Nα πάψουν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας να αποτελούν σπαζοκεφαλιά για τους καταναλωτές, επιδιώκει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία προσανατολίζεται σε ξεκάθαρους και διαφανείς τρόπους κοστολόγησης που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων της ενεργειακής κρίσης στα τέλη Σεπτεμβρίου ή σε δεύτερο χρόνο εφόσον επιλεγεί η εφαρμογή μιας μεταβατικής περιόδου μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Την άσκηση για το νέο τύπο τιμολογίων κάνει εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνεργασία με την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου και την ΡΑΑΕΥ,  ώστε η νέα πολιτική τιμών να οριστικοποιηθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση τις επόμενες μέρες, δίνοντας και όλο το χρόνο της προετοιμασίας στις εταιρείες παροχής ενέργειας να προετοιμαστούν για την ομαλή μετάβαση στο προ κρίσης καθεστώς τιμολόγησης του ρεύματος.

Στο πλαίσιο αυτό η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) έχει επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα και φαίνεται ότι έχει διαβιβάσει από χθες στο υπουργείο την πρότασή της, πάνω στην οποία θα γίνουν οι παρατηρήσεις του υπουργείου και θα βγει η νέα ΚΥΑ.

Τι αλλαγές φέρνει το νέο σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρυθμιστική Αρχή προσανατολίζεται στην εφαρμογή για κάθε προμηθευτή ενέργειας ενός τιμολογίου τύπου Β κατηγορίας όπως έχει προβλέψει, με βάση την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων ο ρυθμιστής (δηλαδή προϊόντα κυμαινόμενης τιμολόγησης με ανακοίνωση τιμής κάθε 1η του μήνα αντί στις 20 κάθε μήνα όπως ισχύει σήμερα). Οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να υιοθετήσουν τουλάχιστον ένα τιμολόγιο αυτής της κατηγορίας  ή και περισσότερα αρκεί να καθορίσουν ένα από αυτά ως βασικό τους τιμολόγιο. Οι πάροχοι θα ανακοινώνουν την τιμή της κιλοβατώρας αλλά παράλληλα θα αναγράφουν στους λογαριασμούς και τον τύπο που καθορίζει την τιμή με όλες τις μεταβλητές που έχουν υπολογιστεί για το ύψος της κιλοβατώρας.

Κατά πληροφορίες η ρύθμιση θα προβλέπει και μέτρα για όσους δεν διαθέτουν για διάφορους λόγους ενεργή σύμβαση με προμηθευτές, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να μεταφερθούν στην καθολική υπηρεσία. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται καταναλωτές κυρίως της ΔΕΗ και του Ήρωνα που δεν δέχτηκαν τροποποίηση των όρων της σύμβασης που τους είχαν προτείνει οι προμηθευτές τους. Για αυτούς προτείνεται από την ΡΑΑΕΥ η μεταφορά στο βασικό τιμολόγιο, ενεργοποιώντας τη σύμβαση με τον πάροχο από την 1 Οκτωβρίου. Οι καταναλωτές οφείλουν να ενημερωθούν για την μεθοδολογία της σύμβασης, την διάρκεια, τους δείκτες χονδρεμπορικής που εφαρμόζονται για τις τιμές και καθορίζουν τις χρεώσεις, τυχόν εκπτώσεις κ.α.

Για όσους πελάτες διατηρούν ενεργή σύμβαση με τον προμηθευτή τους και με την  λήξη των έκτακτων μέτρων υπάρχει επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα χωρίς άλλη τροποποίηση των όρων, τότε οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε σχετική ενημέρωση καθώς ισχύουν οι όροι των αρχικών συμβάσεων. Εάν όμως ο καταναλωτής διαθέτει ενεργή σύμβαση που έχει ίδια ονομασία με την παλιά αλλά έχουν τροποποιηθεί έστω και μερικώς όροι της σύμβασης, τότε ο προμηθευτής οφείλει να προχωρήσει σε προγνωστοποίηση των αλλαγών.

Πέφτει στις 30 μέρες η προγνωστοποίηση

Αλλαγές προκύπτουν και ως προς το χρόνο ενημέρωσης των καταναλωτών που τροποποιείται η σύμβασή τους, οι οποίοι αντί των 60 ημερών που προβλέπει ο κώδικας προμήθειας, πέφτει στο μισό δηλαδή στις 30 μέρες, αίτημα που έχει υποβάλλει και η ΔΕΗ προς το ΥΠΕΝ αλλά και άλλοι πάροχοι ενέργειας.

Η ενημέρωση των πελατών θα γίνεται μεν με επιστολή όπως έχει προκρίνει ο ρυθμιστής ωστόσο όσοι πολίτες έχουν συναινέσει σε εναλλακτικό τρόπο  επικοινωνίας, νόμιμα θα μπορούν να λαμβάνουν μηνύματα με sms, email ή viber.

Με βάση την κατηγοριοποίηση της Ρυθμιστικής Αρχής που προ εβδομάδων δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση για τα νέα τιμολόγια ρεύματος προτείνονται οι εξής κατηγορίες προιόντων:

1) Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης, στην οποία υπάγονται τα τιμολόγια με σταθερή τιμή προμήθειας για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας.

2) Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής την 1η κάθε μήνα: Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας, η οποία δημοσιοποιείται πριν την έναρξη του μήνα και προκύπτει από υπολογιστικό τύπο, ο οποίος περιγράφεται στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας και συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης (της 1η ς μέρας κάθε μήνα).

3) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται προϊόντα, τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας, η οποία δημοσιοποιείται μετά την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά και προκύπτει και αυτή από υπολογιστικό τύπο που περιγράφεται στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας και συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς, που δεν εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα).

Διαβάστε ακόμη

Brain drain πλήττει τις τράπεζες – Οι «διαρροές» στελεχών και οι προσπάθειες ανάσχεσης του φαινομένου

Πλειστηριασμοί: Τα «απομεινάρια» του Carouzos Gate και ένα «χρυσό» πρατήριο (pics)

Ο πύρινος εφιάλτης, η Ζανέτ έχει κέφια (για εξώδικα), οι μνηστήρες της Αττικής Οδού, τα διαμερίσματα της Lamda και οι Ελληνες κροίσοι της Σερίφου 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ