Ενέργεια & Περιβάλλον

RWE: Πώς οι μέτοχοι πιέζουν για ένα πιο αποτελεσματικό green deal

  • newsroom


Επιστολή στην διοίκηση από επενδυτή-ακτιβιστή για να επιταχύνει την απανθρακοποίηση-πρόβλεψη για διπλασιασμό της αξίας της αν φύγει από το λιγνίτη

H πρόσφατη επιστολή που παρέλαβε στα χέρια της η διοίκηση του Γερμανικού κολοσσού της RWE, η οποία στη χώρα μας αποτελεί ένα ισχυρό σύμμαχο της ΔΕΗ στον τομέα της πράσινης ενέργειας, δείχνει τις ασφυκτικές πιέσεις των επενδυτών για αλλαγές στο ενεργειακό μοντέλο.

Η Enkraft Capital GmbH, αποτελεί ένα μικρό ακτιβιστή επενδυτή που υποστηρίζει ότι η RWE AG πρέπει να επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να διπλασιάσει την αξία της.

Οι μετοχές θα μπορούσαν όπως αναφέρει στην επιστολή της που αποκαλύπτει το Bloomberg Νews να ξεπεράσουν τα 61 ευρώ (72 $) ως μέρος ενός «αξιόπιστου σχεδίου» για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που λειτουργούν με λιγνίτη, την πιο ρυπογόνο μορφή άνθρακα.

Η επιστολή εστάλη στις 6 Σεπτεμβρίου προς τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον Πρόεδρο της RWE. Με τη δήλωση της Enkraft Capital GmbH, συντάσσεται και ένα  άλλο μεγάλο γερμανικό ταμείο, η Deka Investment GmbH σε μια περίοδο που ο τομέας των ορυκτών καυσίμων βρίσκεται υπό πίεση να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η RWE σκοπεύει να σταματήσει σταδιακά την ενέργεια από άνθρακα έως το 2038.

Αν και η Enkraft είναι ένας μικρός επενδυτής που επικεντρώνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πρόσφατη εκστρατεία του Engine No. 1 εναντίον της Exxon Mobil Corp. έδειξε πώς ακόμη και τα ελάχιστα γνωστά hedge funds μπορούν να ασκήσουν επιρροή στους ενεργειακούς γίγαντες.

Η Enkraft έχει συμμετάσχει σε καμπάνιες ενεργειακών και ακτιβιστών στο παρελθόν. Προέτρεψε μάλιστα τον φορέα εκμετάλλευσης αιολικών πάρκων PNE AG να αποδεχθεί ανταγωνιστικές προσφορές μετά από πρόταση εξαγοράς από το ταμείο υποδομών της Morgan Stanley το 2019.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι κατέχει περισσότερες από 500.000 μετοχές της RWE. Η τελευταία επιβεβαίωσε ότι η Enkraft επικοινώνησε μαζί της δηλώντας ανοιχτή στη συζήτηση της επιχειρηματικής στρατηγικής της με τους επενδυτές.

Η τιμή των δικαιωμάτων άνθρακα έχει αυξηθεί και η Enkraft επισημαίνει ότι η RWE θα μπορούσε να αποκομίσει ένα απροσδόκητο ποσό συνολικού ύψους 10 έως 13 δισ. ευρώ εάν σταματούσε την παραγωγή στις λιγνιτικές μονάδες και πουλούσε τα δικαιώματα εκπομπών που είχε συγκεντρώσει στο παρελθόν με χαμηλότερο κόστος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα αυξήθηκαν περίπου 90% φέτος. Οι μετοχές της RWE αυξήθηκαν κατά 1,5% στα 33,23 ευρώ. Η μετοχή έχει υποχωρήσει περίπου 4% φέτος.

Αν και η RWE διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, εξακολουθεί να παράγει περίπου το ένα τέταρτο της ισχύος της από λιγνιτικούς σταθμούς. Τα τελευταία χρόνια δέχεται τα πυρά των επενδυτών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων επειδή δεν απομακρύνθηκε πιο γρήγορα από τα ορυκτά καύσιμα.

«Το επιχειρηματικό μοντέλο της RWE πρέπει γρήγορα να πάψει να είναι τόσο εξαρτώμενο από το CO2», δήλωσε ο Ingo Speich, επικεφαλής βιωσιμότητας και εταιρικής διακυβέρνησης στην Deka Investment.