Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 ισχύει η παράταση της αναστολής για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και τον μηχανισμό επιστροφής των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι θεσμικές παρεμβάσεις που ισχύουν από τον Ιούλιο 2022 έχουν αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα για την ενίσχυση των καταναλωτών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τη σταθεροποίηση των τιμολογίων για το ρεύμα.

Πιο συγκεκριμένα, από πέρυσι τον Ιούλιο που εφαρμόζεται, το μέτρο έχει αποδώσει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου κόστους λόγω της ενεργειακής κρίσης για τους καταναλωτές.

Η νέα παράταση έχει σκοπό να διευκολύνει τους πολίτες, αλλά και τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο από τους προμηθευτές και να υπάρχει η απαιτούμενη περίοδος ενημέρωσης για τους καταναλωτές, υπό την τήρηση των κανόνων διαφάνειας και ευκολότερης σύγκρισης των τελικών τιμών.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο υπουργός και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφεραν:

«Όπως έχουμε αποδείξει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, στηρίζουμε, εμπράκτως, τους καταναλωτές και τους ενισχύουμε με κάθε δυνατό τρόπο, μέσω του πλέγματος μέτρων που έχουμε θεσπίσει, ενώ με την παράταση των δύο επιτυχημένων μηχανισμών στη χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διασφαλίζουμε την ομαλότερη μετάβαση των καταναλωτών στις νέες συνθήκες λειτουργίας των αγορών, με γνώμονα τη διατήρηση προσιτών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας».

Διαβάστε ακόμη

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε όλα τα POS της χώρας

ΕΛΣΤΑΤ: «Βαρόμετρο» το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου

Οι νέες επενδύσεις «απογείωσαν» το Costa Navarino – Πώς κινείται το ολοκαίνουργιο Mandarin Oriental (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ