Για τη σημασία που έχει για την Ελλάδα αλλά και την Νοτιοανατολική Ευρώπη το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, μίλησε στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Όπως υπογράμμισε η Υφυπουργός, η διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των Βαλκανικών Χωρών περνά μέσα από το FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για το έργο της GASTRADE, στο πολυεθνικό μετοχικό σχήμα της οποίας μετέχουν η Ελμίνα Κοπελούζου (ιδρυτική μέτοχος και Πρόεδρος της εταιρείας), η Gaslog, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ.

Όπως υπογράμμισε η κα. Σδούκου, ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης αποτελεί μία κομβική υποδομή για τον Κάθετο Άξονα, ενώ «επισημοποίησε» το ενδιαφέρον εκ μέρους και της Ρουμανίας για συμμετοχή στο project, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια υποδομή που επιτυγχάνει τον στόχο της ενεργειακής απεξάρτησης από το φυσικό αέριο και τη στροφή προς την καθαρή ενέργεια. Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα της GASTRADE επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας της Ρουμανίας, Dan Dragoș Drăgan, ο οποίος επίσης μίλησε στο Φόρουμ, ενώ υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Δημήτρης Κοπελούζος είχε επισκεφτεί το Υπουργείο Ενέργειας της Ρουμανίας.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο υφυπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας Κωνσταντίν Μποροσάν, ανέφερε πως η Μολδαβία αγόρασε LNG από την Αλεξανδρούπολη, κάνοντας ακόμη λόγο για μακράς διάρκειας συνεργασίες και το ενδιαφέρον της χώρας του για νέες επενδύσεις.

Διαβάστε ακόμη 

Φόβοι ξανά για ανάφλεξη τιμών λόγω Μέσης Ανατολής

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα €2,9 εκατ. το α΄τρίμηνο του 2024

Σίμκους (ΕΚΤ): Βλέπει τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ