Ολοκληρώθηκε η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, του κύριου ελληνικού φορέα εκμετάλλευσης στον τομέα της διανομής φυσικού αερίου, που αποτέλεσε αντικείμενο διεθνούς διαγωνισμού με στόχο την ενίσχυση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας μέσω της ανάπτυξής τους.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Italgas εξαγοράζει το 100% της Εταιρείας από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) και την Ελληνικά Πετρέλαια.

«Σήμερα αρχίζουμε να γράφουμε μια νέα σημαντική σελίδα στην ιστορία της Italgas – σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Paolo Gallo – η οποία μετά από περίπου είκοσι χρόνια επιστρέφει για να διασχίσει τα εθνικά σύνορα και εμπλουτίζεται με νέους συναδέλφους, για να υπηρετήσει μια νέα γλώσσα και νέες κοινότητες.

Ήταν ένας μακρύς μαραθώνιος που μας οδήγησε εδώ, αλλά τώρα ξεκινά μια νέα φάση εργασίας και ανάπτυξης που θα αντιμετωπίσουμε όπως πάντα με ενθουσιασμό: θα θέσουμε την εμπειρία και την τεχνολογική τεχνογνωσία μας στη διάθεση της χώρας για να δημιουργήσουμε μια υποδομή αριστείας και μαζί με αυτήν να συμβάλουμε στην αποτύπωση των στόχων της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα και του λιγνίτη που έχει θέσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ.

Στην ευρωπαϊκή σκηνή, η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να φιλοδοξούν να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς του στρατηγικού ρόλου των έξυπνων, ψηφιακών και ευέλικτων δικτύων φυσικού αερίου στην υπηρεσία της ενεργειακής μετάβασης. Είμαστε εδώ για να δώσουμε συγκεκριμένη μορφή σε όλα αυτά».

«Η ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στον Όμιλο Italgas – σχολίασε ο Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ – είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων που υλοποιούνται από το ΤΑΙΠΕΔ, με σημαντικά οφέλη για την οικονομία και τους Έλληνες πολίτες.

Αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, καθώς σηματοδοτεί επίσης την επιστροφή της Italgas στις διεθνείς αγορές μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών ανήκει πλέον σε σημαντικό μέτοχο, έναν από τους κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης. Είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ενεργειακής μετάβασης της χώρας μας, με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την εγγύηση ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να υπολογίζει σε ευρεία πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά για την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου».

Η συναλλαγή έκλεισε παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, της Ιταλίδας Πρέσβειρας στην Ελλάδα, Patrizia Falcinelli, και υπογράφηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Italgas, Paolo Gallo, τον Μοναδικό Διευθύνοντα σύμβουλο της Italgas Newco, Pier Lorenzo Dell ‘Orco, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη, τον Γενικό Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ομίλου των ΕΛΠΕ, Γεώργιο Αλεξόπουλο, τον Γενικό Σύμβουλο των ΕΛΠΕ, Γιάννη Αψούρη.

Η συναλλαγή οριστικοποιήθηκε μετά την ύπαρξη των αναβλητικών αιρέσεων που προβλέπονται στη συμφωνία αγοραπωλησίας και χρηματοδοτήθηκε από την Italgas με τη χρήση της διαθέσιμης ρευστότητας.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών κατέχει σήμερα το 51% της Διανομής Φυσικού Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (Ε.Δ.Α. Θεσσαλίας), το 100% της Μονοπρόσωπης Εταιρείας Διανομής Φυσικού Αερίου Αττικής Α.Ε. (Ε.Δ.Α. Αττικής) και το 100% των Δημόσιων Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου Α.Ε. (Δ.Δ.Ε.Α.), των τριών κύριων παραγόντων στη διανομή φυσικού αερίου στην Ελλάδα, οι οποίοι διαχειρίζονται συνολικά περίπου 7.500 χιλιόμετρα δικτύου και 600.000 ενεργά σημεία αναδιανομής.

Η Italgas είναι ο πρώτος φορέας εκμετάλλευσης στην Ιταλία όσον αφορά τη διανομή φυσικού αερίου και ο τρίτος στην Ευρώπη. Λειτουργεί ένα δίκτυο διανομής που εκτείνεται συνολικά σε περίπου 75.000 χιλιόμετρα μέσω του οποίου, τον τελευταίο χρόνο, έχει διανείμει περίπου 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε 7,8 εκατομμύρια πελάτες. Ο Όμιλος διαθέτει 1.899 παραχωρήσεις, με ιστορική παρουσία σε μεγάλες ιταλικές πόλεις όπως το Τορίνο, η Βενετία, η Φλωρεντία και η Ρώμη.

Το στρατηγικό σχέδιο Italgas 2022-2028, το οποίο παρουσιάστηκε στην αγορά στις 15 Ιουνίου, προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών, την εδραίωσή της και την εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιοποίηση των δικτύων, σε ανανεώσιμα αέρια όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο και, γενικότερα, στη συνοχή των προγραμμάτων αυτών σε σχέση με τους στόχους απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα που έχουν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους στόχους της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε: «Σήμερα ολοκληρώθηκε μια πάρα πολύ σημαντική διαδικασία. Η Italgas επενδύει στην Ελλάδα σχεδόν 900 εκατ. ευρώ για να αγοράσει την ΔΕΠΑ Υποδομών και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσει την ελληνική οικονομία, να βοηθήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες καταναλωτές φυσικού αερίου σήμερα αλλά αύριο καταναλωτές ανανεώσιμων αερίων και υδρογόνου. Η Italgas είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μια εταιρεία που έχει ένα πλάνο επενδύσεων που ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2028 από τα οποία τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν στην Ελλάδα.

Αυτό θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, θα επεκτείνει τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στη χώρα. Σήμερα βεβαίως τα δίκτυα μεταφέρουν φυσικό αέριο, αύριο θα μεταφέρουν ανανεώσιμα αέρια, βιοαέριο, βιομεθάνιο και αργότερα υδρογόνο. Έτσι θα βοηθήσουν να πετύχουμε γρηγορότερα την πράσινη μετάβαση σε ανανεώσιμα καύσιμα και θα βοηθήσουν επίσης την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Η ολοκλήρωση σήμερα της μεταβίβασης του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών στον όμιλο Italgas SpA, έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο νευραλγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα σε έναν από τους ελκυστικότερους επενδυτικούς προορισμούς διεθνώς.

Αποτελεί, αναμφίβολα, ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που επιδεικνύει ιδιαίτερο δυναμισμό και οδεύει φέτος σε ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών. Με την τεχνογνωσία και τις
 επενδύσεις που θα υλοποιήσει η Italgas πρόκειται να συμβάλλει σημαντικά στην επέκταση και αναβάθμιση των υποδομών της χώρας μας και βεβαίως στην ενεργειακή της μετάβαση με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Συγχαρητήρια στη διοίκηση και τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και βεβαίως σε όλους όσοι εργάστηκαν για να επιτευχθεί αυτή η εξαιρετικά σημαντική και επωφελής συμφωνία».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε: «Το κλείσιμο της συναλλαγής καταδεικνύει την ολοκλήρωση μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα και αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη διεθνών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η συμφωνία με έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης αναμένεται να αποφέρει πρόσθετη ώθηση στην ΔΕΠΑ Υποδομών, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να οδηγήσει σε νέες επενδύσεις με πράσινο αποτύπωμα.

Ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν μεθοδικά για να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα για να επιτευχθεί το σημερινό αποτέλεσμα. Ελπίζω ότι οι μελλοντικές εξελίξεις θα επιβεβαιώσουν την δέσμευσή μας σε επενδύσεις που διακρίνονται για την οικονομική τους αποτελεσματικότητα και την κοινωνική συνοχή. Καλώ όλες τις πλευρές να συνεχίσουν με υπευθυνότητα και να διατηρήσουν εγκάρδια συνεργασία».

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης αναφέρθηκε στα οφέλη που αποφέρει η συναλλαγή για την εταιρεία, την ΔΕΠΑ Υποδομών που εντάσσεται όπως είπε σε μια οικογένεια που θα την βοηθήσει να αναπτυχθεί περισσότερο στην Ελλάδα, τους μετόχους (ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ) και την οικονομία συνολικά. Εξέφρασε δε την ελπίδα να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον, καθώς τα ΕΛΠΕ αναπτύσσουν τον τομέα της παραγωγής υδρογόνου.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την ολοκλήρωση μιας εμβληματικής συναλλαγής για το ΤΑΙΠΕΔ και για τη χώρα, την πώληση των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης και πρόσθεσε: «Η επένδυση αυτή, η οποία θα συνοδευθεί και από σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη του δικτύου, αποτελεί σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στο ρόλο που θα παίξει η Ελλάδα στον ενεργειακό χώρο. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους υπουργούς κ.κ. Σταϊκούρα και Σκρέκα για τη συμπαράστασή τους στην προσπάθεια αυτή και επίσης την διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο ΤΑΙΠΕΔ να αναλάβει και για λογαριασμό τους αυτή τη διαδικασία, αλλά και την καθοδήγηση και τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξαν για τη σύντομη ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas Paolo Gallo, ανέφερε:

«Όπως είπε ο κ. Πολίτης, το ταξίδι ήταν μεγάλο αλλά το πιο σημαντικό ταξίδι θα ξεκινήσει τώρα. Επειδή πιστεύουμε ότι η Italgas μπορεί να προσθέσει αξία σε αυτή τη χώρα, να βοηθήσει την ενεργειακή της μετάβαση και να επεκτείνει τα δίκτυα διανομής αερίου σε όλη την Ελλάδα. Ευχαριστώ τον κ. Πολίτη, τους φίλους μας στα ΕΛΠΕ και τον υπουργό κ. Σκρέκα που ήταν εξαιρετικά βοηθητικοί κατά την περίοδο αυτή. Ύστερα από 10 χρόνια η Italgas επιστρέφει στην Ελλάδα. Θα προσπαθήσουμε και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε να υποστηρίξουμε την ενεργειακή μετάβαση και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Διαβάστε επίσης

Ξεπέρασε και το 4,2% η απόδοση των 10ετών ομολόγων – Στις 260 μονάδες τα spreads

Πλειστηριασμοί: Ποιο οικόπεδο – «φιλέτο» στην παραλιακή βγαίνει στο σφυρί (pics)

Γιατί η Παπουτσάνης πήρε το «Αρκάδι»