας ημερήσια αύξηση κατά 1,01%.

Υπενθυμίζεται ότι από τα μέσα Ιανουαρίου του 2024, η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF βρίσκεται σταθερά κάτω από το όριο των 30 ευρώ/MWh, υποχωρώντας στις 23 Φεβρουαρίου στο χαμηλό των 23,06 ευρώ/MWh. Έκτοτε, έχει κινηθεί ελαφρά ανοδικά μέχρι και τα 27,5 ευρώ/MWh, παραμένοντας πάντως σε μεγάλη απόσταση από τις τιμές που είχαν καταγραφεί έναν χρόνο πριν, όταν τέτοιες μέρες βρισκόταν στα 46,2 ευρώ/MWh φτάνοντας στις αρχές Απριλίου του 2023, στα 60,4 ευρώ/MWh.

Καίριο ρόλο στη χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν παίξει αφενός τα αποθέματα που κρατήθηκαν σε υψηλό επίπεδο σε όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, αφετέρου οι συγκριτικά καλύτερες καιρικές συνθήκες που οδήγησαν σε μειωμένη κατανάλωση για θέρμανση. 

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι βέβαια ότι η αγορά φυσικού αερίου έμεινε επί της ουσίας ανεπηρέαστη από το εκρηκτικό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή, με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, τη σύγκρουση στη Μ. Ανατολή, αλλά και την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε ακόμη 

Σαρωτική νίκη Πούτιν: Από την KGB στην εξουσία για τρεις δεκαετίες -«Κανείς δεν σταματά τη Ρωσία» 

«Τρέχει» η ανακαίνιση της Αίγλης Ζαππείου

Πώς θα γίνει η διασύνδεση της εφορίας με το ΓΕΜΗ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ