Να βρεθεί λύση στο γόρδιο δεσμό των μικρών φωτοβολταϊκών σε Κρήτη και Πελοπόννησο πριν συμπληρωθεί χρόνος από την διενέργεια του διαγωνισμού, επιδιώκει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με την αγορά να βρίσκεται με το δάκτυλο στην σκανδάλη σε περίπτωση που ακυρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

Αύριο αναμένεται να περάσει από την ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ η τελική εισήγηση της νομικής υπηρεσίας για το διαγωνισμό – σήριαλ του ΔΕΔΔΗΕ που ξεκίνησε πέρσι τον Οκτώβριο προκειμένου να διαβιβαστεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου που καλείται να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά. Το υπουργείο φέρεται να επιδίωξε μια ξεκάθαρη γνωμοδότηση για το θέμα με τα φωτοβολταϊκά έως 400 κιλοβάτ, κάτι όμως που απέφυγε η ρυθμιστική αρχή προκειμένου να αποτρέψει  τυχόν δικαστικές προσφυγές σε βάρος της.

Άλλωστε η ΡΑΑΕΥ, όπως αναφέρουν στελέχη της, ήταν εκείνη που αποφάσισε να παγώσει το διαγωνισμό και να διερευνήσει τις καταγγελίες περί παραβίασης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού, όταν η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Διαχειριστή αποδείχτηκε δυσλειτουργική με πολλά ευτράπελα που απέτρεψαν στους διαγωνιζόμενους να κατοχυρώσουν διαθέσιμη ισχύ. Το κυριότερο όμως είναι ότι ειδικά για την περιοχή της Κρήτης, υπήρξαν καταγγελίες για παράνομη χρήση λογισμικού από αυτοματοποιημένους μηχανισμούς επιθέσεων ρομπότ (bots), στοιχείο που δεν έχει αποκλείσει και το πόρισμα του πραγματογνώμονα στον οποίο η ΡΑΑΕΥ είχε αναθέσει την εξέταση των σχετικών καταγγελιών.

Για το διαγωνισμό, η ρυθμιστική αρχή εντοπίζει κάποια “φάουλ”, για τα οποία  ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπόλογος και εξ αυτού του λόγου εξετάζει ακόμη και την επιβολή προστίμου σε βάρος του.

Όπως άλλωστε αναφερόταν και στην έκθεση του πραγματογνώμονα θα έπρεπε να υπήρχε πρόσβαση σε αρχεία καταγραφών προερχόμενα από ένα τείχος προστασίας (firewall) κάτι που δεν κατέστη δυνατό γιατί δεν διατηρήθηκαν στοιχεία που θα μπορούσαν να είχαν δοθεί. Αν υπήρχαν αυτές οι καταγραφές, θα ήταν εφικτό να βεβαιωθεί ή να αποκλειστεί η χρήση  παράνομου λογισμικού.   Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ισχυριστεί  ότι ο ανάδοχος του έργου η Oracle, έσβησε δύο μήνες μετά το διαγωνισμό τα αρχεία για καλύτερη διαχείριση του όγκου δεδομένων. Στο πόρισμα του πραγματογνώμονα που διόρισε η Ρυθμιστική Αρχή για να διερευνήσει τις καταγγελίες για το διαγωνισμό αναφέρεται ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε να επιβεβαιωθεί η πιθανότητα χρήσης από αυτοματοποιημένους μηχανισμούς επιθέσεων ρομπότ (bots). Ένα στοιχείο που γεννά κατά πληροφορίες ερωτηματικά είναι ότι κάποιες αιτήσεις έγιναν ανεξήγητα σε χρόνο ρεκόρ.

Η χρήση ρομπότ, μπορεί να επιβαρύνει πολύ ένα πληροφοριακό σύστημα, γιατί κινούνται πολύ πιο γρήγορα και μπορούν να δημιουργούν ταυτόχρονα πολλαπλές συνδέσεις. Η έκθεση τονίζει ότι θα έπρεπε να υπήρχε πρόσβαση σε αρχεία καταγραφών. «Η αδυναμία λήψης όλων των αρχείων καταγραφών από ένα δημόσιο πληροφοριακό σύστημα που λειτούργησε για ορισμένο διάστημα χρόνου μόνο αποτελεί προφανή έλλειψη, που δυσχέρανε την έρευνα μας» αναφέρεται στο πόρισμα του πραγματογνώμονα.

Διαβάστε ακόμη

«Κληρώνει» για τα επιτόκια – Τι θα σημάνει μία νέα αύξηση για δανειολήπτες και τράπεζες

Ο Μητσοτάκης αποφασίζει για δυο (μπορεί και τρία) υπουργεία, τα γκάλοπ του Γιώργου Τσίπρα, η Αγαπηδάκη και το μπάχαλο, το… διαζύγιο του Παναγιωτίδη

Οικογένεια Λιβάνη: Προσπαθεί να «σώσει» τη Φιλοθέη, χάνει την «Ελληνική Ρίζα» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ