Σε θολό τοπίο ξεκινά η κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Ρόδο, που δρομολόγησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για να «καθαρίσει» 220 τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης που εκκρεμούν τα τελευταία 30 χρόνια.

Μετά την επιχείρηση του καλοκαιριού για την πάταξη της αυθαίρετης δόμησης στα νησιά, η αυτοδιοίκηση προχωρεί στο επόμενο βήμα εγείροντας όμως ορισμένα ερωτήματα.

Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται είναι ότι οι κατεδαφίσεις καλούνται να γίνουν με συντεταγμένες τριών δεκαετιών πίσω με όλη την επισφάλεια που γεννούν τα δεδομένα της εποχής αλλά και με τεχνικό προσωπικό από το νησί. Κάτι που δυσκολεύει την «επιχείρηση» κάθαρσης καθώς οι μηχανικοί καλούνται να επιβλέψουν κατεδαφίσεις του γείτονα!

Σοβαρές επιφυλάξεις υπάρχουν και για το τίμημα της εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, το οποίο έχει οριστεί στα 535.584 ευρώ που θεωρείται πολύ μικρό για τον όγκο των αυθαιρέτων.

Τις προηγούμενες μέρες ορίστηκαν οι επιβλέποντες μηχανικοί της σύμβασης η οποία εκκρεμεί από το 2021, οι οποίοι καλούνται να κατεδαφίσουν 135 αυθαίρετα σε αιγιαλό, 54 σε δάση και 30 με πολεοδομικής φύσης παρατυπίες.

Μεταξύ των κατασκευών που θα γκρεμιστούν είναι παράνομα κτίσματα στην λιμενική ζώνη Ακαντιάς, στο Φαλιράκι, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, στην Αφάντου αλλά και σε ένα πλήθος παραλιών όπως Έλλη, Καζίνο, Κρεμαστή, Παραδείσι, Καβουράκια κ.α.

Για τη μακρά λίστα των αυθαιρέτων με την εγκατάσταση του εργολάβου θα εκδοθεί ατομική διοικητική πράξη, την οποία θα μπορεί να αντικρούσει με ένσταση κάθε θιγόμενος για να πετύχει ανακοπή της πράξης. Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια της σύμβασης είναι μεγάλη και ορίζεται σε 28 μήνες.

Διαβάστε ακόμη

Standard & Poor’s: Τι θα ανακοινώσει σήμερα για την Ελλάδα – Επενδυτική βαθμίδα «βλέπουν» οι αναλυτές

«Κλωστήρια-Πλεκτήρια Αθηνών»: Σε νέο πλειστηριασμό με τιμή… «ασανσέρ» (pics)

Ακόμη πιο κοντά το ψηφιακό ευρώ – Τι αλλάζει, πώς θα τα αποκτήσετε (vids)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ