Το επόμενο βήμα στον τομέα των υδρογονανθράκων που πρωταγωνιστεί ξανά μετά από πολύ καιρό, ετοιμάζεται να κάνει η HelleniqEnergy,  όπως δήλωσε χθες η διοίκηση της εταιρείας κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές. Επιταχύνοντας τον βηματισμό στο ελληνικό upstream, η εταιρεία ετοιμάζεται τις επόμενες εβδομάδες να διεξάγει τρισδιάστατες έρευνες (3D) στα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και τον Κυπαρρισιακό κόλπο από το οποίο ολοκλήρωσε με επιτυχία τους προηγούμενος μήνες τον πρώτο κύκλο των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών (2D).

Όπως δήλωσε ο κ. Σιάμισιης, οι πρώτες σεισμικές έρευνες πήγαν πολύ καλά και η εταιρεία περιμένει πλέον τα τελικά αποτελέσματα ενώ έχουν ξεκινήσει οι αντίστοιχες έρευνες στα δύο μπλοκ της Κρήτης που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία της αμερικανικής ExxonMobil με την Helleniq Energy.

H διοίκηση του ομίλου μιλώντας χθες στους αναλυτές, δήλωσε ότι δεν θα επηρεάσει η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών τον ισολογισμό της HelleniqEnergy, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη στα αποτελέσματα εννεαμήνου για τον έκτακτο φόρο. Αντίθετα υπάρχει πρόβλεψη για τα υπερκέρδη που θα πληρώσει η Elpedison για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης μίλησε χθες για ισχυρά αποτελέσματα το 2022 τόσο για το τέταρτο τρίμηνο όσο και για την επόμενη χρονιά. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει που το διεθνές περιβάλλον είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο και με την ίδια ευκολία που μπορεί οι τιμές του πετρελαίου να πάνε προς τα πάνω και να φέρουν πολλά κέρδη, μπορούν να κινηθούν πτωτικά. Ο επικεφαλής της HelleniqEnergy επισήμανε ότι το ενεργειακό κόστος έχει πλήξει την ζήτηση μετά το τέλος του εννεαμήνου. Όμως τον τομέα των καυσίμων στήριξαν η πολύ θετική τουριστική περίοδο αλλά και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Το ανώτατο στέλεχος της εταιρείας έκανε λόγο για πολύ υψηλό κόστος δανεισμού που μετριάζεται από τα  πολύ θετικά αποτελέσματα του εννεαμήνου, τα οποία ενισχύθηκαν περαιτέρω με την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών και στηρίζουν τις επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, που αποτελούν δύναμη πυρός για τον όμιλο, όπως αναφέρθηκε χθες υπάρχει σε λειτουργία χαρτοφυλάκιο 340 MW που υπολογίζεται να παράξει λειτουργική κερδοφορία 50 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη υφιστάμενου χαρτοφυλακίου αδειών που ξεπερνά τα 2 GW.

Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε η εξαγορά αιολικού πάρκου 55 MW στη Μάνη ενώ σύντομα πρόκειται να ενταχθούν στο δυναμικό της και νέες άδειες.

Σε ό,τι αφορά την Elpedison αναφέρθηκε πως είχε καλό τρίμηνο αλλά και μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες λόγω υψηλών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια ενώ για την ΔΕΠΑ Εμπορίας μίλησε για λειτουργικά κέρδη 164 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο από 96 εκατ. στο περυσινό διάστημα.

Διάβαστε ακόμη

Η… αποκαθήλωση της μεζονέτας – Ποια σπίτια και γιατί πωλούνται ακριβότερα (γραφήματα)

Το χθεσινό γκάλοπ του Μαξίμου, το Predator, η Ραφήνα και το efood, το κρυφό deal της Εθνικής και η αγορά ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Vinci της γέφυρας του Ρίου 

Hellenic Dynamics: Από τα χωράφια του Κιλκίς, ελληνική φαρμακευτική κάνναβη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (pics)