Σε «υψηλές πτήσεις» εξακολουθεί να κινείται η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στη χώρα μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, για σήμερα Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 109,65 ευρώ/MWh, καταγράφοντας μείωση κατά 2,8% σε σχέση με χθες που ήταν στα 112,81 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά τη διακύμανση των τιμών η χαμηλότερη ήταν στα 46,38 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 205,76 ευρώ/MWh.
Ένας από τους λόγους για τις υψηλές τιμές έχει να κάνει βεβαίως με το ενεργειακό μίγμα και την υποχώρηση των ΑΠΕ το τελευταίο διάστημα.

Έτσι για σήμερα παρατηρείται, κατά κάποιο τρόπο, μια «ισοπαλία» μεταξύ φυσικού αερίου και ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα το φυσικό αέριο συμμετέχει με ποσοστό 36,67% και οι ΑΠΕ με 36,57%, ενώ μαζί με της Κρήτης αποκτούν ένα ελάχιστο προβάδισμα φτάνοντας στο 37,25. Ακολουθούν οι εισαγωγές με ποσοστό 8,64% και στη συνέχεια ο λιγνίτης με 6,80% και τα υδροηλεκτρικά με 6,75%.

Αστάθεια στις τιμές του φυσικού αερίου

Νευρικότητα και αστάθεια χαρακτηρίζει όμως και τις τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως αυτή αποτυπώνεται στο σημείο αναφοράς του TTF. Στο πλαίσιο αυτό, μετά από ένα μίνι ράλι τις τελευταίες μέρες που έφερε την τιμή του «γαλάζιου χρυσού» στην περιοχή των 42-43 ευρώ/MWh, χθες υπήρξε μια απότομη αποκλιμάκωση. Έτσι τα συμβόλαια παράδοσης τον Οκτώβριο ενώ άρχισαν να διαπραγματεύονται στα 43,6 ευρώ/MWh έκλεισαν τελικά στα 39,4 ευρώ/MWh, καταγράφοντας μείωση κατά 11,4% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.

Αντίστοιχα τα συμβόλαια παράδοσης τον Νοέμβριο έκλεισαν στα 43 ευρώ/MWh και εκείνα για παράδοση τον Δεκέμβριο στα 46,62 ευρώ σημειώνοντας υποχώρηση κατά 9,5% και 7,9% αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: Όλο το χρονοδιάγραμμα για τα νέα δάνεια και τις επιδοτήσεις

Ο Κένεντι και τα πρώτα (χλωμά) γκάλοπ, το σπασμένο υπουργικό, η 700άρα και ο μαύρος στρατός του Μάγειρα και το σφυρί στην Ελαφόνησο

Τσουχτερά πρόστιμα συνοδεύουν τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας – Τι προβλέπει η τροπολογία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ