Αμετάβλητα θα διατηρήσει για όλο το 2022 τα τιμολόγια η ΕΥΔΑΠ ενώ επεξεργάζεται νέο ρυθμιστικό πλαίσιο από τη νέα χρονιά που θα βασίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία για την διαχείριση του νερού.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Χάρης Σαχίνης σε ενημερωτική συνάντηση που είχε την Παρασκευή με δημοσιογράφους, στόχος είναι να μην αυξηθούν τα τιμολόγια από το 2023. Ωστόσο όπως είπε αυτή η παράμετρος είναι κάτι που θα συναρτηθεί με την γενναία προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου η ΕΥΔΑΠ έχει ξεκινήσει από καιρό και θα εντατικοποιήσει τις διαδικασίες για την ενεργειακή της αυτάρκεια παράγοντας το 48% της ενέργειας που καταναλώνει και αναπτύσσοντας και νέα έργα ΑΠΕ ενώ σημαντικούς πόρους θα εξοικονομήσει μέσα από ένα πρόγραμμα εθελουσίας που σχεδιάζει αλλά από την νέα σύμβαση με τα ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, η εταιρεία στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας που υπέγραψε με τα Ελληνικά ταχυδρομεία πέτυχε σημαντική έκπτωση 0,27 ευρώ ανά λογαριασμό από 0,39 ευρώ που ήταν η προηγούμενη σύμβαση. Από το 2023 θα ξεκινήσει η λειτουργία και της νέα ρυθμιστικής αρχής υδάτων, η οποία γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να ενταχθεί εντός της ΡΑΕ.

Σχολιάζοντας το θέμα των τιμολογίων ανέφερε ότι για να αυξηθεί ο τζίρος της εταιρείας κατά 10% που είναι μια μεγάλη αύξηση χρειάζεται να πάρει η εταιρεία 1 ευρώ ανά μετρητή. Ο κ. Σαχίνης δήλωσε ότι η ΕΥΔΑΠ έχει σήμερα τα δεύτερα χαμηλότερα τιμολόγια στην ΕΕ, τα οποία έχουν μείνει αμετάβλητα τα τελευταία 15 χρόνια.

Ο επικεφαλής της εισηγμένης σε σχετική ερώτηση για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η μεταβίβαση στο Υπερταμείο, των μετοχών της εταιρείας αλλά και της ΕΥΑΘ, δήλωσε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρόταση με την οποία θα επιλυθεί το θέμα που έχει ανακύψει από την δικαστική απόφαση.

Τόνισε πάντως ότι η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της καθώς με όποιο τρόπο και αν επιλεγεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ δεν θα αλλάξει.

Εξέφρασε φόβους για την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους αλλά και τις ανατιμήσεις των υλικών κατασκευής κάτι που όπως είπε θα έχει επιπτώσεις και στο μεγάλο πακέτο έργων ύψους 800 εκ. για τα δίκτυα αποχέτευσης που αναπτύσσει η εταιρεία σε όλη την Αττική.

Απαντώντας σε ερώτηση του newmoney ο κ. Σαχίνης είπε ότι ήδη κάποιοι εργολάβοι έχουν ζητήσει από την ΕΥΔΑΠ αναθεώρηση προϋπολογισμών αλλά εκτίμησε ότι είναι ένα σοβαρό θέμα που θα επεκταθεί και σε άλλες συμβάσεις, παραπέμποντας στις σχετικές κυβερνητικές παρεμβάσεις που θα υπάρξουν συνολικά για τα έργα.

Ο κ. Σαχίνης επισήμανε ότι η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον για τα ΣΔΙΤ αλλά και για συνεργασία με δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης εκτός Αττικής για να μεταφέρει την τεχνογνωσία της ωστόσο αυτό όπως είπε απαιτεί νομοθετικές ρυθμίσεις. Το ίδιο χρειάζεται η εταιρεία και για να προχωρήσει σε αλλαγές στις προσλήψεις με ένα σύστημα που θα τις δίνει μεγαλύτερη ευελιξία.

Ως παράδειγμα έφερε ο κ. Σαχίνης τις 245 προσλήψεις που έγιναν την τελευταία διετία, οι οποίες χρειάστηκαν για να ολοκληρωθούν πέντε χρόνια.

Για το 2021 η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,28 λεπτά από το λογαριασμό κέρδη εις νέο ενώ εξετάζεται η διανομή και πρόσθετου μερίσματος από κέρδη προηγούμενων χρήσεων.

Διαβάστε ακόμη 

«Πολεμικό» πληθωρισμό για Ελλάδα και Ευρώπη ανακοινώνει η Eurostat 

Ανεβάζει ταχύτητα ο τουρισμός: Νέα δρομολόγια το καλοκαίρι για Ελλάδα από τις αεροπορικές εταιρείες 

Έρχεται νόμος για τα καταπατημένα, δεν… έρχονται οι νέες ταυτότητες, η Εθνική Τράπεζα και το ψυγείο, το κόκκινο δάνειο-γίγας, το fund και η δίκη